Μεγάλη αναστάτωση και ερωτηματικά έχει προκαλέσει το σχέδιο Γαβρόγλου για το νέο εξεταστικό σύστημα και ειδικότερα η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών.
Στα φροντιστήρια έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των μαθητών της δευτέρας λυκείου για τις πανελλαδικές του 2020, που θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα όπως σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, και το δίλημμα των φροντιστών, σε ποιο μάθημα να προετοιμάσουν τα παιδιά, είναι εύλογο: Λατινικά, όπου υπάρχει βιβλίο αλλά δεν θα εξεταστεί του χρόνου στις πανελλαδικές ή Κοινωνιολογία που θα εξεταστεί αλλά ακόμη δεν υπάρχει ούτε βιβλίο, ούτε ύλη, ούτε καν ψηφισμένος νόμος για την αλλαγή αυτή;
Οι γονείς των μαθητών της φετινής δευτέρας λυκείου, αλλά και τα παιδιά τους, ενώ σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να αφοσιωθούν στην προετοιμασία τους, που καλώς ή κακώς ξεκινά πλέον ένα χρόνο πριν, μετά τη συνέντευξη Γαβρόγλου κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα», χωρίς ουδείς αρμόδιος να μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματά τους.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γονείς των δεκάδων χιλιάδων αυριανών υποψηφίων της πάλαι ποτέ θεωρητικής κατεύθυνσης «ξεσπαθώνουν» εναντίον του υπουργείου Παιδείας και εκφράζουν οργή και αγανάκτηση για την ανεξήγητη βιασύνη.
Σε όλες τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα στο παρελθόν, η εφαρμογή τους γινόταν σε βάθος τριετίας, ούτως ώστε το όποιο νέο σύστημα να ισχύσει για τους μαθητές της εκάστοτε πρώτης λυκείου. Η λογική και δίκαιη αυτή πρακτική δεν ακολουθήθηκε από τον Κώστα Γαβρόγλου και τους συνεργάτες του και τα αποτελέσματα θα τα βιώσουν οι μαθητές που στις 11 Σεπτεμβρίου θα πάνε στην δεύτερη τάξη του λυκείου.
Ο «Αθήνα 9.84″ στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου του υπουργού Παιδείας είχε θέσει επιμόνως το ζήτημα, ωστόσο οι απαντήσεις του κ. Γαβρόγλου, ότι «έχει έρθει σε τέτοιο αδιέξοδο η κατάσταση στη Γ’ Λυκείου, στις οικογένειες, με τις πανελλήνιες, που θέλουμε να προλάβουμε το περισσότερο κακό», και κυρίως οι φράσεις του «αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικά καλά μελετημένο και δυναμικό» και «δίνουμε ριζοσπαστικές λύσεις με πολύ προσεκτικά βήματα» δείχνουν ότι στο Μαρούσι μάλλον δεν υπολόγισαν σωστά τις συνέπειες αυτής της «βιασύνης».
Και οι χαμένοι αυτής της «αβλεψίας», θα είναι οι μαθητές της δευτέρας λυκείου που του χρόνου θα κληθούν να «δοκιμάσουν» τις νέες (διπλές) πανελλαδικές. Εκτός αν υπάρξουν αλλαγές…
Ισίδωρος Ρούσσος