Περίπου 17 εκατομμύρια στρέμματα είναι οι δασικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη στη χώρα μας από το 1980 έως και το 2017, σε 55.066 πυρκαγιές, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Την άποψη ότι, η έκθεση είναι ένα μεγάλο καμπανάκι για τη χώρα μας, διατύπωσε ο καθηγητής, Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των δύο» και στον Άρη Τόλιο ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι, «ουσιαστικά η επιστολή του Επιτρόπου Στυλιανίδη, μας λέει ότι στην Ελλάδα είχαμε πάρει αρκετά χρήματα για ασκήσεις πολιτικής προστασίας και για προετοιμασία».
Όπως είπε, «αν διαβάσει κανείς την έκθεση προσεκτικά αυτό που μας λέει είναι ότι η Ελλάδα είχε το μερίδιο της- δεν μας λένε έπρεπε να είχατε πάρει τα μέτρα σας- μας λένε ότι δεν μπορείτε να παραπονιέστε ότι δεν είχατε λεφτά γι’ αυτό το πράγμα».
Αναφορικά με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Συνολάκης επεσήμανε ότι, επρόκειτο για την πιο «θανατηφόρα πυρκαγιά, γιατί», όπως είπε, «είμαστε απροετοίμαστοι, γιατί δεν κάναμε από πριν αυτά τα πράγματα που είχαμε να κάνουμε. Ουσιαστικά η Κομισιόν μας λέει με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, ότι, ξέρετε έχετε πάρα πολλές εκτάσεις καμένες, εμείς σαν Κομισιόν κάναμε την δουλειά μας , εσείς τι κάνατε; Αυτό προκύπτει από όλη την έκθεση».
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «η μεγάλη εικόνα είναι τι κάνουμε σαν κοινωνία. Τι προετοιμασία έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και όλες τις άλλες καταστροφές που θα μας φέρει η κλιματική αλλαγή και τα έντονα φυσικά φαινόμενα και εδώ είμαστε πάρα πολύ απροετοίμαστοι».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία «σε 50 χρόνια θα έχουμε ένα κόστος περίπου 750 δισ., το οποίο είναι περίπου ας πούμε χονδρικά 4,5 με 5 φορές το χρέος της Ελλάδος, αν δεν κάνουμε τίποτα για την κλιματική αλλαγή. Αντίστοιχα μας λέει ότι αν κάνουμε κάτι, αρχίσουμε και παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή το κόστος θα είναι πάρα πολύ μικρότερο, περίπου 3 φορές μικρότερο. Φανταστείτε ότι αφήνουμε στα παιδιά μας για τα επόμενα 50 χρόνια ένα τεράστιο κόστος, που είναι σχεδόν 4 φορές το χρέος που μας βάλανε τα διάφορα μνημόνια».