Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

381

BILD

Δημοσκόπηση: Δεύτερο κόμμα το AfD στη Γερμανία

Δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 17%, αναδεικνύεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,5%, ενώ τόσο η Αριστερά, όσο και οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν ποσοστό 9,5%.

«Η θέση του SPD ως δεύτερης πολιτικής δύναμης στη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο», δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ και εκτιμά ότι «όσο συγκυβερνούν η Χριστιανική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τόσο πιο απίθανο θα γίνεται να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Deutsche Welle

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε την Άγγελα Μέρκελ ότι φέρει εμμέσως ευθύνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας, διότι όπως υποστήριξε η γερμανίδα καγκελάριος «υποτίμησε» τη δυσκολία της ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα της.

«Είναι σαφές ότι η Άγγελα Μέρκελ είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων τα τελευταία χρόνια όταν είχε διαβεβαιώσει ότι υπήρχε θέση για εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους στη Γερμανία», υποστήριξε ο Σαλβίνι — ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας — αναφερόμενος στα επεισόδια στην Κέμνιτς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle.

«Θυμάμαι πολύ καλά τι είχε γίνει εκείνη τη διαβόητη νύχτα (…) στην Κολονία και αλλού», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι προφανώς αναφερόταν στις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος πολλών γυναικών για τις οποίες κατηγορήθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες την 31η Δεκεμβρίου 2015 στην Κολονία. Εκείνο το συμβάν άλλαξε τελείως το πώς η γερμανική κοινή γνώμη έβλεπε τους μετανάστες και την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ απέναντί τους.

Η γερμανική ακροδεξιά έχει κάνει εδώ και μία εβδομάδα πολλές συγκεντρώσεις στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς, εναντίον των αιτούντων άσυλο και της πολιτικής της Μέρκελ για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού με μαχαίρι. Για τον φόνο έχουν συλληφθεί και θεωρούνται οι βασικοί ύποπτοι ένας Ιρακινός και ένας Σύρος, αμφότεροι αιτούντες άσυλο.

Εξάλλου, ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποτέλεσε μια «ξεκάθαρη αντίδραση» σε αυτό που επέμεινε να χαρακτηρίζει λάθος κρίσης της Μέρκελ και της κυβέρνησής της ως προς τις δυνατότητες της χώρας για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων.

«Αυτή είναι η απάντηση που θέλουν να δώσουν πολλοί δυσαρεστημένοι Γερμανοί», έκρινε ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει σκοπό να μειώσει στο μηδέν τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στις ιταλικές ακτές μέσω της Μεσογείου.

REUTERS, A.P.

Η απάντηση του Κέμνιτς: Μια συναυλία κατά του μίσους

«Είμαστε περισσότεροι» είπαν οι 50.000 παρευρισκόμενοι σε συναυλία κατά του ρατσιστικού μίσους, χθες, στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς. Η συναυλία συγκροτημάτων πανκ και ροκ ήταν η απάντηση της πόλης στην «εργαλειοποίηση μιας δολοφονίας» από ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία. Τα μισά έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην οικογένεια του δολοφονηθέντος Ντάνιελ Χίλιγκ και τα υπόλοιπα σε αντιρατσιστικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες.

Περίπου 50.000 Γερμανοί καταδίκασαν έμπρακτα τις ρατσιστικές εξάρσεις των τελευταίων ημερών στο Κέμνιτς. Στη συναυλία στην ανατολικογερμανική πόλη μετείχαν συγκροτήματα ανατρεπτικής πανκ όπως οι Feine Sahne Fishfilet και οι Kraftklub, ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και από τις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων, καθώς η γερμανική κυβέρνηση παρότρυνε όσους διαφωνούν με τον ναζισμό να το δείξουν έμπρακτα.

«Δεν είμαστε αφελείς. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος σώζεται με μία συναυλία», είπε ο τραγουδιστής των Kraftklub Φέλιξ Μπρούμερ. «Αλλά μερικές φορές είναι σημαντικό να δείχνει κανείς σε όσους αντιστέκονται ότι δεν είναι μόνοι».

Η δολοφονία, στις 26 Αυγούστου, του 35χρονου ξυλουργού Ντάνιελ Χίλιγκ από έναν Ιρακινό και έναν Σύρο, πυροδότησε όλη την περασμένη εβδομάδα διαδηλώσεις στο Κέμνιτς, στις οποίες πολίτες συνυπήρχαν με ακροδεξιούς που χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν συνθήματα υπέρ νέου ολοκαυτώματος. Μόνο το Σαββατοκύριακο, στις διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις τραυματίσθηκαν 18 άτομα.

Το σλόγκαν της συναυλίας ήταν «Wir sind mehr – Είμαστε περισσότεροι», ενώ οι διοργανωτές σημείωσαν ότι τα μισά από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις εθελοντικές συνεισφορές των παρευρισκομένων θα δοθούν στην οικογένεια του δολοφονηθέντος και τα άλλα μισά σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις.

Η χήρα του θύματος

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών προξένησαν σοκ στη Γερμανία – και πρώτα απ’ όλους στη χήρα του Χίλιγκ. «Είδα όσα έγιναν το Σάββατο το βράδυ – δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο Ντάνιελ», είπε η Μπιάνκα Χίλιγκ. «Ο Ντάνιελ δεν ήταν ούτε αριστερός ούτε δεξιός. Ποτέ δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο», προσέθεσε.

Το γεγονός ότι προβεβλημένα στελέχη του κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) αναμείχθηκαν με τους διαδηλωτές έχει εντείνει τις συζητήσεις αναφορικά με την κατάταξη του κόμματος στα εχθρικά προς τη δημοκρατία, πράγμα που θα δικαιολογούσε την παρακολούθησή του από την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος. «Πρέπει να τους μεταχειριστούμε όπως άλλους εχθρούς του συντάγματος και να τους παρακολουθούμε», δήλωσε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα τμήματα της AfD που ενεργούν εχθρικά προς το σύνταγμα. Οι οργανώσεις της νεολαίας του κόμματος στα κρατίδια της Βρέμης και της Κάτω Σαξονίας διαλύθηκαν χθες με εντολή της ηγεσίας του κόμματος «προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στο υπόλοιπο κόμμα», καθώς έγινε γνωστό ότι οι οργανώσεις παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Paris Match

Δέκα μονάδες έπεσε η δημοτικότητα του Μακρόν σε έναν μήνα

Μεγάλη πτώση, δέκα μονάδων σε διάστημα ενός μήνα κατέγραψε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεέται σήμερα , στο περιοδικό Paris Match και η οποία δείχνει ότι μόλις το 31% των Γάλλων εγκρίνουν τις ενέργειές του, έναντι 41% τον Ιούλιο.

Στη δημοσκόπηση αυτή του Ifop η δημοτικότητα του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ μειώθηκε κατά τρεις μονάδες, στο 35%.

Ο Μακρόν έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει κάτω από το 40% σε πολλές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017 οπότε εξελέγη στην προεδρία.

Στη δημοσκόπηση του Ifop ο Μακρόν εμφανίζει ποσοστό χαμηλότερο από του σοσιαλιστή προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ (32%) κατά την ίδια περίοδο της θητείας του, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Μόνο το 32% των Γάλλων εκτιμά ότι ο Μακρόν «ακολουθεί σωστή οικονομική πολιτική», έναντι 68% που πιστεύει το αντίθετο.

Το 22% εκτιμά ότι ο πρόεδρος «βρίσκεται κοντά στις ανησυχίες των Γάλλων».

Μετά τους κραδασμούς που προκάλεσε στην κυβέρνηση το καλοκαίρι το σκάνδαλο με τον πρώην σωματοφύλακα του Γάλλου προέδρου, τον Αλεξάντρ Μπεναλά, ο Μακρόν τώρα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του πολύ δημοφιλούς υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό.

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση προχωρά τις τελευταίες ημέρες σε μια αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος με την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στην πηγή.

Handelsbatt

Ανησυχία για τις «εύθραυστες πέντε», είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική επιθεώρηση Handelsbatt, όπου ο αριθμός πέντε παραπέμπει στην Τουρκία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία, πέντε αναδυόμενες οικονομίες. Σε ημερίδα της εφημερίδας στη Φραγκφούρτη, οι οικονομολόγοι επέστησαν την προσοχή από τις αναταράξεις στα νομίσματά τους.

«Μεγαλώνει η ανησυχία ότι οι νομισματικές αναταράξεις μπορεί να φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης, ήδη από τώρα παρακολουθούμε φαινόμενα μετάδοσης των κινδύνων στις ευρωπαϊκές αγορές» δήλωσε στην εφημερίδα η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μία εκ των λεγόμενων σοφών της γερμανικής οικονομίας. Και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η κατάσταση οδηγηθεί σε διευρυμένη κρίση στις χώρες αυτές, θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και συνεπώς και στη Γερμανία.

Το άρθρο εστιάζει ιδιαίτερα στην τουρκική κρίση και επισημαίνει ότι η γερμανική οικονομία ενδέχεται να επηρεαστεί από τα προβλήματα της Τουρκίας. «Πέρυσι η γερμανική οικονομία εξήγαγε προϊόντα ύψους 21,5 δις ευρώ προς τη χώρα, που βρίσκεται πλέον στην 16η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε εκείνες που εισάγουν γερμανικά προϊόντα» αναφέρεται στο άρθρο.

Σύμφωνα με τον Κλέμενς Φουστ από το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου, απόρροια αυτής της κατάστασης θα είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών. Εκτός αυτού γερμανικές επιχειρήσεις έκαναν μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία, το 2016 οι άμεσες επενδύεις ανήλθαν στα 9,1 δις ευρώ. Ο Φουστ ωστόσο φοβάται γενίκευση της κρίσης σε χώρες με εύθραυστη οικονομία φέρνοντας ως παράδειγμα τις τράπεζες στην Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως υποστηρίζει θα μπορούσε να οδηγήσει στην ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομία των χωρών αυτών όχι βέβαια στην επιστροφή της ευρωκρίσης, αλλά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως με την ανασφάλεια για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας, αποτελεί οπωσδήποτε ρίσκο».
«Να εντείνει την προσοχή του το κράτος δικαίου»

Η παρουσία ηγετικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλευρό του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida και νεοναζιστικών οργανώσεων στις διαδηλώσεις του Κέμνιτς οδήγησε βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ζητήσουν να τεθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) υπό την παρακολούθηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει ως επί το πλείστον θετικά την πρόταση και στηλιτεύει την αρνητική στάση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Η ανάγκη παρακολούθησης του AfD από την υπηρεσία αυτή είναι δικαιολογημένη και αναγκαία», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της General Anzeiger της Βόννης. «Μεμονωμένα μέλη της τοποθετούνται τόσο ανοιχτά κατά της φιλελεύθερης τάξης στη χώρα μας, που δεν χρειάζεται η ενεργοποίηση μυστικών υπηρεσιών για να αποκαλυφθεί. Αρκεί να διαβάσει κανείς εφημερίδα, να ανοίξει ραδιόφωνο και τηλεόραση ή ακόμη να παρακολουθήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να το αντιληφθεί.

Αλλά αυτό που αντιλαμβάνεται, προκαλεί ανησυχία για το εάν πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου. Υπό αυτήν την έννοια το κράτος θα πρέπει να εντείνει την προσοχή του. Ο υπουργός Εσωτερικών, το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα του οποίου επί χρόνια δραστηριοποιήθηκε υπέρ της παρακολούθησης του κόμματος «Η Αριστερά» από την εν λόγω υπηρεσία, αν και συμμετείχε στο μεταξύ σε τοπικές συμμαχικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να ξανασκεφτεί την αρνητική του στάση».

Σε μια γενικότερη θεώρηση η τοπική εφημερίδα Straubinger Tagblatt αναδεικνύει έναν από τους λόγους που οδήγησαν στις διαδηλώσεις στο Κέμνιτς. «Εάν οι πολίτες είχαν το συναίσθημα ότι τα καθιερωμένα κόμματα μιλούσαν ανοιχτά για προβλήματα και τα αντιμετώπιζαν θαρραλέα, όπως αν για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας επετύγχανε την επιστροφή ανθρώπων πίσω στις χώρες τους, θα ήταν το καλύτερο μέσο για να πάρει κανείς τον άνεμο από τα πανιά της AfD και της Pegida. Αντ΄αυτού γίνεται επίκληση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό δεν μαρτυρά όμως ότι η πολιτεία κοπιάζει και τόσο πολύ (σσ: για να λύσει το πρόβλημα)».
Ντάϊσελμπλουμ: «Δεν είναι η Ελλάδα ιστορία επιτυχίας»

Τέλος ο γερμανικός τύπος δεν αφήνει απαρατήρητα τα όσα δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ στην ολλανδική τηλεόραση κάνοντας μια όψιμη αυτοκριτική σε τελική ανάλυση, για τα προγράμματα βοήθειας. «Ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό πολλά, πάρα πολλά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις» μεταφέρει τα λεγόμενά του η Süddeustche Zeitung.

«Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε μια κοινωνία με κυβέρνηση που να λειτουργεί είναι ήδη κάτι το τόσο πολύ δύσκολο, αλλά προφανώς δεν πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα (…) Δεν ήταν ιστορία επιτυχίας η Ελλάδα, η κρίση ήταν τόσο βαρύνουσα, που δεν μπορεί να παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση ως επιτυχία», μεταφέρει η γερμανική εφημερίδα το συμπέρασμα του Ολλανδού πολιτικού.

Deutche Welle

Έκκληση προς τους Γερμανούς να κινητοποιηθούν κατά του «μίσους» που διαχέεται από την άκρα δεξιά στην χώρα απηύθυνε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά τα νέα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου. Όπως μεταδίδει η Deutche Welle

«Αυτό που δυστυχώς παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένου του σαββατοκύριακου, αυτές οι πορείες εξτρεμιστών της δεξιάς και νεοναζί έτοιμων για βία, δεν έχουν καμία σχέση με το πένθος για έναν άνθρωπο, αλλά έχουν ως στόχο να διαδώσουν ένα μήνυμα μίσους κατά των ξένων, των πολιτικών, της αστυνομίας και του ελεύθερου Τύπου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Πρέπει να το κάνουμε σαφές, κάθε πολίτης μπορεί να το κάνει παίρνοντας τον λόγο και θέση κατά της διαίρεσης της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ για την πορεία που οργανώθηκε το Σάββατο από παρατάξεις της άκρας δεξιάς στους δρόμους του Κέμνιτς με την συμμετοχή 8.000 ανθρώπων, για να καταγγείλουν, όπως γίνεται συνεχώς από τις 26 Αυγούστου, τον φόνο ενός 35χρονου Γερμανού.

Οι αρχές έχουν συλλάβει έναν ιρακινό αιτούντα άσυλο και έναν Σύρο ως ύποπτους για τον φόνο.

Η άκρα δεξιά, με πρωτοστατούσα την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), εκμεταλλεύεται αυτόν τον φόνο για να επαναλάβει τις επιθέσεις κατά των μεταναστών και της πολιτικής της Αγγελα Μέρκελ. Το ακροδεξιό κόμμα κάνει εκστρατεία επίσης εδώ και μήνες για το θέμα της δολοφονίας στο τέλος του 2017 μίας 15χρονης από τον αιτούντα άσυλο φίλο της Αμπντούλ Ντ. στην πόλη Κάντελ, ο οποίος καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση οκτώμισι ετών. Μετά την έκτιση της ποινής του θα απελαθεί. Παρά ταύτα, ο δήμαρχος της πόλης αναμένει ότι η εκστρατεία του AfD θα συνεχιστεί.

Απόψε, συναυλία ροκ οργανώνεται στην πόλη Κέμνιτς κατά της ξενοφοβίας με σύνθημα «Είμαστε περισσότεροι», ενώ οι κάτοικοι της πόλης αυτής της Σαξονίας καλούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συμμετάσχουν σε διαδήλωση «από τα παράθυρά τους» με το ίδιο σύνθημα αναρτώντας μηνύματα ανεκτικότητας.

Politico

Η έκπληξη του του Μανφερντ Βέρνερ ενός βαυαρικού πολιτικού χωρίς σημαντική επαγγελματική εμπειρία ή αναγνώριση ονόματος έξω από τις Βρυξέλλες – έφερε στο φως μια πραγματικότητα για την εκστρατεία που τώρα διαμορφώνεται: μεγαλύτερη σημασία έχει τώρα η οικοδόμηση συνασπισμών στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων σημασία μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών βουλευτικών εκλογών ή των προτιμήσεων τις οποίες δηλώνουν ισχυροί ηγέτες της ΕΕ, έχει σημασία τώρα.

Υπάρχουν λόγοι που αλλάζουν την δυναμική των πραγμάτων ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών . Καμία πολιτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πλειοψηφεί στο παρών Ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι σε θέση να λάβει στις επικείμενες εκλογές πάνω από 30 τοις εκατό. Οι ευρωσκεπτικιστές βρίσκονται σε άνοδο, προκαλώντας συστηματικές πολιτικές δυνάμεις την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Και κανείς δεν συμφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι κορυφαίες θεσμικές αρμοδιότητες η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να κατευθύνεται προς κάτι που μοιάζει με αμερικανικού τύπου διαμεσολάβηση μεταξύ ομάδων και συμφερόντων η προς ένα αραβικό παζάρι, όπου οι διαπραγματεύσεις σε σκοτεινά δωμάτια η κάτω από το τραπέζι θα είναι καθοριστικές . Σύμφωνα με τις προβολές των δημοσκοπήσεων θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις πολιτικές οικογένειες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν την υποστήριξη του Κοινοβουλίου προς τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής. «Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος κυβέρνησης συνασπισμού, μια Επιτροπή συνασπισμού μετά τις εκλογές», δήλωσε στο Politico ένας υπάλληλος στην έδρα του ΕΛΚ

Και όταν η σκόνη καθίσει και ο Βέμπερ η οποιοσδήποτε άλλος εγκατασταθεί στον 13 όροφο του κτηρίου Berlaymont, θα είναι ο καιρός για οποιονδήποτε συνασπισμό δυνάμεων έχει εκλέξει τον Πρόεδρο της Κομισιόν να αποφασίσει για την πλήρωση και των υπολοίπων κορυφαίων θεσμικών θέσεων θα πρέπει να πληρωθούν το 2019 ξεκινώντας από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με την εξασφάλιση της υποστήριξης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ως κορυφαίου υποψηφίου – Spitzenkandidat – για την προεδρία της Επιτροπής, ο Βέμπερ έχει εισέλθει στην εσωτερική διαδρομή που θα τον οδηγήσει στα να κερδίσει το νεύμα στο συνέδριο του ΕΛΚ τον Νοέμβριο στο Ελσίνκι Άλλοι υποψήφιοι είναι ο διαπραγματευτής του Brexit Μισελ Μπαρνιέ και ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος συνεχίζει να τον απειλεί .

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *