Search

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

314

Το μεταναστευτικό που εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη πρόκληση εντός της Ε.Ε είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Φλόρενς στις ΗΠΑ και τώρα στην Ασία.

Για μεταναστευτικό- Ε.Ε – Γερμανία – Μέρκελ: “Η Μέρκελ στηρίζει την Αυστρία στο θέμα των πιο αυστηρών συνοριακών ελέγχων” αναφέρει η DW. H Γερμανίδα καγκελάριος και ο Αυστριακός ομόλογός της συμφώνησαν να μειώσουν τις αφίξεις μεταναστών στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι υπό πίεση καθώς άλλαξαν οι μεσογειακοί “διάδρομοι”. Μέρκελ και Κουρτς άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους την Κυριακή καθώς ανακοίνωσαν μια σειρά προσπαθειών που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν την “παράνομη μετανάστευση” στην Ευρώπη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με διάφορα αφρικανικά έθνη να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα και υποδέχθηκαν τα σχέδια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να ενισχυθούν τα στελέχη της Frontex από 10.000 έως 20.000.

Παρά το γεγονός ότι Μέρκελ και Κουρτς είχαν συγκρουστεί παλαιότερα για το θέμα, ο Αυστριακός ηγέτης αναγνώρισε ότι το Βερολίνο έχει πλέον υιοθετήσει μια πιο αυστηρή γραμμή κυρίως λόγω του υπουργού, Ζεεχόφερ. Ο Κουρτς ανακοίνωσε τα σχέδιά του για να διοργανωθεί μια κοινή σύνοδος Ε.Ε – Αφρικής στη Βιέννη τον Δεκέμβριο με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο ηπείρων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης. Η Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης και πως οι τομείς θα πρέπει να ξεκαθαριστούν καθώς “κανείς δεν αναμένει μια συμφωνία γενική”. Η Μέρκελ αναμένεται σήμερα στην Αλγερία, ενώ ο Κουρτς θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ε. Μακρόν στο Παρίσι, ενόψει της άτυπης συνόδου στο Σάλτσμπουργκ,.

“Το κολασμένο Octoberfest για το CSU” αναφέρει το Politico. Το βαυαρικό κυβερνών κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, το οποίο κυριαρχεί στο κρατίδιο για δεκαετίες, βρίσκεται σε συνεχιζόμενη κρίση ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοδική πορεία για το AfD. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι η χώρα του θα πετύχει συμφωνία με τη Ρώμη, παρά την υποχώρηση από τον Ιταλό ομόλογό του. “Θα τα καταφέρουμε” είπε σε συνέδριο του CSU στο Μόναχο.

“Η βαρουφάκεια στιγμή του Σαλβίνι” αναφέρει το Politico. Επεισοδιακή ήταν η υπουργική συνάντηση στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή. Υπήρξε εκεί μια “βαρουφάκεια στιγμή”… για τον Ματέο Σαλβίνι (ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνήθιζε να ηχογραφεί τους ομολόγους του και να απειλεί να βγάλει στη δημοσιότητα όσα λέγονταν στις συνεδριάσεις του Eurogroup). Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας δημοσίευσε βίντεο με τίτλο “όταν ο Σαλβίνι … βάζει στη θέση του τον Άσελμπορν) σχετικά με τη σύγκρουση που είχαν οι δύο άνδρες στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την οποία μάλιστα “φιλοξένησε” ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών, Χέμπερτ Κικλ στη Βιένη. Το βίντεο δείχνει έναν αηδιασμένο Άσελμπορν που αντιδρά σε μια προβοκατόρικη ομιλία του Σαλβίνι που μέσα σε όλα είπε ότι το Λουξεμβούργο “ίσως ήθελε νέους σκλάβους” από την Αφρική ενώ ο ίδιος “θέλει να βοηθήσει τους Ιταλούς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά”. Ο Άσελμπορν απάντησε… “χαιρέτα μας”. “Αρκετά. Δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιο επίπεδο στις ευρωπαϊκές συναντήσεις, δεν μπορούμε πλέον να επιτρέπουμε κάτι τέτοιο” δήλωσε ο Άσελμπορν στο Politico. ‘Είναι μια γλώσσα μίσους και διχασμού” και δεν συνάδει με το “πνεύμα των συναντήσεων αυτών, που έχουν σκοπό να δίνουν λύσεις και να καταλήγουν σε συμβιβασμούς”. “Είναι ένα μέτωπο μεταξύ Σαλβίνι και Όρμπαν, που έχει σκοπό να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους γλώσσα και απαράδεκτες πολιτικές”.

Η Αυστριακή προεδρία, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε ένα τέτοιο βίντεο και απλά δήλωσε σύμφωνα με το Spiegel ότι οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις παρεμβάσεις των συναδέλφων τους. Ο ίδιος ο Ασελμπορν δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει ότι βγήκε το βίντεο στη δημοσιότητα, καθώς θα έλεγε ούτως ή αλλως τα ίδια.

Την ίδια ώρα, έχει ενδιαφέρον ότι ο προσωπάρχης του Βίκτορ Όρμπαν, Γκεργκέλι Γκουλγιάς την Κυριακή έστειλε σημείωμα στο Politico με το οποίο διευκρινίζει ότι “μένουμε εντός ΕΛΚ” Μετάφραση: Εννοεί ότι το ΕΛΚ θα πρέπει να διώξει το Fidesz αν θέλει εκτός τον Όρμπαν – κάτι που δεν θα κάνουν έως τις ευρωεκλογές. Ποιος κέρδισε; Ο Όρμπαν. Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν απηύθυνε έκκληση στα εθνικιστικά κόμματα στην Ε.Ε να ενωθούν ενόψει ευρωεκλογών. Σε ομιλία της την Κυριακή, η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της θα κάνει κοινή εκστρατεία με την ευρωομάδα των ακροδεξιών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Στις Βρυξέλλες: “Σήμερα η μεγάλη ανακοίνωση” αναφέρει το Politico. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτοβιτς έχει κλείσει ήδη την αίθουσα Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Σε ενα συμβολικό χώρο σχεδιάζει να ανακοινώσει ότι θα “τρέξει” στο Spitzenkandidat για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Σέφτοβιτς αναμένεται να πει πως είναι κάποιος που προέρχεται από μια χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ και πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ό,τι αφορά τη διάκριση μεταξύ Ανατολής – Δύσης. “Θα πρέπει να απαλλαγούμε από συρματοπλέγματα” προσθέτοντας ότι “πολλές αλλαγές που αρκετός κόσμος θεωρεί απειλητικές” με λίγα λόγια ό,τι προτείνει ο Όρμπαν. Θα επικρίνει όλους όσοι “κάνουν κατάχρηση της αίσθησης του πατριωτισμού ώστε να προκαλούν διχασμούς”. Το όραμά του: ο Σέφτοβιτς είναι μέλος της Κομισιόν από το 2009 και κατέχει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Αναμένεται να πει πως “η Ευρώπη μας θα πρέπει να στηρίζεται από όλους” και πως θέλει “να αυξήσει το αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας στους Ευρωπαίους και πως ανήκουμε όλοι στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα”. Θα αναζητήσει πολιτικές που θα δείχνουν μια Ευρώπη “ισχυρή, περήφανη, έξυπνη, οικολογική, δίκαιη και αλληλέγγυα”. Ο Σέφτοβιτς είχε εκφράσει από τον Ιούνιο αυτή του την πρόθεση και έχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών της Κεντρικής Ευρώπης. Ο Σλοβάκος είναι ο πρώτος Σοσιαλδημοκράτης που εκφράζει το ενδιαφέρον του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Ο Φρανς Τίμερμανς δεν έχει ακόμα εκφραστεί ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι έβγαλε εαυτόν εκτός κούρσας.

Σύμφωνα πάντως με τον πρώην υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα μπορούσε να είναι ένας καλός υποψήφιος. “θα ήταν μάλιστα ένας εξαιρετικός υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει αντιμετωπίσει εξάλλου την τρόικα, το Συμβούλιο, την ΕΚΤ… έχει ζήσει με τις συνέπειες της λιτότητας. Θα ήταν εξαιρετικός διάδοχος του Γιούνκερ”.

Στην Ιταλία: Με οικονομικά “αντίποινα” απειλεί η εθνικολαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση Πέντε Αστέρων/Λέγκα τις εφημερίδες της χώρας για την κριτική που ασκούν στις πολιτικές της. Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, καταλόγισε στις ιταλικές εφημερίδες ότι “μολύνουν τη συζήτηση” και τις απείλησε με εμπάργκο από διαφημίσεις των εταιρειών του δημοσίου. “Οι εφημερίδες μολύνουν καθημερινά πλέον τη δημόσια συζήτηση και το χειρότερο είναι ότι το κάνουν χάρη και στο χρήμα της συλλογικότητας”, κατήγγειλε ο Ντι Μάιο. Απείλησε δε ότι στον επόμενο ιταλικό προϋπολογισμό θα προβλεφθεί “μείωση των έμμεσων δημόσιων συνεισφορών (στον Τύπο)” και διεμήνυσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει επιστολή προς τις εταιρείες με κρατικές συμμετοχές “για να τους ζητήσουμε να σταματήσουν να πληρώνουν τις εφημερίδες” αγοράζοντας διαφημιστικό χώρο. “Δεν είναι δημοσιογραφία, είναι απλώς προπαγάνδα με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ που πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει”, υποστήριξε ο 32χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που κατέχει επίσης το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Οικονομικής Ανάπτυξης. Στον αντίποδα ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας του Ιταλικού Τύπου (FNSI) Ραφαέλε Λορούσο καταλόγισε στον Ντι Μάιο ότι “δεν είναι συνηθισμένος στην πίεση του Τύπου και στο γεγονός ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος”. “Στον δυτικό κόσμο στον οποίο ζούμε προς το παρόν, η ζωτικότητα των εφημερίδων θεωρείται δείκτης για τη δημοκρατία και το ενδιαφέρον για τα κοινά” σημείωσε αντίστοιχα ο Έζιο Μάουρο, επί χρόνια διευθυντής εφημερίδων, σε άρθρο που δημοσιεύεται στη Repubblica. “Στον ξεχωριστό κόσμο του Ντι Μάιο, οι εφημερίδες είναι εχθροί, παρείσακτοι, λαθραίοι και παράσιτα” προσθέτει ο Μάουρο, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εξετάζει ο επικεφαλής του M5S “αποκαλύπτουν ότι φοβάται μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πλουραλιστική και αυτόνομη κοινή γνώμη”

Η Repubblica και η Giornale επικεντρώνονται σε μια σύνοδο για τα MME στην περιοχή της Αρκόρε όπου θα μετάσχουν ο Σαλβίνι και ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στη Γερμανία: Βασικό θέμα είναι το “πέρασμα” του τυφώνα “Φλόρενς” στις ΗΠΑ όπου η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι “δεν έχει μείνει τίποτα” καθώς εκτεταμένες πλημμύρες έχουν πλήξει τη Β. Καρολίνα. Μέσα σε τρεις μέρες, 17 άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης “στην ντροπή και το σοκ” των Γερμανών επισκόπων μετά τη δημοσίευση έρευνας από την ίδια την εκκλησία όπου αποκαλύφθηκε ότι καθολικοί ιερείς έχουν κακοποιήσει χιλιάδες παιδιά μεταξύ του 1946 -2014.

Στη Γαλλία: Η Figaro αναφέρει πως ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν “αναζητά μια νέα στρατηγική” ώστε να ανακτήσει τη δημοφιλία του, που συρρικνώνεται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά τους άλλες εφημερίδες επικεντρώνονται στον τυφώνα Φλόρενς που αφού “χτύπησε” στις ΗΠΑ εξελίχθηκε σε τυφώνα Μανγκουτ στην Ασία και που πλέον έχει πλήξει ακόμα και την πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας, την Γκουανγκντόνγκ, ενώ αφού άφησε χάος στις Φιλιππίνες και τουλάχιστον 49 νεκρούς. Ο ισχυρότερος τυφώνας φέτος, ο Μανγκούτ συνοδεύτηκε από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν φονικές κατολισθήσεις.

Στη Βρετανία- Brexit: Η άτυπη Σύνοδος στο Σάλτσμπουργκ μέσα στην εβδομάδα υποτίθεται ότι θα είχε βασικά θέματα την ασφάλεια αλλά και το μεταναστευτικό. Αλλά υπήρξε ένα έντονο ενδιαφέρον από τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς για το Brexit επομένως θα δώσει την ευκαιρία στη βρετανίδα πρωθυπουργό, όπως αναφέρει το Politico, να δώσει την εικόνα του πού ακριβώς βρίσκεται η κατάσταση γύρω από το Brexit στους Ευρωπαίους ομολόγους της. Αυτό που ενδεχομένως να ζητήσει είναι να την βοηθήσουν ώστε να επιβιώσει του συνεδρίου των Τόρις, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.

Στον βρετανικό Τύπο κυριαρχεί άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph όπου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι το Brexit είναι “εντελώς ξεγραμμένο” εκτός εάν η Μέι αλλάξει τα σχέδιά της στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Από την πλευρά τους οι Times ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους εμπιστευτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται η αποφασιστικότητα της Ε.Ε “να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το θέμα’. Αναφέρει ότι η κα Μέι ενισχύεται από τις Βρυξέλλες, καθώς επεξεργάζονται ένα σχέδιο για να χρησιμοποιείται η τεχνολογία ώστε να μειώνονται οι συνοριακοί έλεγχοι στο ελάχιστο. Το βασικό άρθρο της εφημερίδας εκτιμά πως ένας “νέος ρεαλισμός” κυριαρχεί στις Βρυξέλλες και εκτιμά ότι η κα Μέι θα πρέπει να είναι πλέον ευέλικτη ώστε να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να πετύχει μια συμφωνία. Για το ίδιο θέμα οι FT εκτιμούν ότι οι Βρυξέλλες σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν Βρετανούς αξιωματούχους, αντί Ευρωπαίους επιθεωρητές για τους συνοριακούς ελέγχους σε ό,τι αφορά την μεταφορά προϊόντων στη Β. Ιρλανδία ως μια προσπάθεια να “αποδραματοποιηθεί’ η σύγκρουση γύρω από το θέμα αυτό. Στο βασικό τους άρθρο οι FT αναφέρουν πως επίκειται “μια συμβιβαστική λύση” γύρω από το θέμα αλλά το βασικό τους θέμα αφορά την ανησυχία, που εκφράζει το City. Αναφέρει ότι η Deutsche Bank μεταφέρει άμεσα τα γραφεία της και τα περιουσιακά της στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Φρανκφούρτη από το Λονδίνο, ύστερα από τεράστιες πιέσεις που δέχθηκε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit καθώς εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να διαπραγματευθεί μια συμφωνία. Σε άρθρο γνώμης στον Observer την Κυριακή, ο Καν εξέφρασε την ανησυχία πως η χώρα οδηγείται στο γκρεμό χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε και πως ο λαός “θα πρέπει να πάρει πλέον τον έλεγχο”. Είπε πως θέλει μια ψήφο για οποιαδήποτε συμφωνία ακόμα και στην περίπτωση της μη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την επιλογή να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε καθώς και τα δύο σενάρια ενέχουν πολλούς κινδύνους. Πρόκειται για μια κίνηση εκ μέρους του Καν που θα προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση στο Εργατικό κόμμα σχετικά με το εάν θα πρέπει να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Για ΠΓΔΜ: “Παιχνίδια επιρροής στα Βαλκάνια” αναφέρει το Politico. Η αλλαγή της ονομασίας της χώρας είναι σημαντική καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη μελλοντική συμμετοχή της ΠΓΔΜ (“Μακεδονίας”) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, καθώς η Ελλάδα πλέον δεν θα φέρει αντιρρήσεις με τη χρήση του ίδιου ονόματος για τοπωνύμιο στα βόρεια της χώρας. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αφήνει ελπίδες για μια τέτοια προοπτική από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι πουν “ναι” στο δημοψήφισμα. Οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατραπεί η χώρα σε μια κανονική χώρα της περιοχής. Η Ρωσία επίσης έχει ένα δικό της ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το να χάσει το Μαυροβούνιο, που μπήκε στο ΝΑΤΟ το 2017 ήταν μάλλον μια μικρή “ήττα” που όμως δεν μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του Politico αρκετοί από εκείνους που τάσσονται κατά της συμφωνίας- σε πρόσφατη διαδήλωση κουνούσαν τις ρωσικές σημαίες έξω από το κοινοβούλιο. Όπως αναφέρει επίσης η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια θεωρείται “φωλιά” πρακτόρων όπως επίσης και στο Βελιγράδι και τη Σόφια. Η πρεσβεία καθοδηγείται από τον μυθικό Όλεγκ Σερμπακ, συμμαθητή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και γι αυτό έχει εξελιχθεί σε “μηχανή” παραγωγής πρακτόρων. Επισήμως έχει πέντε αξιωματούχους που ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες: ένας εξειδικεύεται στο θέμα της ενέργειας, δύο μιλούν άπταιστα Αλβανικά και ασχολούνται με την εθνική μειονότητα. Αυτό είναι λοιπόν το “νέο μεγάλο παιχνίδι – μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; Όχι ακριβώς. Υπάρχει ένας ακόμα παίχτης”… η Κίνα. “Κίνα ή Ρωσία;” “Η Ρωσία επιδεικνύει ισχύ… αλλά η πραγματική δύναμη είναι η Κίνα και τα χρήματα που διαθέτει για να χτίσει δρόμους και κυρίως τον περίφημο “δρόμο του Μεταξιού” που θα συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με το λιμάνι του Πειραιά. “Ο τρόπος για αποφύγει αυτό είναι να δημιουργείς εντάσεις στα Βαλκάνια”. Η Κίνα, σύμφωνα με τους αναλυτές, δημιουργεί μια αυξανόμενη και μεθοδική επιρροή στην περιοχή ενώ η Ρωσία έχει έναν και μόνο στόχο: όχι να εμποδίσει τη χώρα να μπει στα κλαμπ των Δυτικών αλλά να εξασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει να γίνει μέλος τους. Αν οι “Μακεδόνες” αποδεχθούν το νέο όνομα, η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Θα ανοίξουν διαπραγματευτικά κεφάλαια και χρήματα από μυστικά κονδύλια θα συνεχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία της.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *