Search

Σύνοδος Κορυφής: Brexit στην σκιά της Β.Ιρλανδίας- Μεταναστευτικό: Αλληλεγγύη και αλληλοκατηγορίες

517

Στην σκιά των Άλπεων η «άτυπη» Σύνοδος Κορυφής αναμένεται μεστή από διαφωνίες που αποτυπώνουν τις γκρίζες ζώνες γύρω από το Brexit αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σειρά αντιπαραθέσεων ετέθη στο τραπέζι, ατύπως πλήν όμως σαφώς, κατά την διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Ε.Ε.

Πεδίο τριβής το μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας και η τελωνειακή της σύνδεση με την Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ήτοι τα σύνορα με την Ε.Ε.

Στο όμορφο Σάλτσμπουργκ, η  Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο «πέταξαν τον μπαλάκι» εκατέρωθεν, όμως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Η προσπάθεια συναίνεσης στις διαπραγματεύσεις συνίσταται στην αποτροπή του ενδεχομένου να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Στο «Κάστρο του Αλατιού» , όπως είναι η ερμηνεία του ονόματος της Αυστριακής πόλης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θέλησε να παρουσιάσει τις σκέψεις της προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «χαοτικής αποχώρησης» του ΗΒ από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

«Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της» δήλωσε προσερχόμενη.«Δεν συμφωνούμε σε όλες τις λεπτομέρειες», αλλά «επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να κλείσουμε συμφωνία», είπε αργότερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου. Όπως αναφέρει το AFP η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στο ΗΒ για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ  όπως μεταδίδει το Reuters σημείωσε : « Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία»

«Δεν υπήρξε πρόοδος»

Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος όσον αφορά το Brexit ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, δήλωσαν χθες το βράδυ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά το δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών.

«Σε αυτό το στάδιο, βρισκόμαστε σε τέλμα. Δεν υπάρχει καμιά πρόοδος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η πρόεδρος της Λιθουανίας.  Ανάλογο κλίμα αποτύπωσε και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι  «Για το ζήτημα των συνόρων, δεν υπήρξε καμιά πρόοδος. Θα δούμε τι θα προκύψει στη συζήτηση των 27 αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε το Λονδίνο να κάνει αναθεωρήσει τις απόψεις του: στο «ιρλανδικό ζήτημα και ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας».

Παρά τους συμβιβασμούς σε οικονομικά ζητήματα η μεγαλύτερη διαφωνία στρέφεται στο θέμα της Β.Ιρλανδίας.

Οι δύο πλευρές συναινούν ότι πρέπει να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά το Λονδίνο εναντιώνεται στους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» που θέλει η ΕΕ για να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Το Λονδίνο από την πλευρά του χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη » την πρόταση για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση εάν δεν βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση. Αυτό θα δημιουργούσε ουσιαστικά «σύνορα» ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο ΗΒ.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων «θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη, αλλά θα είναι φρικτό για το Ηνωμένο Βασίλειο» 

Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «στα μέσα Νοεμβρίου», πέραν εκείνης της 18ης Οκτωβρίου, που αρχικά θεωρείτο ότι θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Μεταναστευτικό: «Αλληλεγγύη» και αλληλοκατηγορίες 

«Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη έχουν έλθει ξανά στην επιφάνεια», ανέφερε σε επιτιμητικό τόνο ο Τουσκ, καλώντας να τερματιστεί στο Σάλτσμπουργκ το «παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών» αναφορικά με την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Ειλικρινά, δεν περιμένω τίποτα σημαντικό (…) Αλλά ακόμα κι αν η Ευρώπη επιδείξει για νιοστή φορά ότι είναι απόλυτα ανύπαρκτη και αδιάφορη (για το μεταναστευτικό ζήτημα), θα αναλάβουμε δράση από τη δική μας πλευρά συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν σήμερα ζητήματα όπως για τα «ελεγχόμενα κέντρα» στην Ευρώπη, την ταχεία διαλογή των αιτούντων άσυλο και την επαναπροώθηση.

Παράλληλα σε εκκρεμότητα παραμένει το σχέδιο να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη» σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και προέτρεψε τις χώρες που δεν δέχονται να υποδεχθούν πρόσφυγες — «όπως θα όφειλαν» — να «συνεισφέρουν με άλλα μέσα».

Ν.Αναστασιάδης: Συνεργασία με Αίγυπτο- Σύνοδος με αραβικές χώρες

Την πραγματοποίηση συνόδου ανάμεσα στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας του ‘Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ.Ν.Ανασιασιάδης σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών, όπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση κατά 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 56% σε σύγκριση με το 2016.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο dpa

Ο Σίσι συναντήθηκε με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Αίγυπτος έχει πρακτικά σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση από τις ακτές της. Μετά το 2016, κανένα πλεούμενο με μετανάστες δεν έχει φθάσει στις ακτές χωρών-μελών της ΕΕ από τη χώρα αυτή.

Διαφωνίες για την ανακατανομή προσφύγων

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διχάζονται όσον αφορά το ζήτημα της ανακατανομής των αιτούντων άσυλο, που ζητούν οι χώρες της Μεσογείου και απορρίπτουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Όσον αφορά την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ,  καγκελάριος της Αυστρίας Σ.Κούρτς επέκρινε τις επιφυλάξεις Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας για την σημαντικά ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρφθηκε σε μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση δίκαιη κατανομή των βαρών και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να συσταθεί Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

Newsroom Αθήνα 9.84 – επιμέλεια: Γ.Αποστολίδης

πηγές (ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters- dpa)

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *