Search
Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ώρα της ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Το σύνθημα και οι 6 άξονες

1000

Tο σχέδιο της ΝΔ για το μέλλον της χώρας θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την ομιλία του σήμερα στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ ενώ την Κυριακή θα δώσει εφ’ όλης της ύλης απαντήσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Με κεντρικό σύνθημα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να παρουσιάσει συνοπτικά το πρόγραμμα του κόμματός του, για την «οριστική ανάκαμψη» της χώρας.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε περίπατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περπάτησε στην οδό Καρόλου Ντηλ όπου βρίσκονται στέκια νεολαίας και χαιρέτισε νέες και νέους. Εν συνεχεία ακολούθησε την οδό Τσιμισκή και στη συνεχεία πήγε σε καφέ της πλατείας Αριστοτέλους όπου τον περίμεναν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, τους οποίους χαιρέτισε και είχε σύντομους διαλόγους μαζί τους. Στην πλατεία Αριστοτέλους αντάλλαξε χειραψίες με πολίτες που εκείνη την ώρα έκαναν βόλτα, και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Με κεντρικό σύνθημα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Ενώ από το περασμένο σαββατοκύριακο που επισκέφθηκε την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας η προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στραφεί στην αποδόμηση- μεταξύ άλλων και μέσω μίας διαδικτυακής καμπάνιας με τίτλο «Μαύρες Σελίδες»- του κυβερνητικού αφηγήματος περί εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια, από δω και πέρα στο επίκεντρο θα βρίσκεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της ίδιας της ΝΔ και το «όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα της χώρας».

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη ΔΕΘ ως «επόμενος πρωθυπουργός» και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία φουντώνουν και τα σενάρια εκλογών πριν το φθινόπωρο του 2019, μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα, αλλά και του Ν. Βούτση και με ανοιχτό το θέμα της διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό.

Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον θα είναι επικεντρωμένο στις θέσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες και όχι στο πεδίο της κριτικής στην κυβερνητική πολιτική, που στη ΝΔ θεωρεί ότι έχει κριθεί αρνητικά από τους πολίτες και αυτό είναι πλέον «μη αναστρέψιμο».

Διαβεβαιώνουν, την ίδια ώρα, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει μακριά από λογικές υποσχέσεων και ότι το σύνολο των εξαγγελιών του σε σχέση με μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, θα είναι πλήρως κοστολογημένο και δεν θα διαταράσσουν την δημοσιονομική ισορροπία.

Το σύνθημα και οι έξι άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό μήνυμα της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι: «Μπορούμε». Όπως λένε χαρακτηριστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βγει από μια εποχή παρακμής και η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν και το όραμα και το σχέδιο να πάνε την Ελλάδα μπροστά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ομιλία του Σαββάτου θα κινηθεί σε 6 κεντρικούς άξονες που αφορούν: Οικονομία, Θεσμούς, Ασφάλεια, Παιδεία, Διεθνή παρουσία της χώρας, Ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών

Βασικό εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής που θα περιγράψει ειδικά στον τομέα της οικονομίας, αποτελεί η μείωση των φόρων και εισφορών, ενώ θα μιλήσει και για «μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία που άμεσα θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα και θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών».

Όπως διαβεβαιώνουν στην Πειραιώς οι προτάσεις του θα είναι «άμεσα εφαρμόσιμες, κοστολογημένες και θα αφορούν το σύνολο των Ελλήνων καθώς η πολιτική της ΝΔ δεν είναι-όπως λένε- ταξική, είναι εθνική και με το σχέδιό της κανένας δεν θα μένει πίσω».

«Θα αναπτύξει τις πολιτικές που θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή σε όλους τους Έλληνες και ευκαιρίες για όλους», σημειώνουν κομματικές πηγές και προσθέτουν ότι εκτός από όσα απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους- εισοδήματα, ανεργία, ανασφάλεια, φόρους, χρέη- «θα παρουσιάσει τις δικές του λύσεις για ένα σύγχρονο κράτος και ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης για την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής»

Θα περιγράψει τέλος τις συγκεκριμένες προτάσεις του» για την Ελλάδα σε ένα κόσμο που αλλάζει και μια ΕΕ που εξελίσσεται».

Στο επίκεντρο της φετινής παρουσίας του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται εκ των πραγμάτων, το Ασφαλιστικό, καθώς καλείται να αναλύσει περαιτέρω το σύστημα τριών πυλώνων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση , όχι μόνο σε σχέση με νέα αρχιτεκτονική που προτείνει η ΝΔ και την συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και για το κόστος που η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι θα φθάσει στα 55 δισ ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει, από την πλευρά της, στην κ. Αχτσιόγλου ότι «προσπάθησε να διαστρεβλώσει» τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας από τις οποίες «κανείς από τους σημερινούς συνταξιούχους δεν θα ζημιωθεί, ενώ αντιθέτως όλοι οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν λόγω της μείωσης των εισφορών»

Ένα από τα στοιχήματα για τον κ. Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ είναι να πείσει πως η ΝΔ διαθέτει αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για το Ασφαλιστικό, στη θέση του νόμου Κατρούγκαλου που έχει προαναγγείλει ότι θα καταργήσει ως κυβέρνηση.

Οι μειώσεις φόρων και εισφορών βρίσκονται σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου που θα περιγράψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το οποίο περιλαμβάνει και μία δέσμη από «βαθιές μεταρρυθμίσεις», όπως τονίζουν στην Πειραιώς, που «θα δώσουν ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση».

Μεταξύ άλλων την ριζική απλοποίηση του συστήματος αδειοδοτήσεων «ώστε να εξαλειφθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποθαρρύνουν την πραγματοποίηση επενδύσεων», την απελευθέρωση κλάδων και επαγγελμάτων «ώστε να δοθεί ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία», την τόνωση της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα των νεοφυών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ άλλων «και με «έξυπνα» κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις, την καινοτομία και την εξωστρέφεια», αλλά και την ενίσχυση της διασύνδεσης της εκπαίδευσης και της έρευνας με την αγορά και την παραγωγή.

Έμφαση δίδεται και στο ιδιωτικό χρέος όπου υφίσταται η πρόταση της ΝΔ για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο και η θέση που είχε διατυπώσει για πρώτη φορά σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με τις «εισπράξιμες» να μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 δόσεις.

Με δεδομένο τον προσανατολισμό της ΝΔ στην ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας ένα πεδίο στο οποίο αναμένεται να κληθεί ο κ. Μητσοτάκης να αποσαφηνίσει πλήρως τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ, είναι αυτό το Δημόσιας Διοίκησης όπου του ασκείται και πολύ έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει να του καταλογίζει πρόθεση απολύσεων, αλλά και εκχώρησης σημαντικών υπηρεσιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, το γαλάζιο πρόγραμμα περιλαμβάνει ωστόσο αναλογία «πέντε προς ένα και όχι «ένα προς ένα» μεταξύ αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων με τις τελευταίες να επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα σε Υγεία και Παιδεία. Επίσης πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τους συμβασιούχους, κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μεγαλύτερη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και σε υπηρεσίες.

Εκτός από την συγκεκριμενοποίηση όλων αυτών των πολιτικών, ανοιχτό παραμένει για την αξιωματική αντιπολίτευση και το ζήτημα της επικαιροποίησης των προσδιορισμένων από την ΔΕΘ του 2016, πηγών από τις οποίες θα προέλθει η περικοπή δημοσίων δαπανών ύψους 2 δισ που δεσμεύεται να κάνει η ΝΔ ταυτόχρονα με την μείωση των φόρων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επιδιώξει να πείσει ότι εκτός από προγραμματικές θέσεις η ΝΔ διαθέτει και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να ασκήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μία μεταρρυθμιστική πολιτική σε όλους τους τομείς, υποσχόμενος αξιολόγηση και αξιοκρατία πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το στίγμα που θα δώσει σε σχέση με το πώς και με ποιους θα κυβερνήσει. Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει μιλήσει για μικρότερο κυβερνητικό σχήμα χωρίς αναπληρωτές υπουργούς, με έντονη παρουσία ανθρώπων της γενιάς του ή και μικρότερων σε ηλικία, χωρίς συγγενικά πρόσωπα και με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που δεν θα είναι μέλη της ΝΔ.

Ένα βασικό δίλημμα που αναμένεται να θέσει για την επόμενη ημέρα είναι αυτό μεταξύ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και των λαϊκιστών, με τον ίδιο να φιλοδοξεί να πείσει ότι το κόμμα του μπορεί να εκφράσει τις πρώτες σε επίπεδο κοινωνίας.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην Παιδεία όπου για μία ακόμη φορά θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να καταργήσει τους νόμους της σημερινής κυβέρνησης που θεωρεί ότι οδήγησαν σε μεγάλο πισωγύρισμα.

Εκ των πραγμάτων ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να τοποθετηθεί σε σχέση και με το ζήτημα των χρεών της ΝΔ, στον απόηχο της έντονης πίεσης που ασκείται από το κυβερνών κόμμα.

Για το θέμα αυτό, από την Πειραιώς τονίζουν ότι όλα τα δάνεια που πήρε η ΝΔ στο παρελθόν «είναι απολύτως σύννομα, όπως προκύπτει και από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων» και ότι δεν έχει πάρει κανένα δάνειο μετά το 2011.  Επίσης ότι σήμερα εξαντλεί κάθε δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της και ως απόδειξη επικαλούνται το γεγονός ότι » το συνολικό ποσό που έλαβε κατά το 2017 ως κρατική επιχορήγηση επεστράφη για την αποπληρωμή των δανείων και οφειλών παρελθουσών χρήσεων»

Σημειώνουν εξάλλου ότι η ΝΔ μετά το «συστηματικό νοικοκύρεμα» που ξεκίνησε από τις αρχές Ιανουαρίου 2016, «έχει αποκτήσει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί χωρίς καμία κρατική βοήθεια και μόνον με τα έσοδα της ιδιωτικής χρηματοδότησης από τα 150.000 μέλη τα οποία καταβάλλουν μια συνδρομή 12 ευρώ». Επίσης ότι το κόστος λειτουργίας της έχει μειωθεί συνολικά κατά 75,6%

Γαλάζιες πηγές εγείρουν, από την πλευρά τους, ζητήματα που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα η κα Σπυράκη είχε ζητήσει προ ημερών από το κυβερνών κόμμα να πει «τι ακριβώς σήμαινε η επιστολή του κ. Τσίπρα προς την Εθνική Τράπεζα όταν ζητούσε ειδικό καθεστώς μεταχείρισης για τη ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και «τι ακριβώς συμβαίνει με το κτίριο της Κουμουνδούρου, πως έγινε δηλαδή η διαδικασία της μεταβίβασης και ποιοι φόροι έχουν πληρωθεί» και το «ποιος κρύβεται πίσω από την off shore η οποία εμφανίζεται ως μέτοχος στην Αυγή».

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *