Search

Η Άνγκελα Μέρκελ στην Αλγερία – μετανάστευση και οικονομία στην ατζέντα

759

Στο Αλγέρι μεταβαίνει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δύο ημέρες πριν την άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η καγκελάριος θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Ουγιαχία, και τον πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, για θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας αλλά και ζητήματα διμερών και οικονομικών σχέσεων. 

Ο 81χρονος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, είναι γνωστός ως ο “Πατέρας της Σταθερότητας” στη Βόρεια Αφρική, κατέχοντας τη θέση του προέδρου επί μία εικοσαετία. Πλέον, όμως, ων βαριά άρρωστος δεν είναι βέβαιο εάν παραμένει εις θέσιν να διατηρήσει αυτόν τον τίτλο.

Ανακήρυξη των κρατών Μαγκρέμπ σε ασφαλείς χώρες προέλευσης

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η ανακήρυξη τόσο της Αλγερίας όσο και των άλλων δύο κρατών Μαγκρέμπ, της Τυνησίας και του Μαρόκου, σε ασφαλείς χώρες προέλευσης, ώστε να διευκολύνονται οι επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο που έχουν λάβει απορριπτικές απαντήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο ποσοστό αναγνώρισης ασύλου από αυτά τα τρία κράτη είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Αυξάνονται οι απελάσεις προς Αλγερία

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, η συνεργασία με την Αλγερία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποφέρει καρπούς, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που επιστρέφουν στο αφρικανικό κράτος βαίνει σταθερά αυξανόμενος. Ο αριθμός των Αλγερινών που απελάθηκαν, από 57 το 2015 αυξήθηκε σε 504 το 2017, σύμφωνα με εκπρόσωπο του εν λόγω υπουργείου. Αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται και την τρέχουσα χρονιά, δεδομένου ότι έως τον Ιούλιο του 2018 είχαν απελαθεί ήδη 350 Αλγερινοί.

Καταγγελίες για συλλήψεις και απελάσεις

Σύμφωνα, ωστόσο, με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, οι αλγερινές αρχές αυστηροποίησαν τη μεταναστευτική τους πολιτική από το προηγούμενο καλοκαίρι, καθώς έχουν γίνει καταγγελίες για αυθαίρετες συλλήψεις και μαζικές απελάσεις και εκδιώξεις λόγω εθνοτικής καταγωγής. Παράλληλα, η ελευθερία έκφρασης στο βορειοαφρικανικό κράτος είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με τις διαδηλώσεις να απαγορεύονται και πολλούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κρατούνται.

Πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις;

Το ενδιαφέρον του Βερολίνου δεν εστιάζεται μόνο στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας. Περίπου 200 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλγερία, μεταξύ αυτών η Volkswagen, η οποία σε συνεργασία με μία αλγερινή εταιρία ξεκίνησε τη λειτουργία ενός εργοστασίου συναρμολόγησης για μοντέλα της Marke Seat, της Skoda και της Volkswagen, επένδυση ευπρόσδεκτη σε μία χώρα που υπέστη τεράστιο πλήγμα από την κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν πάνω από το 90% των εξαγωγών της Αλγερίας, ενώ το 2017 η αξία των εισαγωγών από την Γερμανία ανήλθαν στα 2,7 δις ευρώ. Η αξία των εξαγωγών βέβαια προς τη Γερμανία δεν ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια, επομένως, τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά. Με στόχο την ανάπτυξη της δυναμικής των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών έχει συσταθεί μία “μεικτή οικονομική επιτροπή”, όπως ονομάζεται. Ο δρόμος εντούτοις διαφαίνεται δύσβατος, καθώς η οικονομία της Αλγερίας όπως και ο πρόεδρός της ασθενεί, με πολλούς πολίτες της να θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *