Search
ξένος τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

283

Στα βασικά θέματα του Διεθνούς Τύπου συγκαταλέγονται σήμερα η απόφαση Πούτιν – Ερντογάν για τη δημιουργία αποστρατιωκοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ της Συρίας καθώς επίσης και η επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑαπό την Κίνα, αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συρία:

Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο προκαλεί η χθεσινή συμφωνία του Ρώσου προέδρου, Βλ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Τ. Ερντογάν για τη δημιουργία αποστρατιωκοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ. Ελπίδες για την αποτροπή της επαπειλούμενης αιματοχυσίας στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας προκάλεσε η χθεσινή συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν, σημειώνει η Hurriyet.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες και ενός ο συριακός στρατός του προέδρου Άσαντ ετοιμαζόταν να εισβάλει στο Ιντλίμπ, τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να δημιουργηθεί αποστρατιωκοποιημένη ζώνη, πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, στο Ιντλίμπ ανάμεσα στον συριακό στρατό και στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα θα περιπολούν στην εν λόγω ζώνη, ενώ τα βαριά όπλα θα έχουν απομακρυνθεί έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι η συμφωνία έχει τη στηριξη και της συριακής κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Ερντογάν ανέλαβε την απομάκρυνση των τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου Αλ Νούσρα, που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Λίγο αργότερο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ. Την Κυριακή η Άγκυρα είχε στείλει νέες ενισχύσεις στα 12 σημεία ελέγχου που διατηρεί στην περιοχή του Ιντλίμπ – μια από τις ζώνες “αποκλιμάκωσης” που συμφώνησαν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν. Σύμφωνα με την Hurriyet, η Τουρκία έστειλε άρματα μάχης και αυτοκινητοπομπή 50 οχημάτων, που υποστηρίζονται από τη Δύση, ενώ υποσχέθηκε στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ότι θα τους βοηθήσει να αμυνθούν στην περίπτωση εισβολής του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC κάθε διπλωματική πρωτοβουλία που καθυστερεί μια μεγάλης έκτασης αιματοχυσία στο Ιντλίμπ είναι καλοδεχούμενη από τη διεθνή κοινότητα. Μια τέτοια επίθεση της κυβέρνησης του Άσαντ – με τη στήριξη των Ρώσων και των Ιρανών – δεν θα προκαλούσε μόνο μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά κυρίως μια ανοιχτή στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει άλλωστε ήδη αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία γύρω από το Ιντλίμπ και μάλιστα τις έχει ενισχύσει τις τελετυαίες ημέρες. Ο πρόεδρος Άσαντ θέλει εκ νέου τον έλεγχο γύρω από το Ιντλίμπ, που παραμένει τελευταίο προπύργιο στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Ο ίδιος και η Ρωσία θέλουν να καταστρέψουν τις ομάδες αντικαθεστωτικών τις οποίες μάλιστα καλουν ως “τρομοκράτες”. Δύσκολα μπορεί να πει κανείς πώς μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μπορεί να επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματα. Όμως η αποτροπή μιας στρατιωτικής επιχείρησης αυτή την περίοδο δίνει ανάσα και επιτρέπει και νέες διπλωματικές ενέργειες.

Το Ιλιούσιν Il-20

Στο μεταξύ, ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-20 με πλήρωμα 14 ατόμων χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο, ενώ επέστρεφε στην βάση Χμάιμιμ της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον στόχων στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι δασμοί Τραμπ

Την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει η WSJ.  Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι επιβάλλονται σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%. Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε παράλληλα ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει. Εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, όπως διευκρίνισε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Γερμανία:

Μεγάλο θέμα στον γερμανικό Τύπο είναι η επικείμενη απομάκρυνση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) Χανς – Γκέοργκ Μάασεν λόγω της υποτίμησης εκ μέρους της ακροδεξιάς βίας στην πόλη Κέμνιτς. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, σύμφωνα με τη Welt, καθώς μετά τους αρχικούς δισταγμούς η Μέρκελ φαίνεται ότι πείστηκε ότι ο Μάασεν πήρε πολιτική θέση. Η καγκελάριος φέρεται να επιμένει στην απόφαση αυτή ανεξαρτήτως του πώς θα αντιδράσει ο πολιτικός προϊστάμενος του Μάασεν, υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ο οποίος και κάλυψε αρχικά τον επικεφαλής της BfV.

Από την πλευρά του ο Μάασεν ισχυρίστηκε μιλώντας σε βουλευτές ότι η απομάκρυνση θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Ζεεχόφερ, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο πιο ανώδυνος τρόπος θα ήταν μια οικειοθελής αποχώρηση του Μάασεν με το σκεπτικό ότι δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Η επικεφαλής του SPD Άντρεα Νάλες εμφανίστηκε βέβαιη ότι ο Μάασεν θα φύγει από τη θέση του, ενώ βουλευτές του CDU απέφυγαν τις δημόσιες δηλώσεις όπως και να στηρίξουν τον Μάασεν γεγονός που αποδεικνύει ότι όλοι αναμένουν την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, που συμμετέχουν σε αυτήν. Υπερ της αποπομπής του Μάασεν τάσσονται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το AfD.

Για την ουσία της υπόθεσης το Spiegel είχε γράψει ότι “προκειμένου να έλξει ψηφοφόρους που πήγαν στο AfD, μέρος της αστικής Δεξιάς είναι πρόθυμο να βαφτίσει αβλαβή την Ακροδεξιά. Αυτή είναι πραγματικά η σκοτεινή πλευρά του Χορστ Ζεεχόφερ”. Μετά τα ευρέως γνωστά πογκρόμ της 26ης και 27ης Αυγούστου στο Κέμνιτς, εναντίον ατόμων με σκούρο δέρμα, νέων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ιδιοκτητών εβραϊκού εστιατορίου και δημοσιογράφων και μετά τις διαδηλώσεις όπου αρκετοί συμμετέχοντες χαιρετούσαν ναζιστικά ο Μάασεν είχε κάνει λόγο για “στοχευμένη παραπληροφόρηση, που έχει πιθανώς στόχο να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη από τη δολοφονία στο Κέμνιτς”. Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές ήταν ο θάνατος 35χρονου Γερμανού από μαχαιριές στη διάρκεια καβγά με βασικούς υπόπτους τρεις άνδρες από τη Συρία και το Ιράκ.

Εκλογές στη Βαυαρία

Στο μεταξύ με λιγότερο από έναν μήνα έως τις εκλογές στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση που είχε κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία το 2013 φαίνεται να αποσπά μόλις το 35% σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν και η πρωτιά στην αναμέτρηση είναι βέβαιη, ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν καταστροφικό αφού το κόμμα κάποτε συγκέντρωνε το 50% Οι Σοσιαλδημοκρατες λαμβάνουν το 11%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι επίσης 11% όπως και το AfD 11%, οι Πράσινοι 17% οι Φιλελεύθεροι 5% το ίδιο και η Αριστερά.

Σύμφωνα με την DW οι εκλογές στη Βαυαρία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα δημοψήφισμα για την ίδια τη Μέρκελ. Όμως χάριν στη στρατηγική του CSU η ψήφος τώρα έχει θεωρηθεί ως ένα δημοψήφισμα για την αντίδραση των Βαυαρών συντηρητικών τόσο απέναντι στο AfD όσο και απέναντι στη Μέρκελ. Ωστόσο το νέο σενάριο που προέκυψε αφορά μια συντηρητική καγκελάριο που μάλλον θα κερδίσει από μια συντηρητική ήττα. Οι αντίπαλοί της θα υποστούν πραγματική ήττα. Το γεγονός ότι τα δύο παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα της Γερμανίας έχουν υποστεί μείωση δυνάμεων είναι ανησυχητικό.

Οι επόμενες εκλογές θα καθιερώσουν το AfD ως βασικό παίχτη στην πολιτική σκηνή, ενώ οι Συντηρητικοί δέχονται και άλλο ένα πλήγμα από τους ευρωσκεπτικιστές “Ελεύθερους Ψηφοφόρους” που θέλουν να επιστρέψουν στην πολιτική σκηνή και που επίσης βρίσκονται στο 11% στις δημοσκοπήσεις. Η διάσπαση του πολιτικού κέντρου θα συνεχιστεί οδηγώντας σε απώλειες το CSU και μαζί με αυτό τον πυλώνα του συντηρητισμού σε εθνικό επίπεδο. Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα για τη Μέρκελ, που μπορεί να αποφασίσει να μην επιδιώξει και μια τέταρτη θητεία. Όμως θα είναι πρόκληση για κάθε πιθανό συντηρητικό διάδοχό της.

Στη Βρετανία:

Οι FT επικεντρώνονται στη δήλωση στήριξης του υπουργού Οικονομικών στις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ στην περίπτωση που η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Η εφημερίδα βλέπει τα σχόλια του Φίλιπ Χάμοντ ως “ανοιχτή πρόκληση” για την Τερέζα Μέι, που πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε “δεν είναι και το τέλος του κόσμου”. “Σημαντικά χειρότερες” προοπτικές για τη βρετανική οικονομία σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία για το Brexit «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% περίπου τον χρόνο το 2018 και το 2019 εάν επιτευχθεί μια ευρεία συμφωνία για το Brexit. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% φέτος και 1,5% το 2019. Ωστόσο, ένα Brexit που θα δημιουργεί αναταραχή θα οδηγήσει σε “σημαντικά χειρότερο αποτέλεσμα”, προειδοποίησε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Από την πλευρά της η Sun κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι σαμποτάρει τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και ενισχύει την ίδια ώρα εκείνη της Ε.Ε.

Το βασικό θέμα στον Guardian αποτελεί μια πρόβλεψη των Ευρωπαίων διπλωματών ότι η κυβέρνηση θα βιώσει “την πιο κρίσιμη ώρα” και θα πέσει στην άβυσσο μιας μη συμφωνίας για το Brexit, προτού τελικά υποκύψει στα αιτήματα των Βρυξελλών.
Από την πλευρά τους οι Times αναφέρουν ότι η Ε.Ε επιμένει σε μια συμφωνία με αυξημένες εγγυήσεις ότι η Βρετανία δεν θα επιχειρήσει να ανοίξει στο μέλλον εκ νέου διαπραγματεύσεις για τους όρους της όποιας συμφωνίας, που θα έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να απαιτήσουν από την Μέι να δώσει “αξιόπιστες” εγγυήσεις ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει από τον διάδοχό της.

Σε άλλο μήκος κύματος, η Daily Mail εκτιμά ότι ο ρεαλισμός έχει πια μπει για τα καλά στις διαπραγματεύσεις για τα σύνορα με την Ιρλανδία και αυτό φαίνεται – όπως εκτιμά – από τον πιο συμφιλιωτικό τόνο που υιοθετεί εσχάτως ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ,που φαίνεται να συμφωνεί μάλιστα με την Τ. Μέι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τεχνολογική εναλλακτική για τους συνοριακούς ελέγχους. Από την πλευρά της η Daily Express αναφέρει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουν πως στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Αυστρία αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Οι FT εκτιμούν πως οι συνομιλίες μπαίνουν σε μια νέα, πιο αποφασιστική φάση με όλες τις πλευρές να βλέπουν σύντομα μια συμφωνία, ενδεχομένως και σε οκτώ εβδομάδες από τώρα. Η Daily Mirror εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την επιμονή της Μέι στο σχέδιο – το οποίο η εφημερίδα εκτιμά ως αναξιόπιστο- που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στο Τσέκερς καθώς θεωρεί πως η χώρα χρειάζεται ένα “σχέδιο Β’”.

Σε μια συνέντευξη του με ευρωπαϊκές εφημερίδες, περιλαμβανομένης και της Welt ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο υπουργός για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ επιμένει ότι η Βρετανία έχει ήδη κάνει τους συμβιβασμούς, που απαιτούνται μέσω του σχεδίου Τσέκερς και αναμένει από τις Βρυξέλλες να πράξουν το ίδιο. “Κάναμε τις απαραίτητες υποχωρήσεις, δείξαμε φιλοδοξία και θέλουμε να δούμε το ίδιο και από την ευρωπαϊκή πλευρά” αναφέρει. “Στο Σάλτσμπουργκ, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένουμε ένα ορόσημο, αν θέλετε όπου θα δείξουμε ότι υπάρχει η βάση για μια συμφωνία επί της αρχής και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις… Δείξαμε ευελιξία και ήμασταν πραγματιστές. Επομένως, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα… η μπάλα έχει ήδη περάσει στην άλλη πλευρά του γηπέδου”.
Η Pais στην Ισπανία αναφέρει ότι η Μέι απέρριψε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Στις Βρυξέλλες για την Πολωνία

Στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Πολωνίας και να ενημερωθούν από τον Μισέλ Μπαρνιέ για τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Όπως αναφέρει το Politico, o υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας, Κόνραντ Σιμάνσκι θα έχει μια ακόμα ευκαιρία σήμερα να πείσει τους ομολόγους του, σχετικά με τη μεταρρυθμιστική διαδικασία που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του στον τομέα της Δικαιοσύνης, ότι συνάδει δηλαδή με το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι ξανά η διαδικασία γύρω από το Άρθρο 7 εναντίον της Πολωνίας.

Η Βαρσοβία δεν έχει αυταπάτες για το τι θα συμβεί. “Εκτιμούμε ότι η διαδικασία θα είναι παρόμοια με εκείνη του Ιουνίου” ανέφερε Πολωνός διπλωμάτης. Η Σύνοδος του Ιουνίου είχε ολοκληρωθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίζουν την πίεση εναντίον της Πολωνίας και να μεταθέτουν το θέμα στη σημερινή συνάντηση.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, Γαλλία και Γερμανία θα εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση σήμερα με την οποία θα πιέζουν την Κομισιόν να μην αφήσει… σε ησυχία την Πολωνική κυβέρνηση. Σήμερα τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο Μάικλ Ροτ, αρμόδιος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, τόσο πιο δύσκολα θα υποχωρεί η μια ή άλλη πλευρά. Βερολίνο και Παρίσι θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου που μπήκε σε εφαρμογή, τον Ιούλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Γαλλία θα ζητήσει από την Πολωνία να μην προχωρήσει σε αντικατάσταση των δικαστών έως ότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί για αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Στο μεταξύ, η Πολωνία έμεινες εκτός του Ευρωπαικού Δικτύου Συμβουλίων στον τομέα της Δικαιοσύνης χθες καθώς εκτιμάται ότι το όργανο που χρίζει δικαστές δεν θεωρείται ότι είναι πλέον ανεξάρτητο.
Την ίδια ώρα, η επιτροπή εναντίον των βασανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εκδώσει σήμερα έκθεση για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Ουγγαρία τους μετανάστες και κυρίως για τις επαναπροωθήσεις τους στη Σερβία. Η έκθεση έχει συνταχθεί ύστερα από επίσκεψη μελών του Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενόψει Ευρωεκλογών… ΕΛΚ:

O Αλεξάντερ Στουμπ θα αποφασίσει σύντομα για το εάν θα είναι συνυποψήφιος του Μάνφρεντ Βέμπερ για τον Spitzenkandidaten του ΕΛΚ, αναφέρει το Politico. Σοσιαλιστές: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε χθες τη δική του υποψηφιότητα αλλά σύμφωνα με το Politico, υπάρχει μια περίπτωση οι Σοσιαλιστές να αναζητήσουν και άλλους πιο “γοητευτικούς υποψηφίους”. Μια “μάχη” μεταξύ Σέφκοβιτς και Βέμπερ δεν θα είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα όσο εκείνη που είχαν οι Γιούνκερ και Σουλτς, λένε πηγές. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ πάντως σήμερα στις Βρυξέλλες θα συζητήσει με τον Σέφκοβιτς διάφορα θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου της ενέργειας… αλλά ίσως και πιο πολιτικά. Πράσινοι: Έληξε το χρονικό περιθώριο για τις αιτήσεις των υποψηφίων και υπάρχουν ήδη 4. Η ευρωομάδα θα επιλέξει… μια ομάδα όπως είθισται. Η βελγίδα γερουσιαστής, Πέτρα ντε Σούτερ, Ο Ολλανδός Μπας Έιχκουτ, η Γερμανίδα Σκα Κέλερ και ο Ατάνας Σμιτ. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη “τουλάχιστον πέντε μελών του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων έως τις 28 Σεπτεμβρίου ώστε να συνεχίσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο”. Οι δύο υποψήφιοι θα επιλεγούν στο συνέδριο του κόμματος, στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο. Φιλελεύθεροι: Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα δώσει συνέντευξη σήμερα μαζί με τον Μάριο Μόντι.

Στη Γαλλία:

Η Dépêche αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα για τον τομέα της υγείας.
Οι δημοσκοπήσεις μπορεί ακόμα να μην τον ευνοούν… αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατόρθωσε να πουλήσει αναμνηστικά ύψους 350.000 ευρώ σε μόλις 3 ημέρες. Φυσικά, όπως σχολιάζει το Politico, ακόμα και οι πιο φανατικοί θαυμαστές του έχουν δικαίωμα μιας ψήφου… και μόνο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Figaro που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, το 60% των Γάλλων αξιολογεί αρνητικά το κυβερνητικό έργο του προέδρου και μόνο το 19% το εγκρίνει.

Για Ελλάδα:

Στα τεράστια προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και τα οποία προκαλούν ανασφάλεια και κρατούν μακριά δυνητικούς επενδυτές, αναφέρεται σε εκτενές της άρθρο η εφημερίδα Handelsblatt. Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία και η νομισματική κρίση στη γειτονική Τουρκία πιέζουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Η χώρα απέχει σημαντικά από την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «αυτό καθιστά ακριβότερη και την ανακεφαλοποίηση τραπεζών και περιορίζει τη ρευστότητά τους. Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές είναι οι καταγεγραμμένοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς κίνδυνοι που απορρέουν από τα δάνεια», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια αναλυτικά στο τεράστιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας κυμαίνονταν τον Ιούνιο στο 47,6% επί του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων.

Ρεπορτάζ από τη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tageszeitung. Σ’ αυτό η δημοσιογράφος περιγράφει με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό κέντρο: «Οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν είναι πια τόσοι πολλοί όσο το 2015. Τα κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο το λεγόμενο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Τώρα οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. ‘Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή’, λέει ο Λούκα Φοντάνα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως κρίσιμη, όπως συνέβαινε το 2015, και γι’ αυτό δεν βρίσκονται πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις στο νησί. […] Ελεγκτές γνωστοποίησαν τώρα ότι η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσφυγικό κέντρο κινδυνεύει από τον ‘ανεξέλεγκτο όγκο απορριμμάτων’. Καθ’ ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από το καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες».

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *