Search

Συνεχίζεται η πτώση του μεγάλου συνασπισμού, ανεβαίνουν Πράσινοι και Εναλλακτική για τη Γερμανία

1642

Η τελευταία κυβερνητική κρίση στη Γερμανία (υπόθεση Μάασεν) φαίνεται ότι εξακολουθεί να επηρεάζει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, πλήττοντας περαιτέρω τον μεγάλο συνασπισμό.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Politbarometer για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, αν οι Γερμανοί καλούνταν την Κυριακή να ψηφίσουν, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) θα συγκέντρωνε ποσοστό μόλις 28%, σημειώνοντας πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη σφυγμομέτρηση και 4,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2017.

Στη δεύτερη θέση παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 17%, σημειώνοντας ωστόσο πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ την μοιράζονται με τους Πράσινους οι οποίοι συνεχίζουν απρόσκοπτα την ανοδική τους πορεία, κερδίζοντας ακόμη μία ποσοστιαία μονάδα.

Σταθερά ανοδικά βαίνει και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 16% (συν μία μονάδα), ενώ ακολουθεί η Αριστερά με 10% (συν δύο μονάδες) και τέλος οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) με 8% (συν μία μονάδα).

Καμία πλειοψηφία για τον μεγάλο συνασπισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση ο μόνος κυβερνητικός συνασπισμός που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας είναι ο συνασπισμός τύπου Τζαμάικα -CDU/CSU, FDP και Πρασίνων- οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του οποίου κατέρρευσαν με την αιφνίδια αποχώρηση των Φιλελευθέρων πριν από περίπου δέκα μήνες. Ο μεγάλος συνασπισμός δεν ξεπερνά το 45%.

Υπόθεση Μάασεν: 7 στους 10 Γερμανούς δυσαρεστημένοι από τον συμβιβασμό

Ο συμβιβασμός της προηγούμενης εβδομάδας στην υπόθεση Μάασεν -που τελικά ανέλαβε το πόστο του ειδικού συμβούλου για ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών και όχι την θέση του ομοσπονδιακού υφυπουργού Εσωτερικών, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, να τον αναβαθμίσει, παρά την αποπομπή του από την προεδρεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας- φαίνεται ότι δεν αποτιμάται θετικά από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Το 23% κρίνει θετικά τον συμβιβασμό, ενώ το 70% αρνητικά.

Το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρούν τον Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) υπεύθυνο για αυτή την ενδοκυβερνητική κρίση, ενώ μόλις το 13% και το 12% θεωρούν υπεύθυνες την Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και την Αντρέα Νάλες (επικεφαλής SPD) αντιστοίχως.

Δημοφιλέστεροι: Σόιμπλε, Σολτς, Μέρκελ

Πρώτος ανάμεσα στους δέκα δημοφιλέστερους γερμανούς πολιτικούς παραμένει με διαφορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, δεύτερος έρχεται ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς (SPD), τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ακολουθούν ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας (SPD), η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο μπούντερσταγκ, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, και η υπουργός Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λέιεν (CDU).

Λιγότερο δημοφιλείς: Νάλες, Ζέεχοφερ, Ζέντερ

Στο top ten των λιγότερο δημοφιλων, η Νάλες, ο Ζέεχοφερ αλλά και ο Μάρκους Ζέντερ, βαυαρός πρωθυπουργός και επικεφαλής της CSU, δύο μόλις εβδομάδες από τις κρισιμες εκλογές στη Βαυαρία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *