Search

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

386

Βασικά θέματα: Το υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία, το πρώτο μετά τη «συντριβή» της Τερέζα Μέι στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς επίσης και το συνέδριο των Εργατικών, που θα κρίνει εν πολλοίς τη στάση του κόμματος απέναντι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία: Στο επικείμενο συνέδριο των Εργατικών επικεντρώνεται ο βρετανικός Τύπος.

Ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ μπορεί να κάνει λόγο για «την επανάσταση» των Εργατικών στο πρωτοσέλιδο μάλιστα της Daily Mirror όπως ο αρχηγός του κόμματος βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για τη στάση του σχετικά με το Brexit – και δεν είναι ο μόνος.

Η Daily Express αναφέρει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετωπίζει σοβαρές επικρίσεις μετά την μετακίνηση, που προωθεί στο κόμμα του υποστηρίζοντας την εκστρατεία για την ανατροπή του Brexit. Ο κ Κόρμπιν δήλωσε ότι θα δεσμευθεί από την ψήφο των μελών του Εργατικού κόμματος στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας στο συνέδριο, που θα εξετάσει αν θα πρέπει οι επιλογές σε ό,τι αφορά το Brexit να παραμείνουν ανοικτές όπως για παράδειγμα την πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος.

‘Οντως, ο Κόρμπιν δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, εφόσον το Εργατικό Κόμμα ψηφίσει υπέρ αυτής της επιλογής, παρ» ότι ο ίδιος προτιμά ξεκάθαρα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, με φόντο το ετήσιο κομματικό συνέδριο στο Λίβερπουλ: ενέτεινε έτσι την πίεση στην πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, το σχέδιο της οποίας για το διαζύγιο του Λονδίνου από την ΕΕ μοιάζει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. «Προτίμησή μας είναι οι γενικές εκλογές και στη συνέχεια μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη μελλοντική μας σχέση με την Ευρώπη, αλλά ας δούμε τι θα βγει από το συνέδριο. Είναι προφανές πως με δεσμεύει η δημοκρατία του κόμματός μας» είπε ο –βετεράνος ευρωσκεπτικιστής – Κόρμπιν στο BBC.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας για την «εξοδο από την Ε.Ε» Τζον Λονγκγουόρθ είπε στην εφημερίδα ότι νέες εκλογές θα αφαιρέσει τα δικαιώματα εκατομμυρίων, που ψήφισαν για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος των Συντηρητικών, Μπράντον Λιούις δήλωσε ότι το τελευταίο πρόσχημα πως το Εργατικό Κόμμα δήθεν σέβεται τη δημοκρατική απόφαση των Βρετανών εξαφανίζεται άμεσα.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ δέχεται επίθεση στο πρωτοσέλιδο των Times. Αναφέρει ότι θα παρακάμψει τους υπέρμαχους του Brexit προτείνοντας οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο για 30 μήνες σε περίπτωση, που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Ο πρώην αρχηγός των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ χαρακτηρίζει το σχέδιο “παράξενο”.

Και η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ είναι επικεφαλής της προσπάθειας να ενθαρρύνει την πρωθυπουργό να αλλάξει την τακτική της στις διαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι η πλειοψηφία των υπουργών τον στηρίζουν καθώς προτείνει μια εμπορική συμφωνία που θα μοιάζει με αυτή με τον Καναδά για την Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times η πρωθυπουργός Τ. Μέι έχει δώσει εντολή στους πολιτικούς της συμβούλους να προετοιμάσουν ένα σχέδιο β΄ που περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο. Με τον τρόπο αυτό η βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει τη στήριξη του πληθυσμού τόσο στα σχέδια εξόδου της χώρας από την ΕΕ όσο και στο έργο της ως πρωθυπουργός, ισχυρίζεται η βρετανική εφημερίδα.

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και ειδικός σε ζητήματα Brexit Έλμαρ Μπροκ δεν αποκλείει πάντως, στην παρούσα φάση, ένα σκληρό Brexit. Σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF ο Γερμανός ευρωβουλευτής τονίζει: “Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι Νοέμβριο, δεν θα υπάρχουν πια περιθώρια για τη διεξαγωγή των απαραίτητων συζητήσεων στα κοινοβούλιο των χωρών-μελών της ΕΕ και έτσι θα βρεθούμε ενώπιον ενός σκληρού Brexit, το οποίο θα έχει επιπτώσεις για όλους, αλλά δραματικές επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Σύμφωνα με τον Guardian η Τερέζα Μέι αναμένεται να αντιμετωπίσει τεράστια πίεση από τους υπέρμαχους του Brexit σήμερα προκειμένου να εγκαταλείψει το “σχέδιο – Τσέκερς” και εντούτοις να υποστηρίξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε στη πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου μετά την καταστροφική σύνοδο Κορυφής, στο Σάλτσμπουργκ. Ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είναι ένας από εκείνους που στηρίζουν μια έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Σχέσεων που θα παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αποχώρηση του Brexit από την Ε.Ε.

Στη Γερμανία: Η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία παίρνει την υπόθεση Μάασεν τόσο σοβαρά που υπήρξε και τρίτη συνάντηση εντός 10 ημερών των αρχηγών των κομμάτων του συνασπισμού προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα τον απομακρύνουν από τα νέα του καθήκοντα (κάτι που απαίτησε το SPD) χωρίς να τον απολύσουν (καθώς έχει την απόλυτη στήριξη του Ζεεχόφερ του CSU) και χωρίς φυσικά να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Politico το θέμα επιλύθηκε (προς το παρόν): ο Μάασεν δεν θα προαχθεί σε γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά αναλαμβάνει τελικά νέο ρόλο ως “ειδικού συμβούλου” για διάφορα θέματα του υπουργείου.

Για νέο συμβιβασμό εντός του κυβερνητικού συνασπισμού κάνει λόγο η DW. Ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε έναν νέο συμβιβασμό σχετικά με τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Ο Μάασεν θα παραμείνει στο υπουργείο αλλά με ρόλο «ειδικού συμβούλου».

Για Ελλάδα: «Κρίση στο ελληνικό κράτος δικαίου» σχολιάζει το Politico σε σχέση με τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του Φιλελεύθερου ο υπουργός Άμυνας. Όπως αναφέρει δημοσιογράφοι από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρέμειναν υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας που ισχυρίστηκε κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα. Της κράτησής τους προηγήθηκε μήνυση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου το υπουργείο του οποίου διαχειρίζεται κάποια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για Γιούνκερ: Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα μεγάλο ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε, σχολιάζει το Politico. Έχει βάλει μάλιστα ως στόχο τη μεταρρύθμιση της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή την εβδομάδα θα έχει πολλές συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Βασικό του μέλημα είναι να προωθήσει “το Σχέδιο Αφρική” της Κομισιόν. Ζητά μια αλλαγή της έως τώρα πολιτικής… από τη βοήθεια για την ανάπτυξη στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με χώρες της Αφρικής, όπως άλλωστε είπε και στην πρόσφατη ομιλία του στο Στρασβούργο. Το “σχέδιο Γιούνκερ” μετατράπηκε από σχέδιο επιδοτήσεων σε εγγυήσεις, κάτι που μόνο ένας μακροχρόνιος υπουργός Οικονομικών θα σκεφτόταν… Όπου οι ΗΠΑ θα απομακρύνονται, η Ε.Ε θα καλύπτει το κενό… Αυτό είναι το μήνυμα που έφερε ο Γιούνκερ στη Νέα Υόρκη. «Είμαστε εδώ για να επισημάνουμε ότι μια πολυεπίπεδη προσέγγιση των προβλημάτων δεν έχει “πεθάνει” αλλά πρέπει να διατηρηθεί – είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να διαμορφώσουμε το μέλλον του κόσμου που μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους» δήλωσε παρουσία του γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Στηρίζουμε άλλωστε τις πρωτοβουλίες του γ.γ για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Για Ιταλία: Μέσα στην εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2019, ένα κρίσιμο θέμα που είτε θα καθησυχάσει τις αγορές, είτε θα προκαλέσει νέα αναταραχή. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αμφιλεγόμενες δεσμεύσεις προς την Ε.Ε (ότι δηλαδή η Ιταλία θα σεβαστεί τους κανόνες του προϋπολογισμού) και τους ψηφοφόρους. Μια διαρροή ηχογραφημένης συνομιλίας προκαλεί σάλο στην Ιταλία, καθώς ο εκπρόσωπος του ιταλού πρωθυπουργού, Ρόκο Καζαλίνο δήλωσε ότι το Κίνημα 5 Αστέρων θα ξεκινήσει «βεντέτα» απομακρύνοντας τους δημόσιους υπαλλήλους, αν αυτοί υπηρετούν το κράτος και όχι την κυβέρνηση. «Αν στο τέλος μας πουν «κοιτάξτε δεν βρήκαμε χρήματα» τότε θα αφιερώσουμε όλο το 2019 απομακρύνοντας από τη θέση τους όλους αυτούς τους άχρηστους από το υπουργείο Οικονομικών” φέρεται να λέει ο Καζαλίνο προσθέτοντας ότι «η μέγκα – βεντέτα είναι έτοιμη».

Την ίδια ώρα, η ευρωβουλευτής Ελεονόρα Φορέντσα και η βοηθός της ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους, που τραυματίστηκαν και νοσηλεύθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκαν από μέλη του ακροδεξιού οργανισμού Κάζα Παουντ στη διάρκεια αντι – ρατσιστικών διαδηλώσεων στο Μπάρι.

Στο μεταξύ μιλώντας στο Politico ο πρώην επικεφαλής της στρατηγικής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον δήλωσε ότι η Ιταλία είναι «στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτικού γίγνεσθαι». Στη διάρκεια περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Μπάνον δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση συνασπισμού Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων είναι «ένα πείραμα που αν λειτουργήσει θα αλλάξει το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι». Ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι ένα «πείραμα» που ενώνει την αριστερά και τη «δεξιά». «Ένα λαϊκιστικό κόμμα με εθνικιστικές τάσεις όπως αυτό των 5 Αστέρων και ένα εθνικιστικό με λαϊκιστικές τάσεις όπως της Λέγκας… δείχνει ότι λειτουργεί καθώς αποτελεί μοντέλο για τις βιομηχανικές δημοκρατίες από τις ΗΠΑ έως την Ασία».

Για Ιράν: Οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης μετά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε το κύρος τους το Σάββατο, όταν τέσσερις ένοπλοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αβάζ σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 12 συντρόφους τους ορκίστηκαν εκδίκηση, αναφέρει η DW. Μια από τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ εις βάρος της επίλεκτης μονάδας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο οξείας έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη από τη μία πλευρά, την Ουάσιγκτον και τους σουνίτες συμμάχους της στον Κόλπο από την άλλη. Το Ιράν γιόρταζε την εθνική ημέρα των ενόπλων δυνάμεων που τιμά και οι τέσσερις ένοπλοι που άνοιξαν πυρ στην Αβάζ έπεσαν νεκροί. Είχαν ήδη προλάβει ωστόσο να σκοτώσουν και Φρουρούς της Επανάστασης, και απλούς στρατιώτες και πολίτες. Πρώτη έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που είχε επίσης διεκδικήσει την επίθεση του 2017 με τους 18 νεκρούς εναντίον του ιρανικού Κοινοβουλίου και του μαυσωλείου του αγιατολάχ Ρουντολάχ Χομεϊνί. Την ευθύνη όμως για την τρομοκρατική επίθεση στην Αβάζ ανέλαβε και μια αραβοσουνιτική αυτονομιστική ομάδα ονόματι Εθνική Αντίσταση Αβάζ. Την Εθνική Αντίσταση Αβάζ δείχνει να θεωρεί υπεύθυνη για την επίθεση στη στρατιωτική παρέλαση και η ιρανική ηγεσία. Που όμως κατηγόρησε, με μια θύελλα εξοργισμένων δηλώσεων, τις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου ως υποκινητές της αιματοχυσίας. Αναλυτές αναμένουν από τους Φρουρούς της Επανάστασης να προχωρήσουν σε κάποια επίδειξη δύναμης, εκτοξεύοντας πυραύλους σε αντιπολιτευόμενες ομάδες που επιχειρούν στο Ιράκ ή τη Συρία ή εντείνοντας την καταστολή εναντίον των ολίγων αυτονομιστών και των σαφώς περισσότερων ακτιβιστών στο Κουζεστάν.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *