Search

Η Ακρόπολη θα γίνει Pinball – Το μουσείο Φλίπερ

2603

Στο πρώην «Μέδουσα» της οδού Μακρή 2 στην περιοχή της Ακρόπολης, δίπλα από το θέατρο Σφενδόνη, λειτουργεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα το πρώτο μουσείο Φλίπερ στην χώρα μας.

Στην αίθουσα βρίσκονται ήδη 107 μηχανήματα, το καθένα με την δίκη του ιστορία. Ωστόσο, η δημιουργικότητα των δυο συνεταίρων, Παναγιώτη Μπίταρχα και Ευθύμη Γκουντάρα φαίνεται ότι δεν έχει «σύνορα» και δεν σταματά μόνο στο Μουσείο.

Πρώτος στόχος που θέτουν είναι να φτιάξουν ένα φλίπερ με θέμα αμιγώς ελληνικό: την Ακρόπολη. Παίζοντας ο παίκτης θα ακούει τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ακρόπολη θα αποτυπώνεται, τόσο στο φόντο του φωτεινού πίνακα, όσο και στην επιφάνεια την οποία θα διαπερνά η μπίλια. Η μπίλια θα περνά μέσα από τις κολώνες του μνημείου και την ίδια ώρα θα παίζει μουσική-συρτάκι του Ζορμπά. Στόχος των δυο συνδιοκτητών του Μουσείου, είναι να βγει αργότερα και στην αγορά.

Δεύτερος στόχος τους είναι η διοργάνωση «Τουρνουά Φλίπερ Ακρόπολης» που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης των παικτών και θα διαρκεί περίπου μια εβδομάδα.

Το μουσείο Φλίπερ

Μια ξύλινη σκάλα, με ειδική ράμπα για άτομα με κινητικές δυσκολίες, οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα σύμπαν με φωτάκια, μοχλούς, μηνύματα, εικαστικά όλων των εποχών κι αισθητικών, μουσική.
Είναι το παράλληλο σύμπαν του Athens Pinball Museum, του πρώτου μουσείου φλίπερ της χώρας!

Στον χώρο βρίσκονται 107 φλίπερ που χρονολογούνται από το 1958 ως το 2007 και τα οποία δεν αποτελούν απλά εκθέματα, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να παίξει σε αυτά, μέχρι τελικής πτώσεως!

Από τα πρώτα ταξίδια στο διάστημα μέχρι τη γυναίκα-μηχανή κι από τον Αμαζόνιο μέχρι τον Σβαρτζενέγκερ ή την οικογένεια Άνταμς. Πιο πέρα, κάπου ακούγεται ένα ρεφρέν των Rolling Stones και με κόκκινα γράμματα περνούν διάφορα μηνύματα στα τζαμάκια των φλίπερ, όπως για τη δύναμη κατά των ναρκωτικών.

Πρώτο και καλύτερο στην είσοδο το ταμπλό από το φλίπερ Tommy που πήρε τ’ όνομά του από το τυφλό και κωφό παιδί, το οποίο έπαιζε φλίπερ τη δεκαετία του ’60, απ’ το οποίο εμπνεύστηκαν οι The Who την ομώνυμη ροκ όπερα, το 1969.

Τα φλίπερ κάθε εποχής αντικατοπτρίζουν και την κουλτούρα της, από τα θέματα, την αισθητική, την ονομασία, τη μουσική, την έμπνευση. Από τη δεκαετία των ’80s βλέπουμε π.χ. τα φλίπερ Disco, Sexy girl, Kiss, Satisfaction/Rolling Stones ή Dolly Parton, ενώ οι αρχές του ‘90 εμπνέονται από ταινίες, όπως Indiana Jones, Star Trek, Terminator. Στο δε Black Lagoon του ‘92 εντοπίζουμε ένα ολόγραμμα εποχής, μια κινούμενη ουσιαστικά εικόνα με το τέρας της λίμνης.

Σε περίοπτη θέση, το χρυσό συλλεκτικό της Adams Family που στην αγορά έχει τιμή πώλησης 17.000 ευρώ και βρέθηκε στην Κρήτη με αυτοκόλλητα από ψησταριές στα πλαϊνά του και κοκαλάκια μαλλιών για σύνδεση.

Ο ιδιοκτήτης του Athens Pinball Museum, Παναγιώτης Μπίταρχας, μου εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδέα: «Έναν δεκαπενταύγουστο η γυναίκα μου αποφάσισε να μου κάνει δώρο ένα φλίπερ. Το λάτρεψα και παίζοντας ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να ρίχνω κέρματα, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να γίνει αυτό και για τον υπόλοιπο κόσμο. Κάναμε έρευνα μαζί με τον συνεταίρο μου Ευθύμη Γκουντάρα για μουσεία σε άλλες χώρες και ξεκινήσαμε. Έτσι κύλησε αυτή η δουλειά, σαν ένα ωραίο κύμα!»

Ο Ευθύμης Γκουντάρας, ο οποίος αναλαμβάνει την ηλεκτρονική και αισθητική αποκατάσταση των φλίπερ εδώ και δεκαετίες, μας πήγε στην αποθήκη του μουσείου και μας έδειξε «κομμάτια» που έχουν βρει πεταμένα και τα οποία σε λίγους μήνες θα είναι πλήρως ανακαινισμένα, στην διάθεση των παικτών.

«Συγκεντρώσαμε φλίπερ απ’ όλη την Ελλάδα, από παλιά μαγαζιά και καφενεία, αποθήκες και υπόγεια, συλλέκτες και ιδιώτες, συχνά σε άθλια κατάσταση. Σε λίγους μήνες θα τα έχουμε έτοιμα και ανακαινισμένα στην διάθεση των παικτών. Παράλληλα μέσα στον άμεσο στόχο μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Φλιπερ με θέμα την Ακρόπολη που αργότερα θέλουμε να το ρίξουμε στην αγορά και ειδικά για τους τουρίστες που μας ζητάνε κάτι τέτοιο».

Τα φλίπερ έχουν μεν συγκεντρωθεί στην Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα είναι αμερικανικής κατασκευής, από εταιρείες όπως οι Williams, Gottlieb, Bally, Stern (η μόνη που εξακολουθεί να λειτουργεί). Υπάρχει και ισπανικό φλίπερ, οι Cannes του ’76, και ιταλικά, όπως η Zaccaria με τον Clown του ’85, που όμως δεν βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός φλίπερ διαρκούσε περίπου ενάμιση-δυο χρόνια.

Ο Ευθύμης μας έδειξε στην αποθήκη το συλλεκτικής αξίας Evel Knevel του ’77, όπως το βρήκε σ’ ένα υπόγειο, στον σταθμό Λαρίσης. Θα περιμένουμε λίγο καιρό για να το δούμε κι αυτό ενεργό μαζί με τα άλλα φλιπεράκια. Το μουσείο άλλωστε θα χρησιμεύει και σαν εργαστήριο επισκευής και συντήρησης φλίπερ.

Ο Παναγιώτης Μπίταρχας μας έδειξε το Satellite του ’58, ένα από τα 8 καταγεγραμμένα στον κόσμο, που δείχνει τη διαδρομή της πρώτης μαϊμούς που ταξίδεψε στο φεγγάρι πριν πατήσει ο άνθρωπος. Την ίδια εποχή χρονολογείται και το Moulin Rouge και άλλα, όπου το τρισδιάστατο αποδιδόταν με καθρέφτη κι όπου όλα ήταν χειροκίνητα.

Το Athens Pinball Museum που εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου περιμένει λοιπόν μεγάλους και μικρούς «από 8 έως 108 χρονών» για πραγματικό παιγνίδι.

Λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα έως Κυριακή, από 09.00 π.μ έως 00.00. Το εισιτήριο κοστίζει 10 € και προσφέρει επίσκεψη και απεριόριστο παιχνίδι σε όλα τα μηχανήματα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση. Στο χώρο του μουσείου λειτουργεί cafe snack bar με δυνατότητα παροχής γεύματος, ροφήματος και ποτού.

Κώστας Κορέλλης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *