Search

διαΝΕΟσις στον Αθήνα 9.84 : «Οι Αξίες Των Ελλήνων Το 2018» – WVS: Ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι

1643

«Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι και ανησυχίες μας, πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν η θρησκεία και η πίστη στη ζωή μας και ποιες είναι οι αξίες που θεωρούμε πιο σημαντικές;», αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αξίες των Ελλήνων, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.

Την ευθύνη του σχεδιασμού του ερωτηματολογίου όπως και την επιμέλεια της έρευνας είχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή, ενώ τη δειγματοληψία, τον έλεγχο και τη διεξαγωγή της έρευνας πεδίου υλοποίησε η Metron Analysis.

Χαμηλή θεσμική εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, «το 2017, η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη συμμετοχή της χώρας μας στη World Values Survey (WVS)».

Πρόκειται για μία παγκόσμια έρευνα που διεξάγεται από το 1981 σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Η έρευνα, όπως πρόσθεσε, περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο 280 ερωτήσεων, κοινό σε όλες τις χώρες, που διεξάγεται με αυστηρές, κοινές προδιαγραφές σε «κύματα», περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Ένα νέο εύρημα, είπε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, είναι ότι τώρα βλέπουμε πως διεθνώς, η Ελλάδα είναι ουραγός στο θέμα «εμπιστοσύνη». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε το γεγονός ότι, μετά τον φόνο Γρηγορόπουλου «έχασαν όλοι οι θεσμοί της χώρας 10 μονάδες».

Έρευνα της διαΝΕΟσις και της World Values Survey

«Ένας στους τρεις πιστεύει στην εξαγορά εκλογών»

Άλλο εντυπωσιακό είναι τι απάντησαν οι Έλληνες στο ερώτημα ποιους δεν θα ήθελαν για γείτονες. Ποσοστό 70% δε θα ήθελε τοξικοεξαρτημένους, ένας στους τρεις δεν θα ήθελε πότες, οροθετικούς ή ομοφυλόφιλους, και ένας στους τέσσερις μετανάστες. Ποσοστό 8% δεν θα ήθελε για γείτονες ανύπαντρα ζευγάρια.

Μόνο ένας στους πέντε εμπιστεύεται ανθρώπους άλλης εθνικότητας ή θρησκείας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών της διαΝΕΟσις, «η κρίση φαίνεται ότι επιδείνωσε την κατάσταση. Στο European Values Survey του 2008, το ποσοστό των Ελλήνων που πίστευε πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης το 2008 ήταν 20,7% – υπερδιπλάσιο από το σημερινό».

World Values Survey: Ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι οι Έλληνες

Πόσο «ανοιχτή» είναι άραγε η ελληνική κοινωνία; Πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε; Τι φοβόμαστε και για τι ανησυχούμε περισσότερο; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες μας; Πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στη ζωή μας η θρησκεία και η πίστη;

Η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ οργάνωσε και υποστήριξε τη συμμετοχή της χώρας μας για πρώτη φορά στη World Values Survey (WVS), μια παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981, με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και το μετασχηματισμό των βασικών αξιών και στάσεων των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο πλούτος των δεδομένων που προέκυψαν από το ελληνικό σκέλος της WVS απαντούν στις παραπάνω ερωτήσεις και παρουσιάζουν μια πλήρη και πολυεπίπεδη εικόνα για τις αξίες που θεωρούμε σημαντικές ως λαός.

Η κεντρική έκθεση αποτελεσμάτων

Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis. Tον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη μεθοδολογική επιμέλεια είχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή.

Νιώθουμε ασφαλείς;

Γνωρίζατε ότι 1 στους 5 Έλληνες ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου, 2 στους 5 ανησυχούν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και 1 στους 3 ανησυχεί για το ενδεχόμενο «πολέμου που να αφορά τη χώρα του»;

Επίσης, 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν «συχνά» ή «πολύ συχνά» ληστείες.

Τι φοβόμαστε περισσότερο;

29% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ανησυχούν μήπως δεν είναι «σε θέση να παρέχουν στα παιδιά τους καλή εκπαίδευση και
6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 30-49 ανησυχούν «μήπως χάσουν τη δουλειά τους» ή «μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά»

ενώ

Περίπου 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πολύ ή αρκετά ευτυχισμένοι (83% είναι το ποσοστό στους νέους) και
8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως έχουν «καλή» ή «πολύ καλή» υγεία (94% είναι το ποσοστό στους νέους)

Ποια είναι η στάση μας απέναντι στη θρησκεία & την πίστη, την εργασία και την μετανάστευση;

Το 81,4% των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι, ενώ 21% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, δίκιο έχει πάντα η θρησκεία.

Οι μισοί Έλληνες εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ το 64% των Ελλήνων θεωρεί πως η μετανάστευση «αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας».

Επίσης, το 63,5% θεωρεί πως η μετανάστευση «αυξάνει την ανεργία»
55% είναι ο ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνούν με την άποψη ότι «η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία» , ενώ 2 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με την άποψη πως «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν».

Εάν θέλουμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα, με αυτά άλλων χωρών, θα πρέπει να περιμένουμε την επεξεργασία και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από αυτές, τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, από διαθέσιμα στοιχεία της περιόδου 2000 – 2010, παρατηρείται μια μετατόπιση των αξιών του λαού μας προς πιο παραδοσιακές, συντηρητικές αξίες.

World Value Survey Παγκόσμιος Χάρτης

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας το αξιακό περιεχόμενο κινείται κάπου στο μέσο μεταξύ παράδοσης και νεοτερικότητας », τόνισε ο Νίκος Δεμερτζής καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

«Είναι μια διαχρονική αγωνία της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία του 1930, τον περασμένο αιώνα είχε τεθεί το ζήτημα της ελληνικότητας. Ποιοι ακριβώς είμαστε , ανήκουμε στη Δύση ή στην Ανατολή;, διερωτήθηκε ο κ. Δεμερτζής για ν’ απαντήσει: «Δεν υπάρχει κοινωνία στον κόσμο που να μη χαρακτηρίζεται από μια αμφιρροπία όσον αφορά τον αξιακό και πολιτισμικό της προσανατολισμό.
Κλείνουμε περισσότερο ως χώρα προς την παράδοση και τη συντήρηση και λιγότερο προς τη νεοτερικότητα και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό».

Η έκθεση του Σωκράτη Κονιόρδου

Για υποχώρηση όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και αξιών στο διάστημα από το 2000 έως το 2010 έκανε λόγο ο Στράτος Φαναράς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis.

Όπως είπε, «φθάνουμε σε ένα σημείο εννιά στους δέκα να νοιώθουμε φόβο και απόρριψη για τον άλλο. Η στάση μας είναι αρνητική σε ένα εξωστρεφές περιβάλλον. Δεν είναι μια συνειδητή αλλά φοβική επιλογή. Ο φόβος για το αύριο για το άγνωστο δεν είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χώρας μας . Είναι χαρακτηριστικό η έλλειψη προετοιμασίας να υποδεχθούμε το μέλλον διατρέχει όλον το σύγχρονο κόσμο ακόμη και τις ΗΠΑ» .

Σύμφωνα με τον κ. Φαναρά, η Ελλάδα αν τη δει κανείς μέσα στον παγκόσμιο χάρτη στην υγεία και διαβίωση παρά την κρίση που έχουμε υποστεί παραμένουμε σε μέσο επίπεδο ως προς αυτό.

Διαβάστε την έκθεση του Στράτου Φαναρά

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο

«Δεν εξεπλάγην από τα αποτελέσματα της έρευνας, εκεί όμως που ελαφρά εξεπλάγην και η έκπληξη μου είναι ευχάριστη, είναι ότι βλέπουμε μία κοινωνία κεντρώα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και κοινωνικά» σχολίασε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

«Οι Έλληνες είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσουν στην οικονομία είτε στην κοινωνία, διότι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ένας λόγος για τον οποίο δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε, στους κραδασμούς της κρίσης».

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *