Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν την Κυριακή ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Αθανάσιος Μαυρίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού Κατερίνα Γαλανού.
Και οι τρεις εμφανίστηκαν αυτοβούλως αρχικά στη ΓΑΔΑ και μετά στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά την ενημέρωση ότι εκκρεμεί σε βάρος τους μήνυση από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος ζήτησε και την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Αφορμή αποτέλεσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας. Όταν οι υπεύθυνοι πληροφορήθηκαν ότι αναζητούνται όπως και άλλοι τρεις συνάδελφοί τους δημοσιογράφοι αποφάσισαν να εμφανιστούν στις αρχές θέτοντας εαυτούς στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την αυθόρμητη εμφάνισή τους στο Α.Τ Εξαρχείων, όπου κατατέθηκε η μήνυση, θα παραμείνουν εκεί μέχρι αύριο το πρωί οπότε και θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις περαιτέρω ενέργειες.
Δηλώσεις Π. Λάμψια – Κ. Γαλανού στον Αθήνα 9.84
«Όταν η δημοσιογραφία διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου δεν υπάρχει δημοκρατία στον τόπο. Ένα δημοσίευμα το οποίο είναι ακριβές και στοιχειοθετημένο δεν περιέχει καμία ύβρη, καμία συκοφαντία», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Δημήτρη Πέρρο ο διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Παναγιώτης Λάμψιας.
«Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο μας επιτρέπεται να ασκούμε τη δουλειά μας καταδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία των θεσμών στη χώρα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, δεν μπορούμε να σιωπούμε και υπάρχουν ευθύνες γι αυτή την κατάντια», δήλωσε επίσης στον Αθήνα 9.84 η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Γαλανού.
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα περί Τύπου αναφέρουν ότι:
«H κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση του «τυποκτόνου νόμου» έχει δώσει δείγμα γραφής προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων. H αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες. Στη συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα και για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύεται ως σαφή αποδοκιμασία της ενεργοποίησης της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δημοσιογράφων.
Αντιδράσεις κομμάτων
Τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η μήνυση του υπουργού Άμυνας σε βάρος των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Για «αλαζονεία, αυταρχισμό και καθεστωτισμό» κατηγορεί με ανακοίνωσή της η ΝΔ την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια».
«Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
«Θυμίζει άλλες εποχές και καθεστώτα η εικόνα των δημοσιογράφων στα αστυνομικά τμήματα», υπογραμμίζει το Ποτάμι.
Η ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της, ζητεί να καταργηθεί η αυτόφορη διαδικασία για δημοσιεύματα του Τύπου.
Ανάρτηση Π. Καμμένου
Απάντηση μέσω twitter, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος: «Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους, τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιό του στο γραφείο μου, στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ».
Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιό του στο γραφείο μου στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) September 22, 2018
Τους δημοσιογράφους της εφημερίδας επισκέφτηκε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.
Μίνα Μουστάκα – Δημήτρης Πέρρος