Search
ξένος τύπος

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

369

Η αποτροπή του “αντάρτικου” εντός του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου με αιχμή το σχέδιο της Μέι για το Brexit καθώς επίσης και η ψηφοφορία σήμερα στο Εργατικό Κόμμα σχετικά με τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία: Ο βρετανικός Τύπος διαβάζει… ποικιλοτρόπως τα σχέδια των Εργατικών να επανακρατικοποιήσουν τις εταιρείες παροχής νερού και φυσικού αερίου.

Η Daily Express δίνει έμφαση στα στοιχεία των Συντηρητικών που εκτιμούν ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών των λογαριασμών κατά 2,000 στερλίνες το χρόνο.

Ωστόσο, η Daily Mirror δίνει έμφαση στις δηλώσεις του “σκιώδους” υπουργού Οικονομικών Τζον Μακντόνελ (των Εργατικών) με τις οποίες δεσμεύθηκε τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της αύξησης των λογαριασμών.

Η Telegraph αναφέρει ότι οι επικεφαλής των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει ότι ένα σχέδιο επανακρατικοποίησης υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα θέσει σε κίνδυνο την ευημερία και θα προκαλέσει ‘βαθύ πάγωμα” στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται να ψηφίσει το Εργατικό Κόμμα εάν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το θέμα της εξόδου ή μη της Βρετανίας από την Ε.Ε, εφόσον η Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη στο έργο της. Παρά τους δισταγμούς του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν το συνέδριο του κόμματος συμφώνησε χθες ότι “να στηρίξει κάθε εναλλακτική λύση συμπεριλαμβανομένου και νέου δημοψηφίσματος”. Ο Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι προτιμά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και όχι μια επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους Times και το βασικό τους θέμα η Τερέζα Μέι αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις επικρίσεις που δέχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με το σχέδιό της για το Brexit και κέρδισε…μάλιστα τη στήριξη των υπουργών, κάτι που θα την διευκολύνει στο συνέδριο του κόμματος, την ερχόμενη εβδομάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τελικά δεν υλοποιήθηκε το “αντάρτικο” με το οποίο απειλούσαν οι υπέρμαχοι του Brexit που απαιτούσαν από την Μέι να προχωρήσει με ένα σχέδιο που θα ακολουθούσε το μοντέλο της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε – Καναδά.

Η Sun αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές από το υπουργικό συμβούλιο, κανείς δεν είχε “όρεξη” να δυσκολέψει την πρωθυπουργό λίγο πριν το συνέδριο. Αναφέρει επίσης ότι το σχέδιο των υπέρμαχων του Brexit να δώσουν τελεσίγραφο στη Μέι να στηρίξει μια συμφωνία τύπου Καναδά μετά το συνέδριο, δεν κέρδισε… έδαφος. “Υπήρχε μια αίσθηση ότι η πρωθυπουργός τα πήγε πολύ καλά την Παρασκευή με την ανακοίνωσή της για το Brexit που κέρδισε τελικά χώρο και χρόνο” ανέφερε πηγή.

Ο Guardian και η Daily Telegraph έχουν βασικό τους θέμα ότι η πρωθυπουργός έχει κερδίσει στήριξη σε σχέση με το νέο σχέδιό της για το μεταναστευτικό.

“Γιατί ο Κόρμπιν δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με την Ευρώπη” σχολιάζει το Politico. Ο Κόρμπιν θέλει όσο τίποτα άλλο να σταματήσει η συζήτηση γύρω από την Ευρώπη. Για τον επικεφαλής των Εργατικών και τους συνεργάτες του το Brexit είναι ένα θέμα μικρού ενδιαφέροντος σε σχέση με τη μεταμόρφωση που θα προκαλέσει μια κυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν στην βρετανική κοινωνία. Είναι επίσης ένα θέμα, που αισθάνονται ότι θα μπορούσε να “τινάξει στον αέρα” την εκλογική τους στρατηγική, εάν δεν σχεδιαστεί σωστά, σύμφωνα με συνεργάτες του Κόρμπιν

. Στον στενό κύκλο του Κόρμπιν με επικεφαλής τον διευθυντή στρατηγικής του κόμματος, Σέουμας Μίλνε έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν είναι εντελώς αντίθετοι με το Brexit αυτό θα τους οδηγήσει σίγουρα σε έναν επιζήμιο πόλεμο “κουλτούρας” ο οποίος θα απειλήσει τις πιθανότητες εκλογής του κόμματος. Η ανησυχία έγκειται στο ενδεχόμενο να διασπαστεί περαιτέρω το κόμμα, όπως συνέβη στο δημοψήφισμα του 2016 όταν μια μεγάλη μειονότητα της εργατικής τάξης, της εκλογικής βάσης του κόμματος, στήριξε το Brexit.

Στο ετήσιο συνέδριο στο Λίβερπουλ αυτή την εβδομάδα αυτή η σκέψη κυριαρχεί και εξηγεί τη στάση της ηγεσίας που παραμένει σταθερή στην προσεχτικά διαμορφωμένη πρόταση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit δεν αποτελεί πολιτική του Εργατικού κόμματος παρά το γεγονός ότι το απαιτούν επίσημα μέλη του.

Σε συνέντευξη του στο Politico, ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Unite, του πιο ισχυρού σωματείου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λεν ΜακΚλασκεϊ δήλωσε ότι μια ξεκάθαρη στάση εναντίον του Brexit ενέχει τον κίνδυνο αποξένωσης των ψηφοφόρων που χρειάζεται ο Κόρμπιν αν θέλει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας, αφήνοντας δηλαδή “ζωτικό χώρο” στους Τόρις για να κερδίσουν ψηφοφόρους ειδικά στη βόρεια Αγγλία. Ο ΜακΚλάσκεϊ δήλωσε ότι αν το Εργατικό Κόμμα πάει εντελώς εναντίον του Brexit οι Τόρις θα κερδίσουν εις βάρος του Εργατικού Κόμματος. “Πιστεύω ότι αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα των επόμενων εκλογών” είπε. Ο ίδιος ο Κόρμπιν υπονόησε ότι αυτό είναι το βασικό του πρόβλημα στη συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή. “Στο δημοψήφισμα ήθελα να παραμείνει η χώρα και να βοηθήσει τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε όμως το 40% των ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος επέλεξε το Brexit”. Ο στενός κύκλος του Κόρμπιν επιχειρεί να καταλήξει σε μια στρατηγική που θα αφορά το σύνολο της χώρας, ενώ τα πιο κεντρώα στελέχη του κόμματος, οι “Μπλεριστές” (από τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ), οι πιο σκληροί επικριτές του Κόρμπιν, προωθούν μια πολιτική που ταιριάζει περισσότερο στη “βάση” των Εργατικών. “Οι Μπλεριστές, που μας είπαν ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι πιο αντιδραστικό τώρα έχουν εξοργιστεί που το κόμμα απευθύνεται πλέον σε όσους πιστεύουν ότι θα πρέπει να αντιδρούμε. Είναι γελοίοι” αναφέρει στέλεχος του κόμματος. Ο Κόρμπιν και η ομάδα του προωθούν μια στρατηγική, που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για να κερδίσουν την εξουσία- ένας ωμός πραγματισμός, που εδώ και καιρό κατηγορούνταν ότι δεν είχαν.

Μιλώντας στο BBC ο υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε την προσπάθεια αλλαγής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ως προσπάθεια της ευρωπαϊκής ελίτ. “Η Ε.Ε έχει τη συνήθεια να απορρίπτουν τις δημοκρατικές ψηφοφορίες” είπε. ‘Και ένα από τα πράγματα που εξηγούν την άνοδο του εξτρεμισμού και του αντι – ελιτισμού είναι η ιδέα ότι όταν οι λαοί παίρνουν θέση για κάτι, που δεν αρέσει στην ευρωπαϊκή ελίτ, θα πρέπει να δώσουν ξανά την επιθυμητή για την Ευρώπη απάντηση”. Αυτό μάλλον σκέφτεται ο Κόρμπιν και διστάζει να αντισταθεί πλήρως εναντίον του Brexit.

Στη Γερμανία:

Η υπόθεση του επίμαχου Γερμανού αξιωματούχου Χανς-Γκέοργκ Μάασεν δοκιμάζει εδώ και μέρες τις αντοχές του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν τελικά ο Μάασεν να μην αναλάβει τελικά θέση υφυπουργού, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά ρόλο ειδικού συμβούλου στο υπουργείο Εσωτερικών του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Χορστ Ζεεχόφερ. Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε αποφασίσει την αποπομπή του Μάασεν από τη θέση του προέδρου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, μετά από δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούσε βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα με ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών κατά μεταναστών στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας. Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την (προς το παρόν τουλάχιστον) αποσοβηθείσα ρήξη εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Süddeutsche Zeitung προβλέπει ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές εντός της γερμανικής κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου να προκληθεί νέα ένταση. «Μετά από τα λάθη που έγιναν, τα κύματα δημόσιας αγανάκτησης που ξεσήκωσε η (σ.σ. αρχικά) σχεδιαζόμενη προαγωγή του Μάασεν και την απειλή ακόμη μεγαλύτερων παρεξηγήσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο συμβιβασμός που επετεύχθη ήταν ίσως η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα να αποτραπεί η αποτυχία της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου και προειδοποιεί: «Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν αλλάξει τώρα ριζικά θα υπάρξει σύντομα ξανά μεγάλη ένταση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήξη. Η πιο επείγουσα ριζική αλλαγή θα ήταν ο Χορστ Ζεεχόφερ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το αργότερο μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία σε τρεις περίπου εβδομάδες». Σύμφωνα με την SZ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει να επιδείξει έργο σε αξιώματα που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν, ωστόσο «σήμερα ο Ζεεχόφερ λειτουργεί με απρόβλεπτο, παράλογο και καταστροφικό τρόπο».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στέκεται μεταξύ άλλων στη δημόσια παραδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ ότι υπέπεσε σε λάθος χειρισμούς στην υπόθεση «Μάασεν». Η Άγκελα Μέρκελ «εξέφρασε ρητά τη λύπη της για το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε. Από τους λιγοστούς Γερμανούς που εξακολουθούν να είναι της άποψης ότι η καγκελάριος εκτελεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά της, ενδέχεται η ίδια να κέρδισε πάλι μερικούς πόντους με αυτό το μήνυμα κατανόησης που εξέπεμψε. Αυτοί οι πόντοι θα της χρησίμευαν και εντός της κοινοβουλευτικής της ομάδας, η οποία ψηφίζει αυτήν την Τρίτη τον πρόεδρό της. Στο αποτέλεσμα θα μπορεί να διαβάσει κανείς όχι μόνο ποια είναι η στάση της ΚΟ έναντι του πιστού στη Μέρκελ νυν προέδρου της ΚΟ Φόλκερ Κάουντερ, αλλά και πόσης στήριξης χαίρει ακόμη η ίδια η καγκελάριος», υπογραμμίζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

«Ο μεγάλος συνασπισμός βρίσκεται στο τέλος του, όμως συνεχίζει», σχολιάζει το περιοδικόSpiegel και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με τη δεύτερη προσπάθεια: Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν μένει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να μείνει και το SPD (σ.σ. στην κυβέρνηση). Ο μεγάλος συνασπισμός μπορεί να ξεπέρασε και πάλι μια κρίση – όμως αυτή η συμμαχία δεν έχει πια μέλλον», εκτιμά το Spiegel Online.

Η Welt αναφέρει επίσης ότι η Κομισιόν “θα μηνύσει την Πολωνία” καθώς προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητα του αμφιλεγόμενου νόμου σχετικά με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης που εισήγαγε η Βαρσοβία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλιμακώνει τις νομικές ενέργειές της εναντίον της Πολωνίας μετά τη χθεσινή απόφαση να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο για παραβίαση της αρχής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ενώ ζητεί ταυτόχρονα την ενεργοποίηση της διαδικασίας του επείγοντος, καθώς και τη λήψη προσωρινών μέτρων ωσότου εκδοθεί η απόφαση επί της υπόθεσης. Η χθεσινή προσφυγή είναι η δεύτερη εναντίον της Πολωνίας, η πρώτη έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε την παραβίαση των κανόνων του κοινού δικαίου.

Για επίσκεψη Ερντογάν – Γερμανία: Για «ιδιαίτερη τιμή για τον Ερντογάν» κάνει λόγο η διαδικτυακή Tagesspiegel αναλύοντας την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. Η εφημερίδα του Βερολίνου εξηγεί τους διαφόρους τύπους επισκέψεων ξένων ηγετών, λέγοντας ότι αυτός που επελέγη για τον τούρκο πρόεδρο προβλέπει μεταξύ άλλων υποδοχή με στρατιωτικές τιμές και επίσημο εορταστικό δείπνο στο προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο ως ένδειξη ιδιαίτερης εκτίμησης προς τον προσκεκλημένο.

«Η οικοδέσποινα (σ.σ. Γερμανία) ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία», επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του τούρκου προέδρου, η Tagesspiegel σημειώνει ότι «ο Ερντογάν θέλει ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση με τη Γερμανία». Γιατί όμως υιοθετεί ξαφνικά αυτόν τον φιλικό τόνο, διερωτάται η εφημερίδα και απαντά: «Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σοβαρά, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να επιδιώκει προσέγγιση με την Ευρώπη. Και η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας του προφανώς ωθεί τον Ερντογάν να ποντάρει περισσότερο στη Γερμανία».

«Κανείς δεν θέλει να παραστεί στην κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν», σχολιάζει η εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αφορμή την απόφαση ορισμένων βουλευτών της γερμανικής αντιπολίτευσης που αποφάσισαν να μην καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον τούρκο πρόεδρο σε ένδειξη διαφωνίας με την πολιτική που ακολουθεί. Η Bild υπογραμμίζει ότι «ούτε η Μέρκελ θα είναι παρούσα» στην εκδήλωση που διοργανώνει ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του.

«Η κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν προκαλεί καβγά», γράφει σε σχετικό άρθρο της η Tageszeitung (TAZ). «Η καγκελάριος αρνείται την πρόσκληση, πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης επίσης. Ωστόσο ο πράσινος (σ.σ. τουρκικής καταγωγής γερμανός βουλευτής) Τζεμ Έτζντεμιρ θέλει να δειπνήσει με τον τούρκο αυταρχικό ηγέτη για να στείλει ένα μήνυμα», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου που παραθέτει δηλώσεις του πολιτικού των Πρασίνων. Όπως λέει μεταξύ άλλων, «στη Γερμανία ο Ερντογάν δεν μπορεί να αποφύγει να αντικρύσει την αντιπολίτευση».

Στη Γαλλία:

Η Liberation αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς θα αποκαλύψει την Τρίτη αν θα κατέβει τελικά για δήμαρχος της Βαρκελώνης, της πόλης από όπου κατάγεται. Η εφημερίδα λέει πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην πολιτική καριέρα του Βαλς

Ο Γαλλικός Τύπος επικεντρώνεται στις περικοπές φόρων που ανακοίνωσε ο Μακρόν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019. Η Monde αναφέρεται στους πιθανούς νικητές και ηττημένους…

“Ο Μακρόν προωθεί ελάφρυνση φόρων την ώρα που η δημοτικότητά του βυθίζεται” αναφέρει το Politico. Οι αριθμοί μαρτυρούν τις βασικές δυσκολίες : η ανάπτυξη που την περίμεναν υψηλότερη περιορίζεται στο 1,7% ενώ υπάρχουν και εκδοχές για 1,6%. Αντίθετα το έλλειμμα ανέβηκε στο 2,8%, κάνοντας ακόμα πιο αισθητή τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών για το όριο του 3%. Πέρα από τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η Γαλλία αντιμετωπίζει συγχρόνως και τις συνέπειες των μέχρι τώρα επιλογών της. Το πρώτο σοκ ήταν με την αύξηση κατά 1,7% της «γενικευμένης κοινωνικής συνεισφοράς» που χτυπά τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου. Και αυτό χωρίς την σύγχρονη εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων που έχουν υποσχεθεί, με μειώσεις στις εισφορές ανεργίας και ασθένειας.

Για να «ξεπαγώσει» η καθηλωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών, η κυβέρνηση προβάλλει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης που θα πετύχει το 2019 με μαζική ελάφρυνση των φόρων κατά 6 δις, παρά τις αυξήσεις των τιμών σε καπνό και καύσιμα. Παρ’ όλα αυτά η βασική προτίμηση στρέφεται και πάλι στις επιχειρήσεις με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας και την απαλλαγή τους από το φόρο ανταγωνιστικότητας. Χωρίς την υποστήριξη των νοικοκυριών πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα κατορθώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν να τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση του χρέος της Γαλλίας κάτω από το 90% του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Σήμερα το χρέος κυμαίνεται στο το 97, 8 %. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου λιγότερο από ένας στους πέντε Γάλλους εγκρίνουν τώρα το κυβερνητικό έργο του Μακρόν, μια μεγάλη πτώση σε μόλις δύο μήνες. Μια σειρά προβλημάτων, που περιλαμβάνουν τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης αλλά και της υψηλής ανεργίας οδηγούν στην κατακόρυφη πτώση του χρυσού αγοριού… Αλλά κανένα δεν επηρέασε τόσο όσο η υπόθεση “Μπεναλά”, ένα περίπλοκο σκάνδαλο που αφορούσε τον σωματοφύλακα του Μακρόν, που επί της ουσίας εξελίχθηκε σε “δημόσια κατακραυγή” εναντίον του ίδιου του προέδρου.

Αντί να περιορίσει τη “ζημία” της υπόθεσης “Μπεναλά” ο Μακρόν έριξε λάδι στη φωτιά προκαλώντας τους επικριτές τους να “τον αντιμετωπίσουν ανοιχτά” και κάνοντας κήρυγμα στους επικριτές του στη Βουλή για την ευθύνη που έχουν απέναντι στη δημοκρατία. Καμία από αυτές τις κινήσεις δεν απέδωσε με δημοσκόπηση του Elabe να δείχνει ότι οκτώ στους δέκα Γάλλους ήταν σοκαρισμένοι από το πόσο στενές ήταν οι σχέσεις του προέδρου με τον συνεργάτη του. Από τότε ο Μακρόν δέχθηκε νέο πλήγμα από την παραίτηση του άκρως δημοφιλούς υπουργού Περιβάλλοντος, Νικολά Ιλό και την πρόθεση παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράρντ Κολόμπ. Αν η αποχώρηση του Κολόμπ το 2019 παρουσιάστηκε ως άσχετη με την υπόθεση “Μπεναλά” δηλώσεις του υπουργού που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα αποδεικνύουν το αντίθετο. “Δεν υπάρχουν πολλοί από εμάς που ακόμα μπορούμε και του μιλάμε. Εκείνοι που μιλούν ειλικρινά στον Μακρόν είναι εκείνοι που ήταν μαζί του από την αρχή… Αλλά τελικά και εμένα θα με ανέχεται για πολύ λίγο ακόμα” φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κολόμπ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dépêche du Midi.

Όλα αυτά βέβαια ανεβάζουν τις προσδοκίες για την οικονομική ατζέντα του Μακρόν, που ακόμα δεν έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα. Ύστερα από 16 μήνες συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με τους νέους εργασιακούς κανόνες προσλήψεων και απολύσεων, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η ανεργία επιμένει σε υψηλότατα επίπεδα Ο Μακρόν δεν έχει άλλη επιλογή από το να ελπίζει για καλύτερα αποτελέσματα πιέζοντας περισσότερο. Στον προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, επί της ουσίας επιβραβεύει τις επαγγελματικές τάξεις, που τον στήριξαν μαζικά το 2017. Οι εισφορές των εργοδοτών θα μειωθούν σχεδόν κατά 20 δισ ευρώ ενώ τα εργατικά νοικοκυριά θα κερδίσουν ελάφρυνση φόρων κατά 6 δισ ευρώ, μειώσεις αναμένονται και στους φόρους ακινήτων αλλά και για τα επιδόματα υπερωριών από τον Σεπτέμβριο του 2019. Και η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 4,500 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο και σε 10.000 το 2020.

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει παραδεχθεί ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του θα φανούν στα τρία χρόνια της θητείας του. Αλλά στην πολιτική… ο Μακρόν φαίνεται ότι έχει υποπέσει σε πολλά σφάλματα σε ό,τι αφορά τους πιο εύπορους ψηφοφόρους του και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. “Θα γίνει σφαγή στο κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες” αναφώνησε ο επικεφαλής της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν σχολιάζοντας την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Στην Ιταλία:

Ο Τύπος επικεντρώνεται στην πρόθεση της λαϊκιστικής κυβέρνησης να “περικόψει” τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, με την υιοθέτηση δηλαδή νέων μέτρων που έχουν στόχο να δυσκολέψουν τη δυνατότητα των μεταναστών να κερδίσουν προστασία ασύλου. Μεταξύ των άλλων, το μέτρο προβλέπει την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε περίπτωση που ο αιτών κριθεί κοινωνικά επικίνδυνος ή καταδικαστεί για αδίκημα από την ιταλική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, στο διάταγμα περιέχεται η αφαίρεση της ιταλικής υπηκοότητας, σε περίπτωση οριστικής καταδίκης (ατόμου που διαθέτει διπλή υπηκοότητα) για τρομοκρατική δράση. Το σύστημα ανθρωπιστικής προστασίας θα αλλάξει και πρόκειται να αντικατασταθεί με άλλες μορφές στήριξης. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, να αναθεωρήσει το ποσό που ξοδεύεται καθημερινά για κάθε αιτούντα άσυλο (σήμερα είναι στα τριάντα πέντε ευρώ), βάσει του μέσου όρου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Repubblica χαρακτηρίζει τα μέτρα ως “η σκληρή γραμμή” του Ματέο Σαλβίνι.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *