Αποπομπή και προαγωγή για τον Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας, αποφάσισε χθες η γερμανική κυβέρνηση, αποσοβώντας μία ακόμη κρίση στους κόλπους της, λίγο πριν τις κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία.
Ο Μάασεν μπορεί να αποπέμφθηκε χθες -ως αναμένετο- από το πόστο που κατείχε από τον Αύγουστο του 2012, έπειτα από σύσκεψη της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), και της προέδρου των Σοσιαλδημoκρατών, Αντρέα Νάλες, αλλά ταυτοχρόνως αποφασίστηκε να μεταπηδήσει στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας τη θέση του υφυπουργού για ζητήματα ασφάλειας στο πλευρό του Ζέεχοφερ. Πρόκειται ξεκάθαρα για αναβάθμιση του Μάασεν.
Δυσαρέσκεια στο SPD
Έντονη ήταν η αντίδραση όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών: o Ραλφ Στέγκνερ, ένας εκ των αντιπροέδρων του SPD, το προεδρείο του οποίου είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως την αποπομπή του Μάασεν, χαρακτήρισε καταστροφική την απόφαση να ηγείται του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών το δίδυμο Ζέεχοφερ/Μάασεν, “δύο άνθρωποι που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το κόμμα του τουλάχιστον κατάφερε να επηρεάσει την έκβαση της υπόθεσης στο βαθμό που του επιτρεπόταν: “Ο Μάασεν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας. Είχε καταλήξει να αποτελεί πρόβλημα για τη δημοκρατία σε αυτό το πόστο”.
Ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την αποπομπή του Ζέεχοφερ, πήγε η Νατάσα Κόνεν, έτερη αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός της στην εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία, το προπύργιο της CSU, στις 14 Οκτωβρίου.
Τα 19 δευτερόλεπτα που προκάλεσαν την κρίση
Πως ξεκίνησαν όμως όλα; Στις 26 Αυγούστου στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ στο Κέμνιτς της Σαξονίας, σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων μαχαιρώθηκε θανάσιμα ένα γερμανός πολίτης και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο. Υπεύθυνοι γι αυτό θεωρήθηκαν δύο αιτούντες άσυλο. Το περιστατικό αναζωπύρωσε την ένταση που υπάρχει στη Γερμανία από το φθινόπωρο του 2015 εξαιτίας της πολιτικής των ανοιχτών θυρών της Άνγκελα Μέρκελ.
Ακολούθησαν μαζικές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις υποκινούμενες από ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά και αντιδιαδηλώσεις υπέρ των μεταναστών σχεδόν σε καθημερινή βάση έως και την 14η Σεπτεμβρίου και σημειώθηκαν βίαια επεισόδια κυρίως στις διαδηλώσεις της 27ης Αυγούστου και της 1ης Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν επιθέσεις εναντίον μεταναστών, αντιδιαδηλωτών, αστυνομικών δημοσιογράφων, ακόμη και περαστικών. Παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρξαν, θεωρείται ότι οι αρχές της Σαξονίας υποτίμησαν τη δυναμική αυτών των διαδηλώσεων και δεν έλαβαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Τί σχέση έχει όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας; Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 7 Σεπτεμβρίου στη Bild, αμφισβήτησε την αυθεντικότητα ενός βίντεο που έγινε viral στο Twitter στο οποίο φαίνεται να δέχεται επίθεση από ακροδεξιούς ένας άνδρας που μοιάζει με αλλοδαπό. Το βίντεο αναρτήθηκε την 26η Αυγούστου από τον χρήστη “Antifa Zeckenbiss”(“Αντιφασιστικό δάγκωμα τσιμπουριού”) και θεωρείται ότι το περιστατικό λαμβάνει χώρα στο Κέμνιτς. Στο βίντεο διάρκειας 19 δευτερολέπτων, ένας μαυροντυμένος κοντοκουρεμένος άνδρας διώχνει με τις κλοτσιές έναν άνδρα που φαίνεται να είναι από τη μέση ανατολή και στο τέλος άλλοι άνδρες με αντίστοιχη περιβολή που παρακολουθούσαν το συμβάν φωνάζοντας απειλητικά χειροκροτούν. Ο χρήστης περιγράφει το βίντεο ως “ανθρωποκυνηγητό”. Ο εισαγγελέας της Δρέσδης, πάντως, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το βίντεο δεν είναι αυθεντικό.
Η τοποθέτηση του Μάασεν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αμφισβητεί την αυθεντικότητα του βίντεο έχοντας προηγουμένως μιλήσει με εκπροσώπους του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και το αίτημα για αποπομπή υπήρξε σχεδόν καθολικό.
O Χορστ Ζέεχοφερ συνέχισε να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Μάασεν και να τον στηρίζει. Μετά από ακόμη έναν ενδοκυβερνητικό συμβιβασμό ο μεγάλος συνασπισμός συνεχίζει την δύσκολη διαδρομή του.
Δομίνα Διαμαντοπούλου