Search
υπ Εργασίας

Σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τις συντάξεις – Μέτρα και παγίδες

575

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών και -κατά περίπτωση- με τους κοινωνικούς εταίρους είναι τέσσερις από τις βασικότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις συντάξεις και τα εργασιακά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ακόμη κι αν οι δανειστές πειστούν για την αντοχή της εθνικής οικονομίας ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων το 2019, η Αθήνα οφείλει να επαναλαμβάνει την ίδια προσπάθεια κάθε χρόνο αποδεικνύοντας με την πλήρη εκτέλεση και όχι απλώς με την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ότι πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι οι θεσμοί ενδιαφέρονται για την επίτευξη των στόχων και όχι για τον τρόπο που αυτό θα γίνει.

Ωστόσο, οι συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία οδηγούν σε μετρήσιμα μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει και να διαπιστωθεί η προβλεπόμενη δημοσιονομική προσαρμογή…

Μέτρα και παγίδες

Αναλυτικότερά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα:

-Η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δεν είναι αναγκαία και η κυβέρνηση, αφού επαληθεύσει το γεγονός αυτό από τα στατιστικά στοιχεία θα εξηγήσει τη θέση της στους εταίρους, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

-Εξετάζεται η απόδοση κοινωνικού μερίσματος φέτος, για την οποία θα υπάρξει σαφής εικόνα προς το τέλος του έτους. Και ενώ τα ζητήματα αυτά παραμένουν ανοιχτά, η κυβέρνηση δρομολογει:

-Καταβολή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2019 στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, ώστε να περιοριστούν στο 13,3% από 20% που είναι σήμερα.

-Αντίστοιχη μείωση και για τους αγρότες.

-Οι εισφορές περίπου 200.000 αυτοαπασχολουένων για επικούριση και εφάπαξ θα προσδιοριστούν στο κατώτερο ποσό των 46,5 ευρώ το μήνα.

-Θα υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τη μήνα με εισοδηματικά κριτήρια για 300.000 οικογένειες,

-ενώ θα επιδοτηθεί από το κράτος το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας.

Εργασιακά

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα καταθέσει άμεσα στην Βουλή για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικόυς εταίρους, ώστε εντός του 2019 να ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθούς, με παράλληλα κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών. Ωστόσο, επιφυλάξεις εκφράζονται εκ μέρους των εργοδοτών για τα αποτελέσματα ή τις επιπτώσεις του μέτρου αλλά και εκ μέρους των συνδικάτων, τα οποία επιδιώκουν η επί της αρχής βελτίωση να είναι ουσιαστικού και όχι συμβολικού χαρακτήρα ως προς την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων.

Δεύτερο μεγάλο “αγκάθι”, είναι η ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Ήδη, έχει αποφασιστεί η επέκταση έξι συμβάσεων από τις περίπου 25 που παραμένουν σε ισχύ. Όμως, προ μνημονίου οι κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις ήταν τουλάχιστον 200. Τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την συναίνεση της εργοδοτικής πλευράς, ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε.

Δημήτρης Κωστάκος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *