Η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο με βασικό στόχο την αποκατάσταση των γερμανοτουρκικών σχέσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαμογελά στο πρωτοσέλιδο του Guardian που έχει βασικό του θέμα την ομιλία του στο συνέδριο. Επικεντρώνεται στο μήνυμα που απηύθυνε προς την πρωθυπουργό και έχει πρωτοσέλιδο τίτλου «πάρε μια καλή συμφωνία για το Brexit ή θα βρεθείς αντιμέτωπη με το βέτο των Εργατικών». O Guardian αναφέρει ότι η τετράωρη ομιλία του κ. Κόρμπιν έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.
Η εφημερίδα I επικεντρώνεται στο ξεκάθαρο μήνυμα του ηγέτη των Εργατικών ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για την «εξουσία». Ο Κόρμπιν εκτιμά ότι το κόμμα των Εργατικών είναι πολύ κοντά στη νίκη και στον εκτοπισμό των Τόρις από την εξουσία.
Σύμφωνα με τους Times η Μέι χάνει τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου σχετικά με το σχέδιό της να βγει η χώρα εκτός Ε.Ε χωρίς συμφωνία αν απορριφθεί το «σχέδιο Τσέκερς».
Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι αυτοί που αντιδρούν στη στρατηγική της περιλαμβάνουν τον Ντόμινικ Ράαμπ (υπουργό του Brexit), τον Τζέρεμι Χαντ, τον Μάικλ Γκόουβ και τον Σαχίντ Τζαβίντ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι θέλουν η Μέι να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας τύπου Καναδά, αν η Ε.Ε απορρίψει τα σχέδιά της στη Σύνοδο του επόμενου μήνα.
Στη Γερμανία: «Ο Ερντογάν ελπίζει να γυρίσει σελίδα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις». Όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάσει στο Βερολίνο για την τριήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία θα έχει έναν και μοναδικό στόχο στο μυαλό του – να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τους «Γερμανούς φίλους». Σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ερντογάν προτρέπει Γερμανία και Τουρκία «να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους«. «Είναι ευθύνη μας να προχωρήσουμε με λογική τις σχέσεις μας μπροστά στη βάση των κοινών ενδιαφερόντων μας, μακριά από παράλογους φόβους» τονίζει.
«Ο Ερντογάν αλλάζει τους τόνους έναντι της Γερμανίας, καθώς τη χρειάζεται…» σχολιάζει το Politico. Ξεκινώντας από αύριο, πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο από το 2014 ο πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει να προκαλέσει μια νέα εκκίνηση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αυξανόμενες ανησυχίες έναντι της χώρας του κυρίως λόγω της οικονομικής της κατάστασης. Ο Γερμανοί πάντως δεν έχουν πειστεί. Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ θα υποδεχθεί τον Ερντογάν με στρατιωτικές τιμές και μια δεξίωση στο προεδρικό, στην οποία όμως η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτικών δεν θα παραστούν. Η καγκελάριος επίσης δεν θα παρευρεθεί στη δεξίωση αλλά θα τον συναντήσει αρκετές φορές στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα, διοργανώνονται διαδηλώσεις εναντίον της επίσκεψής του και κυρίως εναντίον της απόφασης να προσδώσουν χαρακτηριστικά επίσημης επίσκεψης. Οι Γερμανοί εξοργίστηκαν όταν ο Ερντογάν είπε πως η γερμανική κυβέρνηση «ακολουθεί τακτικές Ναζί» σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα λίγο πριν τις εκλογές. Η παρατεταμένη κράτηση 50 Γερμανών πολιτών και δημοσιογράφων όπως αυτή του Ντενίζ Γιουτζέλ προκάλεσαν επίσης τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών. (…) Την ίδια ώρα και οι Βρυξέλλες αρνούνται να βοηθήσουν την Άγκυρα. Ο αρμόδιος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν δήλωσε στην Welt ότι δεν βλέπει «καμία ανάγκη» να βοηθηθούν οικονομικά χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. «Τα σημερινά προβλήματα της Τουρκίας είναι κατ εξοχήν εσωτερικά. Η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί από την Ε.Ε ή κάποιο κράτος μέλος της δίνοντας δηλαδή πακέτα βοήθειας προς την Άγκυρα».
Για Συμφωνία Πρεσπών: «Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για ο όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα». Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον έλληνα πρωθυπουργό γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος παρομοιάζοντάς τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό. Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει: «Το 68% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δεν θέλουν η γειτονική τους χώρα να χρησιμοποιεί τον όνομα Μακεδονία. Και δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που τάσσεται κατά του συμβιβασμού για το όνομα. Το ζήτημα διχάζει και τη συγκυβέρνηση στην Αθήνα με τους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες να ανακοινώνουν ότι δεν θα καταψηφίσουν μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, όταν κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα στις αρχές του χρόνου, αλλά ότι θα αποχωρήσουν και από τη συγκυβέρνηση. Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν ένα είδος ανακωχής μέχρι τον Μάρτιο. Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μια νίκη του ωστόσο δεν είναι πιθανή από τη στιγμή που η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 5 μέχρι και 10%».
Σε ανταπόκριση από το Σκόπια με τίτλο «Διαιρεμένη χώρα» η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung παρατηρεί: «Ο τοπικός προσδιορισμός «Βόρεια» είναι μια υποχώρηση των Σκοπίων έναντι της Αθήνας. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη »μακεδονικού έθνους» και »μακεδονικής γλώσσας» στην ΠΓΔΜ. (…) Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ γνωρίζει ότι η συμφωνία με την Αθήνα πονά και ταπεινώνει, ίσως, πολλούς πολίτες στη χώρα του. Ας σημειωθεί ότι τόσο εκείνος όσο και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου δεν χρησιμοποιούν το μελλοντικό όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία‘ στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος. Οι υποστηρικτές του ‘ναι‘ μιλούν πάντοτε για την »ευρωπαϊκή Μακεδονία». Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που μάχεται τη συμφωνία των Πρεσπών (…). Για αρκετούς νέους στα Σκόπια το «ναι»τους διασφαλίζει, πιθανότατα, ένα καλύτερο μέλλον. Οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή ανεργία και ελάχιστες ευκαιρίες για μια επαγγελματική σταδιοδρομία ορίζουν την καθημερινότητά τους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίες οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται κάθε μέρα έξω από τις πρεσβείες Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας στα Σκόπια. Κυρίως νέοι θέλουν να διασφαλίσουν μια άδεια εργασίας στο εξωτερικό για να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα τους. Είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να το καταφέρουν. Πόσο μάλλον αν είναι πολίτες μιας τρίτης χώρας εκτός ΕΕ».
Για Ιταλία: «Ήρθε η μέρα της αλήθειας για τον προϋπολογισμό: Η Ιταλία θα καταργήσει τη φτώχεια;» σχολιάζει το Politico. Τώρα αν αυτό δεν είναι ένα επίτευγμα για τον ετήσιο κυβερνητικό προϋπολογισμό, δεν ξέρουμε ποιο μπορεί να είναι… Η Ιταλία θα καταργήσει τη φτώχεια νομικά ή όπως το έθεσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο «εμείς, με αυτό το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, θα έχουμε καταργήσει αποφασιστικά τη φτώχεια». Ένας ευγενής σκοπός – αν όμως μπορεί να τον αντέξει οικονομικά. Καλές ειδήσεις: «λεφτά υπάρχουν» σύμφωνα με τον Ντι Μάιο «και επιτέλους θα τα δαπανήσουμε για το καλό των πολιτών». (Ας θυμηθούμε όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απείλησε «μια μέγκα – βεντέτα» τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών εάν δεν έβρισκαν τα απαιτούμενα κονδύλια;). Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο ιταλικό κοινοβούλιο σήμερα, που είτε θα προκαλέσει αναταραχή είτε θα ηρεμήσει τις αγορές. Και αναλόγως με το πώς θα είναι αυτός ο προϋπολογισμός, ο πιο κρίσιμος στην Ε.Ε θα βρεθούμε αντιμέτωποι είτε με μια νέα κρίση ή με την πραγματικότητα μιας κυβέρνησης που σέβεται το λαϊκιστικό της χαρακτήρα».
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη