Οι επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία, η δημοτικότητα Μακρόν, το Brexit και η αναταραχή στον Λευκό Οίκο κυριαρχούν σε αρκετά μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Σε πρωτοσέλιδα επίσης δίδεται έμφαση στους κινδύνους για το Περιβάλλον, την κατάσταση στο Ιντίλμπ αλλά και για το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.
Der Spiegel
Τελευταίες εθνικές εκλογές για το 2018 ηταν αυτές στην Σουηδία όμως το ενδιαφέρον στρεφεται ήδη στο ομόσπονδο κρατίδιό της Βαυαρίας όπου σε ενα μήνα στις 14 Οκτωβρίου, οι Χριστιοανοκοινωνιστες του Χοορστ Ζεεχοφερ και του Μανφερντ Βεμπερ θα δοκιμάσουν την δική τους τυχη – για την ακρίβεια τα πολιτικά οφέλη από την σκληρή αντιμεταναστευτική τους πολιτική . Ένα μήνα πριν τις βαυαρικές εκλογές δημοσκόπηση που δημοσέυσε χθες το περιοδικό Der Spiegel εμφανίζει τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές στο 35,8% , κάτω κατά δυο μονάδες από προηγούμενη δημοσκόπηση και μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία
Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι, με 16,5% (+1,4), ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ακολουθεί με ποσοστό 13,7%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κερδίζει 12,1%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 8,1%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται στο 5,8%.
Εάν το βαυαρικό θρίλερ επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις το αδελφό κόμμα των των Χριστιανοδημοκρατών οδεύει προς μια πρωτοφανή μεταπολεμικά απώλεια της αυτοδυναμίας του λόγω διαρροών προς τα δεξιά
The Guardian Εκτακτη σύνοδο Brexit ετοιμαζει η αυστριακή προεδρία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου κορυφής για το Brexit, προτρέποντας τον διαμεσολαβητή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ να καταλήξει σε μια συμφωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Καθώς απομένουν 200 ημέρες μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι στην άτυπη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα συστήσουν στον Μπαρνιέ να εργαστεί πάνω στις καλύτερες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Μέι, το λεγόμενο «σχέδιο Τσέκερς». Θα επιμείνουν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση για το ζήτημα των «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία, ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο.
Η «ειδική» σύνοδος που θα ακολουθήσει, πιθανότατα στις 13 Νοεμβρίου, θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να καταλήξουν στους όρους μιας πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την ασφάλεια, την αλιεία, την αεροπλοΐα και άλλα ζητήματα, προσθέτει η εφημερίδα.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Διπλωματικές πηγές ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι αναμένεται μια τέτοια ανακοίνωση, διευκρινίζοντας όμως ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στη Βρετανία τα δυσκολα για την πρωθυπουργό Μει συνεχίζουν να είναι μπροστά και μάλιστα εν μέσω Συνεδριου του Συντηρητικού Κομματος στις 30 Σεπτεμβρίου
Ο πρώην υφυπουργός για το Brexit Στιβ Μπέικερ προειδοποιεί ότι περί τους 80 βουλευτές πρόκειται να καταψηφίσουν το “ ήπιο “διαζύγιο της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο συμφωνήθηκε επί της αρχής στο Τσέκερς τον περασμένο Ιούλιο. Και εάν η Τερέζα Μέι επιμείνει σε αυτό, τότε «η καταστροφική ρήξη» στους Τόρις είναι αναπόφευκτη.
Η συμφωνία στο Τσέκερς όρισε το σχέδιο για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τον Μάρτιο του 2019. Η λυση που επιτευχθηκε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση πολλών στελεχών της κυβέρνησης και οδήγησε σε ηχηρές παραιτήσεις τον πρώην υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, καθώς και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Το σχέδιο «Τσέκερς» που περιλαμβάνει την παραμονή της Βρετανίας στην κοινή αγορά αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, απορρίπτεται και από την Ε.Ε., η οποία υποστηρίζει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διαλέξει μια Ευρώπη α λα καρτ, υιοθετώντας μόνο όσα κομμάτια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τη συμφέρουν.
Οι διαπραγματεύσεις στις Bρυξέλλες κινούνται με αργούς ρυθμούς, γιατί η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεσμευθεί σε τίποτα μέχρι να ξεπεράσει τον σκόπελο του κομματικού συνεδρίου, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η εφημερίδα Independent κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το επερχόμενο Brexit, δημοσιεύοντας άρθρο στο πρωτοσέλιδο της με τίτλο: «Το ένα τρίτο των βρετανικών εξαγωγικών εταιρειών καταγράφει ήδη ζημιές λόγω του Brexit». Δίπλα ακριβώς η εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους και σκιώδους υπουργού των Εργατικών Τζον Μακντάουελ, ότι το κόμμα του θα υποχρεώσει τις εταιρείες να μοιράζονται τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την διάρκεια του συνεδρίου των εργατικών συνδικάτων, τα οποία όμως μόνο υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα, αλλά αποτελούν και μία από τις ισχυρότερες συνιστώσες του, καθορίζοντας την πολιτική του σε πολλά ζητήματα.
Les ECHO
Ο πόλεμος των άστρων είναι κάτι περισσότερο από μια μυθοπλασία. Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δεν μασάει τα λόγια της, αποκαλύπτοντας στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης τους άξονες της μελλοντικής στρατηγικής άμυνας του διαστήματος, την οποία θα παρουσιάσει στο τέλος του έτους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για να απεικονίσει την απειλή, η υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε προσπαθήσει να κατασκοπεύσει τον γαλλικό στρατιωτικό δορυφόρο Athena-Fidus πριν από ένα χρόνο, Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luch-Olymp είχε πλησιάσει κοντά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos.
«Είχαμε δει να συμβαίνει και πήραμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε η υπουργός Αμυνας.
Σήμερα, οι απειλές κατά των δορυφόρων μπορεί να προκύψουν από τη γη (λέιζερ, πύραυλοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), αλλά και στο διάστημα, με την αύξηση μικροδορυφόρων. Περίπου 3.000 διαστημικά οχήματα άνω των 50 κιλών θα είναι σε τροχιά μέσα σε δέκα χρόνια και «η πρώτη πρόκληση που θα ξεπεραστεί θα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας» γράφει η εφημερίδα. Η υπουργός, συνεπώς, έχει τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέσα σχετικά με τον έλεγχο του διαστήματος, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη και τη διεξαγωγή εθνικών σχεδίων για λόγους κυριαρχίας.
Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 3,6 δισ. ευρώ στην ανανέωση των δορυφόρων. Ο πρώτος δορυφόρος παρατήρησης CSO νέας γενιάς θα εκτοξευτεί στο τέλος του έτους. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα εκτοξεύσει τρεις ηλεκτρομαγνητικούς δορυφόρους CERES το 2020 για την ανίχνευση εχθρικών κέντρων. Και «το τρίτο δορυφορικό δορυφόρο Syracuse 4 θα παραγγελθεί το 2023», μετά την κυκλοφορία των δύο πρώτων μέχρι το 2022, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η Γαλλία θα αυξήσει τη δορυφορική δύναμή της, «αλλά η πρόκληση είναι να παρακολουθήσουμε το διάστημα» δήλωσε η κ. Παρλί. Παρόλα αυτά, η Γαλλία δεν είναι εντελώς αυτόνομη στον τομέα αυτό . «Έχω αποφασίσει να ενισχύσουμε την εθνική μας ικανότητα για την επιτήρηση του διαστήματος» πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας, η οποία θέλει να «παρακολουθεί το διάστημα από το διάστημα», ενώ σήμερα η Γαλλία παρακολουθεί από τη Γη.
«Δεν θα διστάσω να προτείνω στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχυρές αποφάσεις» δήλωσε η υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «δεν σκεφτόμαστε πλέον την κρατική χρηματοδότηση ως τον μόνο τρόπο για να πραγματοποιήσουμε έργα», σύμφωνα πάντα με την Les Echos.
O Ερντογάν αρθρογραφεί στην Wall Street Journal γιά το Ιντλίμπ
Η επαπειλούμενη επιχείρηση ευρείας κλίμακας των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ εγείρει μεγάλους κινδύνους ως προς την ανθρωπιστική κατάσταση και την ασφάλεια στην Τουρκία, στην Ευρώπη και ευρύτερα, τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση όσον αφορά την επαρχία, τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα στη Συρία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «όλος ο κόσμος θα πληρώσει το τίμημα».
Ο Ερντογάν, ο οποίος την Παρασκευή πήρε μέρος σε μια τριμερή σύνοδο με τους ομολόγους του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Χασάν Ροχανί για την Ιντλίμπ, στην οποία όμως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, υπογράμμισε ακόμη στο κείμενο ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν ευθύνη για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ιντλίμπ.
Η πηγή διαρροών στον Λευκό Οίκο
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόνλαντ Τραμπ και του βετεράνου Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουαρντ, ο οποίος είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ που στοίχισε την προεδρία στον Ρίτσαρντ Νιξον.
Το περιοδικό Politico σε σημερινό του πρωτοσέλιδο άρθρο δίνει συνέχεια σε αυτή την αντιπαράθεση μεταφέροντας δηλώσεις του Τραμπ για το βιβλίο του Γούντγουραντ, στις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του βιβλίου «μυθεύματα» και απάτη.
Ωστόσο, όλοι έχουν επικεντρωθεί να εντοπίσουν την πηγή μέσα στον Λευκό Οίκο που ενημέρωσε τον βετεράνο και έμπειρο δημοσιογράφο και πολλοί δεν διστάζουν να αναφέρουν πως πρόκειται είτε για τον πρώην οικονομικό σύμβουλό του Τραμπ Γκάρι Κοχ, είτε για τον πρώην διευθυντή προσωπικού Ρόμπερτ Πόρτερ.
Κίνδυνοι για το περιβάλλον
Διπλό «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο των New York Times για το περιβάλλον. Η εφημερίδα σε βασικό της άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση Τραμπ για την διευκόλυνση των εταιρειών ενέργειας στις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για μία ξεκάθαρη νίκη των ενεργειακών κολοσσών, οι οποίοι μέσω εταιρειών επηρεασμού των νομοθετικών σωμάτων, γνωστές ως Λόμπι, κατάφεραν να πείσουν τον Τραμπ να περιορίσει ή να αδρανοποιήσει τους κανόνες που αφορούν τις εκπομπές μεθανίου, οι οποίες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό, επισημαίνει, η εφημερίδα, είναι το τρίτο σημαντικό βήμα που κάνουν οι ΗΠΑ φέτος προς την κατεύθυνση ακύρωσης προηγούμενων πολιτικών τους σχετικά με την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ακριβώς δίπλα σε αυτό το άρθρο η εφημερίδα δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
«Αν δεν αλλάξουμε πορεία μας μέχρι το 2020, κινδυνεύουμε ξεπεράσουμε το σημείο, από το οποίο θα μπορούσαμε με στοχευμένες πολιτικές να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη. «Η κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής μας και σήμερα βρισκόμαστε στο μεταίχμιο. Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες μας το επισημαίνουν ξανά και ξανά, αλλά ηγέτες πολλών χωρών κωφεύουν».
Τα σχόλια αυτά έγιναν γιατί η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και φέτος είναι προγραμματισμένος ο τρίτος γύρος συνομιλιών που θα διεξαχθεί στην Πολωνία.
Τέλος, στο ίδιο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα ότι η CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους από μια νέα βάση στο βορειοανατολικό τμήμα του Νίγηρα. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται αξιωματούχους του Νίγηρα και των ΗΠΑ, επιχειρήσεις παρακολούθησης πραγματοποιούνται εδώ και μήνες από το μικρό αεροδρόμιο του Ντίρκου, του οποίου η διάδρομος επιμηκύνθηκε και διαπλατύνθηκε και η ασφάλεια ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο.
Η Washington Post επικεντρώνει την προσοχή της στο τυφώνα Φλόρενς που μετακινήθηκε προς τις ακτές των ΗΠΑ και κάλυψε μία τεράστια έκταση, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό τεράστιες καταστροφές. Ο τυφώνας Φλορενς υποχρέωσε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να απομακρυνθούν λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και των διαρκών βροχοπτώσεων.
Λίγο πιο κάτω η εφημερίδα δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ για την πολιτική πιέσεων που υιοθέτησε η κυβέρνηση Τραμπ έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής δίνοντας εντολή για το κλείσιμο των γραφείων της αντιπροσωπείας της στην Ουάσιγκτον.
Στο ίδιο θέμα είναι αφιερωμένο και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Boston Globe, η οποία πρωτοστάτησε τον προηγούμενο μήνα σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των αμερικανικών ΜΜΕ για την προστασία του Τύπου και την ελευθερία του Λόγου από τις επιθέσεις του Τραμπ. Η εφημερίδα σε άρθρο της αναφέρεται στο κλείσιμο των γραφείων της αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας πως αυτό γίνεται μετά την άρνηση των Παλαιστινίων να προσέλθουν σε νέες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Βρετανικός Τύπος
Η εφημερίδα Financial Times επικεντρώνει το πρωτοσέλιδο ενδιαφέρον της στην θρυλούμενη δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλαβε επιστολή από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για τον προγραμματισμό μιας δεύτερης συνάντησης των δύο ηγετών. Ο Λευκός Οίκος θέλει αυτή να πραγματοποιηθεί, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος χαρακτήρισε την επιστολή θερμή και θετική. «Είμαστε ανοιχτοί και ήδη έχουμε αρχίσει να διοργανώνουμε» μια τέτοια σύνοδο κορυφής, είπε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή είναι μια ένδειξη προόδου στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση καθώς δεν εμφανίστηκε σε αυτήν κανένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ικανός να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Η εφημερίδα Guardian με την σειρά της με άκρως επικριτικό πρωτοσέλιδο άρθρο στρέφεται κατά της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, η οποία δήλωσε χθες πως ο «ανώνυμος» αρθρογράφος των New York Times, ο οποίος χαρακτήρισε ανίκανο τον πρόεδρο Τραμπ να διοικήσει, θα πρέπει να τύχει δικαστικής διερεύνησης τόσο ως προς την ταυτότητά του, όσο και ως προς τις πηγές που τον πληροφόρησαν για τα τεκταινόμενα εντός του Λευκού Οίκου. Η Σάρα Σάντερς ως ωστόσο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει για το αν έχει ξεσπάσει κυνήγι μαγισσών μέσα στην έδρα της αμερικανικής εκτελεστικής εξουσίας, παρά το γεγονός ότι ο «ένοχος» των διαρροών θεωρείται υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και η ταυτότητά του είναι γνωστή στους New York Times.
Γερμανικός Τύπος
«Μετά το τέλος των μνημονίων, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, μικρότερες περικοπές συντάξεων και περισσότερες θέσεις εργασίας. Όμως, πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια ελιγμών της;», διερωτάται η Süddeutsche Zeitung.
«Δύσκολη νέα αρχή» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας, που κάνει αναφορά στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, αλλά και στην άφιξη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα όμως, σχολιάζει και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ. «Η αστερόεσσα πλάι πλάι με την ελληνική σημαία και μπροστά τους ο χαμογελαστός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ορισμένοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ έτριβαν σίγουρα τα μάτια τους. Αλλωστε, για αρκετά χρόνια ο αντιμερικανισμός ήταν κομμάτι του DΝΑ της ελληνικής Αριστεράς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Spiegel για την Μόρια
Όλο και πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο του με τίτλο «Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο». Η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού σημειώνει: «Σύμφωνα με τον υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσα, στους καταυλισμούς ζουν σήμερα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως τα προσφυγικά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μόλις 6.400 ανθρώπους. Όταν τον Μάρτιο του 2016 τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, στα ελληνικά νησιά ζούσαν περίπου 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόρια, όπου βρίσκονται περίπου 8.800 πρόσφυγες, ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 3.000 ανθρώπων. Ο αρμόδιος υπουργός μιλά για «οριακή κατάσταση» και αναφέρει ότι από την Πρωτομαγιά μέχρι τα τέλη Αυγούστου μεταφέρθηκαν 3.950 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα έφθασαν από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο 5.450 άτομα».
Γαλλικός Τύπος
Η δημοσκόπηση που παρήγγειλαν οι γαλλικές εκδόσεις L’Express, France Inter και διάφορα περιφερειακά ΜΜΕ μονοπωλεί το ενδιαφέρον του γαλλικού Τύπου σήμερα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποχώρησε κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποκαλύπτει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη.
Οι επτά Γάλλοι στους δέκα (71%, +12%) έχουν πλέον αρνητική γνώμη για τον αρχηγό του κράτους, κάτι που αποτελεί ρεκόρ αντιδημοτικότητας σε αυτή την έρευνα, με μόλις το 29% των ερωτηθέντων να απαντά ότι τον θεωρεί «καλό πρόεδρο». Ο Μακρόν χάνει έδαφος σε σχεδόν όλους τους τομείς της κοινής γνώμης, μετά την αποχώρηση των δύο δημοφιλέστερων στελεχών της κυβέρνησής του, του Νικολά Ιλό και της Λορά Φλεσέλ. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ βλέπει από την πλευρά του τη δημοτικότητά του να υποχωρεί κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, στο 35%, σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση στα τέλη του Ιουνίου, ενώ το 64% (+5%) των ερωτηθέντων εξέφρασε αρνητική άποψη γι’ αυτόν. Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου την 5η και την 6η Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 προσώπων 18 ετών και άνω με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι από 1,4% ως 3,1%.