«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την εφαρμογή του άρθρου 7 της ΕΕ που οδηγεί σε αφαίρεση δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας συζητά για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΕΚ.
Η χώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν σε παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών.
Για έκθεση που προσβάλει το λαό της Ουγγαρίας που δε θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε «χώρα μεταναστών» έκανε λόγο ο Βίκτορ Όρμπαν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρέμβει επανειλημμένα για θέματα που αφορούν στη μη τήρηση τους νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του ασύλου, για τον νόμο που ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, τον νόμο για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και τον νόμο περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για ενεργοποίηση του άρθρου 7 απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των ευρωβουλευτών.
«Η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις Δημοκρατίας»
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασε τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και την οικονομική κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα.
«Η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις Δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή και ευημερία λαών. Σημείωσε επίσης ότι απαιτείται ο δημοκρατικός έλεγχος , όχι ένα νέο ιερατείο λιτότητας και πειθαρχίας.
«Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να στηρίξουμε, δηλαδή, την προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπυργός.
Ο κ. Τσίπρας, μίλησε για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και πώς σε όλα αυτά τα θέματα να στηριχθεί η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης, «με ευρωπαϊκές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις».
Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε «ολοκληρώνουμε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».
Ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».