Στο κάλεσμά του σε κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού και σε όλους τους πολίτες για μία «συμπόρευση προόδου», αλλά και στο «θάρρος που χρειάζεται για να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέμματα με σχέδιο και αλήθειες», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης προλογίζοντας την Τρίτη εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Έδρα Ελληνικών Σπουδών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πανεπιστημίου Stanford και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με αντικείμενο «το θάρρος ως δημοκρατική αρετή. Ένα αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες και η σύγχρονη προοπτική του».
«Σε έναν μήνα ακριβώς, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον έχω πολύ συχνά στο μυαλό μου. Διότι σχεδόν καθημερινά συνειδητοποιώ ότι αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δηλαδή το θάρρος», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία. Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα. Και να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρόγραμμα της ΝΔ «δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις» και εκτίμησε ότι το θάρρος είναι «που σύντομα θα φέρει το φωτεινό αποτέλεσμα: Μία νέα ισχυρή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με επικεφαλής τους πιο άξιους».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε εξάλλου ότι «το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλο δρόμο από το θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του». «Οφείλει- όπως τόνισε- να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ το θάρρος «ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» και «η αποθέωση του δημόσιου θάρρους εκδηλώνεται εμφατικά σε στιγμές κομματικής υπέρβασης, όπως τον Ιούνιο του 1989 που ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης κάλεσε στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας, τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας».
«Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, που ήταν ένα ζητούμενο 45 ετών. Ναι! Στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ, θάρρος και αλήθεια», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αποστόλης Χονδρόπουλος