Search

Κώστας Συνολάκης: Aν υπήρχε προειδοποίηση μισή ώρα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς δεν θα είχαμε τόσα θύματα

640

Μελέτη την οποία εκπόνησε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης δείχνει ότι η έγκαιρη προειδοποίηση για την καταστροφική φωτιά στο Μάτι θα είχε καταστεί σωτήρια για πολλούς ανθρώπους και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπήρχε αυτός ο μεγάλος αριθμός θυμάτων.

«Μόλις ένα τέταρτο θα αρκούσε για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι, πεζή προς την ακτή» δήλωσε στην εκπομπή «Άπλετο φως» και στον Ηλία Κανέλλη, ο Κώστας Συνολάκης καθηγητής  και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με φόντο την έρευνά του για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Όπως σημείωσε ότι «εάν είχε δοθεί προειδοποίηση μισή ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς δεν θα είχαμε τόσα θύματα».

Ο κ. Συνολάκης συνέταξε το πόρισμα μελετώντας το αμερικανικό και το ιαπωνικό μοντέλο. Συμφώνα με την μελέτη, που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της ΝΔ, η απομάκρυνση των κατοίκων, με τα πόδια, από το Νέο Βουτζά και το Μάτι προς τη Μαραθώνος και την ακτή, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα από 57 έως 83 λεπτά.

«Επισπεύσαμε την διαδικασία για να δούμε την χρήση των μοντέλων εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, για να προλάβουμε να μην έχουμε άλλα θύματα.  Για να μπορέσουμε να δείξουμε στην πολιτική προστασία και στην Πυροσβεστική και γενικά στον κρατικό μηχανισμό ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης, διαφορετικοί τρόποι λήψης αποφάσεων, ώστε στην επόμενη κρίση να έχουμε κάπως ποιο επαγγελματική αντιμετώπισή της» εξήγησε ο καθηγητής

«Αρκετά από τα στοιχεία από τα οποία έχουμε ελπίζουμε ότι θα είναι χρήσιμα στην εισαγγελική έρευνα. Εμείς δεν βγάζουμε κανένα συμπέρασμα για το ποιός φταίει. Εμείς αυτό που κάναμε είναι να ποσοτικοποιήσουμε, δηλαδή να μετρήσουμε πόσος θα ήταν ο απαραίτητος χρόνος εκκένωσης. Γιατί, ακούστηκε πολλές φορές ‘ότι δεν υπήρχε πολύς χρόνος και να είχε δοθεί εντολή εκκένωση και να είχε γίνει δεν θα είχε σωθεί κανένας. Αυτό είναι ακριβώς το κομμάτι που προσπαθήσαμε να καταλάβουμε και να δούμε εάν ισχύει»

Στην συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» ο κ. Συνολάκης αναφέρει ότι η παρουσία επαρκών πτητικών μέσων θα μπορούσε να καθυστερήσει την πυρκαγιά. Όπως εξηγεί το θέμα είναι πόσο χρόνο κερδίζουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς , η πυρκαγιά δεν σβήνει από τα αεροσκάφη τα οποία όμως καθυστερούν την εξάπλωση της φωτιάς.

«Ουσιαστικά με έξι αεροπλάνα που θα πήγαιναν θα είχαμε καθυστέρηση μίας ώρας. Θέλαμε να μετρήσουμε το χρόνο. Οι εκκενώσεις με αυτοκίνητο θα παίρνανε 2 ώρες και 4 λεπτά. Η εκκένωση πεζή θα ήταν πολύ προτιμότερη, όπως είναι πάντα» λέει ο καθηγητής στην συνέντευξή του στον Ηλία Κανέλλη και υπογραμμίζει ότι κάθε ανάλογη εκκένωση πρέπει να γίνεται πάντα με τα πόδια.

«Η εκκένωση γίνεται πάντα με τα πόδια,  γιατί συμβαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα που είδαμε και στο Μάτι. Δηλαδή φεύγουν πολλά αυτοκίνητα συγχρόνως, γίνεται κυκλοφοριακή συμφόρηση, ένας οδηγός μόνο να σταματήσει επειδή φοβήθηκε, όλοι από πίσω σταματάνε και δεν υπάρχει χρόνος.  Εάν γινόταν με τα πόδια – σύμφωνα το γιαπωνέζικο μοντέλο θα έπαιρνε μέχρι 57 λεπτά και σύμφωνα με το
αμερικανικό μοντέλο από 67 έως 83 λεπτά της ώρας.  Αυτό που μας λέει είναι ότι εάν είχε δοθεί η προειδοποίηση ,έστω σε μισή ώρα από την έναρξη της πυρκαγιάς, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαμε θύματα«.

«Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι δεν πέρασε στο μυαλό κανενός στην Πυροσβεστική, στην Πολιτική Προστασία ή τέλος πάντων στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους που κάνανε τις εκκενώσεις, ότι μέσα σε μιάμιση ώρα αυτή η φωτιά θα φτάσει στην Μαραθώνος γιατί δεν έχουμε τα αρκετά πυροσβεστικά μέσα για να τη σταματήσουμε. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, τι θα γίνει εάν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος.  Πως δεν πέρασε σε κανενός το μυαλό αυτό το πράγμα; Δεν τους αφήνεις έτσι τους ανθρώπους, τελείως απροστάτευτους και χωρίς όχι μόνον καμία εντολή εκκένωσης, καμία προειδοποίηση»

«…Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πόσο κοντά ήταν η φωτιά παρά μόνο όταν πλέον άρχισαν να αισθάνονται την ζέστη και τις φλόγες, που ήταν πλέον πολύ αργά. Η έλλειψη προειδοποίησης και η έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης -πολλοί λένε μα δεν είχαμε σειρήνες δεν λειτουργούν το ηλεκτρικό, δεν υπήρχε τηλεόραση, ενώ υπήρχαν κινητά τηλέφωνα. Υπάρχει το σύστημα στην πολιτική προστασία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθεί να σταλούν μηνύματα SMS στους ανθρώπους. Το τελευταίο κομμάτι είναι οι καμπάνες. Ούτε καν αυτό το πράγμα, να υπάρξει η αίσθηση στους ανθρώπους ότι δεν είναι μια συνηθισμένη πυρκαγιά. Οι άνθρωποι δυστυχώς μείνανε τελείως απροστάτευτοι».

Newsroom Αθήνα 9.84

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *