Humanlinks Festival: ένα διήμερο φεστιβάλ, μια γιορτή αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία διοργανώνεται από την ομώνυμη ομάδα, στις περιοχές Ακρόπολη, Πλάκα και Κουκάκι. Ποίοι είναι όμως οι Humanlinks; Ο Γιώργος Κράλλης Εμψυχωτής της Ομάδας Humanlinks και συντονιστής της Επιτροπής του Φεστιβάλ μιλάει στον Αθηνα 9.84 για τη συνθεση της ομάδας, τους στόχους της αλλά και για τις δράσεις του Φεστιβαλ.
Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ψυχή
«Η ομάδα των humanlinks είναι μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι δοκιμάστηκαν οι ίδιοι σε θέματα ψυχικής υγείας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί σε διάφορα επίπεδα, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με διάφορες ψυχικές διαταραχές όλων των τύπων, δεν είναι κάποια ειδική μόνο, ορισμένοι από αυτούς δοκιμάστηκαν ίσως και πιο σκληρά, έχουν περάσει από ψυχιατρεία αλλά είναι μια ομάδα εξαιρετικά ικανή. Και εδώ αποδεικνύεται και καταρρίπτεται ένας μύθος : μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος με ψυχική διαταραχή!»
«Προέρχονται από όλα τα πολιτισμικά υπόβαθρα, μορφωτικά και οικονομικά και με κάποιον τρόπο συναντήθηκε αυτή η ομάδα, επικοινώνησαν μεταξύ τους λάβανε στήριξη και αποφάσισαν ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα πέρα από το να διαχειριστούν την ίδια τους τη ζωή,τις ίδιες τους τις διαταραχές. Πέρα από το κομμάτι της διαταραχής υπάρχει ένας άνθρωπος, μια προσωπικότητα, η οποία έχει επιθυμίες, έχει όνειρα και έχει δεξιότητες, όχι μόνο στο πλαίσιο της λειτουργικότητας αλλά και στο να εκφραστούν, να κάνουν μια διάλεξη και έτσι σιγά σιγά χτίζοντας καταρχάς τον εαυτό εκτός των τειχών μιας κουλτούρας νοσηρής, άρχιζαν να ανθίζουν όλα τα παιδιά, να βρίσκονται μεταξύ τους να υποστηρίζονται μεταξύ τους»
Η συνύπαρξη τους από μόνη της είναι θεραπευτική
Η ομάδα έχει περισσότερα από 30 μέλη που συνυπάρχουν μέσα από ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων: την Τέχνη, τον αθλητισμό, την φιλοσοφία. Τις δράσεις τους αυτές, αποφάσισαν να τις μοιραστούν με τους Αθηναίους σε ένα διήμερο φεστιβάλ γνωριμίας και επαφής.
«Υπάρχει μια πολύ βαθιά- η λέξη αλληλεγγύη είναι λίγο αμαρτωλή πλέον- αλλά μια βαθιά αποδοχή και μια βαθιά ενσυναίσθηση, διότι προέρχονται όλοι από την ίδια κόλαση. Είναι η κόλαση, η οποία γκρεμίζει οποιαδήποτε διαφορά αναμεσα στους ανθρώπους. Και πιάστηκαν από την αγάπη, η οποία τους κράτησε συμβολικά και κυριολεκτικά ζωντανούς» τονίζει ο Γιώργος Κράλλης που συμμετέχει άλλωστε σε πολλές δραστηριότητες της ομάδα.
« Υπάρχουν κάποιοι μοναχικοί, οι οποίοι έρχονται και φεύγουν, δεν είναι ενεργοί με την έννοια της ομάδας και αυτό είναι πολύ καλό, γιατί η φιλοσοφία μας είναι τέτοια ώστε να κάνει ο καθένας αυτό που επιθυμεί, να συμμετέχει στον βαθμό που επιθυμεί και να βρει ο ίδιος τον τρόπο που θα το κάνει. Εκεί βασίζεται όλος ο τρόπος λειτουργίας, στην επιθυμία του κάθε μέλους. Και έτσι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έρχονται μόνο μια στο τόσο, δεν είναι πολύ ενεργοί, έχουν μια πάρα πολύ μεγάλη αγάπη για την ομάδα και κάποιοι είναι πολύ πιο πρακτικοί, πολύ πιο ενεργοί, έχουν ευθύνες»
Δεν διαφέρουμε. Σώματα έχουμε, καρδιές έχουμε, μυαλό έχουμε
«Έχουν ένα στέκι, ένα πολιτιστικό στέκι, ένας χώρος είναι η ίδια η συνύπαρξη τους από μόνη της είναι θεραπευτική. Το οργανώνουν μόνοι τους, δεν υπάρχουν επαγγελματίες, ο μόνος επαγγελματίας θεωρούμε εγώ, όπου όμως είμαι τελείως ισότιμος όσον αφορά την λειτουργία του χώρου, τις αποφάσεις, τις επιλογές στο τι θα τρέξει κάθε φορά. Το φροντίζουν οι ίδιοι, το καθαρίζουν το οργανώνουν.
Η υπεύθυνη η οποία συντονίζει το εκάστοτε εργαστήρι έρχεται νωρίτερα, ανοίγει, αερίζει και μας περιμένει. Ο μόνος ειδικός είμαι εγώ, αλλά αν μας δείτε ως ομάδα και ως πλαίσιο δεν θα δείτε καμια διαφορά. Δεν διαφέρουμε. Σώματα έχουμε, καρδιές έχουμε, μυαλό έχουμε»
Το συγγραφικό καφενείο είναι μια δραστηριότητα που λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση με ευθύνη των μελών στην περιοχή της Ακρόπολης. Ο τόπος αυτός υπήρξε τόσο φιλόξενος για την ομάδα που αποφάσισε να ανταποδώσει την αγάπη, να βγει στους δρόμους για να διευρυνθεί η γνωριμία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες.
Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές είναι πρόσφυγες
«Είμαστε στην Ακρόπολη. Η περιοχή μας έχει καλοδεχθεί. Η Μακρυγιάννη είναι ο δρόμος μας. Το αγαπημένο μας στέκι είναι το Regal το λέω πολύ συνειδητά, για να αναγνωρίσω στα παιδιά που έχουν αυτό το μαγαζί πόσο γενναίοι και πόσο καλοί άνθρωποι είναι με την ουσιαστική έννοια. Εκεί η ομάδα βρήκε την γεωγραφία της».
«Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές είναι πρόσφυγες, δεν έχουν έναν τόπο ώστε να μπορούν να ριζώσουν και να αναπτύξουν ότι καλό έχουν. Οπότε για πρώτη φορά βγαίνει αυτή η σχέση με το χώρο και μετά από χρόνια η περιοχή άρχισε να μιλάει πάρα πολύ θετικά για αυτήν την ομάδα, η οποία δεν διέφερε σε τίποτα από καμία άλλη ομάδα. Υπήρχε όμως μια περιέργεια, κάποιοι κάτοικοι δεν γνώριζαν τι είναι αυτή η ομάδα και αποφασίσαμε με αφορμή αυτό να κάνουμε ένα δώρο στην περιοχή, λίγο να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Και εφόσον πήραμε αυτήν την απόφαση το ένα έφερε το άλλο. Και σαν μια ορμή εσωτερική όλης της ομάδας, προέκυψε η ιδέα του φεστιβάλ διότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας είναι τεράστιο, είναι απεριόριστο, αφορά όλους τους ανθρώπους, δεν αφορά μια μερίδα ανθρώπων που πάσχει ή δεν πάσχει αλλά αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Και αποφασίσαμε να πιάσουμε ότι μπορούμε από τα ζητήματα αυτά και να τα προσφέρουμε στους Αθηναίους, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή που μας αγάπησε και μας δέχτηκε»
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
Βάσια Μπακετέα