Search

Μαθητές από τα Ιωάννινα βραβεύτηκαν σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων

804

Μια σημαντική διάκριση πέτυχαν τρεις μαθητές από τα Ιωάννινα οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2018 (EUCYS 2018).

Η Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Λώλος από το 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων και ο Νικόλαος-Παναγιώτης Καλαμπόκης, απόφοιτος του ίδιου σχολείου (7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων) απέσπασαν το ειδικό βραβείο “Eurofusion-Jet” στον 30ό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2018

Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο συμμετείχαν 88 αποστολές από 39 χώρες. Οι τρεις Έλληνες μαθητές εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο διαγωνισμό με την πρόταση “AGM-Algorithm Guided Modular Probe” (Αλγοριθμικά Κατευθυνόμενος Διαμερισματοποιημένος Έξερευνητής). Το AGM είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που έχει την ικανότητα να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και διαφορετικές αποστολές.

Ο εξερευνητής μπορεί να προσγειωθεί αυτόνομα σε προκαθορισμένο στίγμα και εκεί να πραγματοποιήσει μεγάλο εύρος αποστολών.

Στα παιδιά δίνεται το δικαίωμα μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο να διδαχθούν την τεχνολογία αισθητήρων και σύντηξης από εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή ενός πειραματικού αντιδραστήρα σύντηξης που έχει ξεκινήσει η Ευρώπη στα εργαστήρια της Eurofusion στην Αγγλία, δήλωσε ο Νίκος Μαρέτας καθηγητής βιολογίας και καθοδηγητής της ομάδας.

Μίλωντας στον Κώστα Παπανελόπουλο είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα σε δύο χρόνια πήραμε το τρίτο εθνικό βραβείο σε διαγωνισμό διαστημικής στη Ελλάδα και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της μηχανικής, στον παγκόσμιο διαγωνισμό νέων επιστημόνων που έγινε στο Βελιγράδι το 2018 και τώρα τρία από τα παιδιά μας μας έφεραν αυτό το βραβείο το οποίο μας έχει κάνει πολύ περήφανους».

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων είναι η πιο σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γενική Διεύθυνση Έρευνας, που έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει ταλαντούχους νέους να αφοσιωθούν στην έρευνα και να αξιοποιήσει τις προσπάθειες των κρατών μελών να φέρουν σε επαφή τους νέους ανθρώπους με την επιστήμη και την καινοτομία.

Ισίδωρος Ρούσσος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *