Search

Ζάεφ: «Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές»

561

Επιμένει στη συμφωνία των Πρεσπών, παρά την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος  ανέφερε πως «η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ του «ναι»», ενώ αναμένει από τους βουλευτές του VMRO να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο κ. Ζάεφ.

«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε.

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν» είπε και παράλληλα διεμήνυσε πως «θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Η «Μακεδονία» σήμερα είπε ότι η συμφωνία δεν περνάει»

«Η «Μακεδονία» σήμερα είπε ότι η συμφωνία δεν περνάει. Είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που δεν ψήφισαν ή ψήφισαν κατά από εκείνους που ψήφισαν υπέρ» δήλωσε πριν από λίγο ο αρχηγός του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι για να προσθέσει ότι «αυτοί που διάλεξαν την αποχή έστειλαν το μήνυμα. Αυτό είναι η «Μακεδονία».

Αχμέτι: «Κάναμε μια δημοκρατική επιλογή»

«Σήμερα κάναμε μια δημοκρατική επιλογή απαραίτητη για τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αυτή η διαδικασία πλέον ανοίγει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τη Συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα. Το κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει αυτή τη σοβαρή απόφαση στο πλαίσιο της επίλυσης της διαφοράς μας με την Ελλάδα. Εμείς ως κόμμα έχουμε δώσει εντολή να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε πριν από λίγο και ο αρχηγός του DUI του αλβανόφωνου κόμματος και κυβερνητικού εταίρου του Ζάεφ, Αλί Αχμέτι για να προσθέσει ότι το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα».
Ερωτηθείς για τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών αν το κοινοβούλιο της χώρας αποτύχει να εγκρίνει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Αχμέτι δήλωσε ότι «η «Μακεδονία» έχει πιο σημαντικά καθήκοντα από το να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».

 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σημειώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, το χαρακτηρίζει ως «αντιφατικό» καθώς όπως εξηγεί υπάρχει «μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή».

«Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», προσθέτει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας «θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

Επίσης, τονίζει ότι «οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα».

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με το ΥΠΕΞ «αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες».

Χρηστίδης «Γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ»

Ο Εκπρόσωπος  Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης έκανε δήλωση για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι «Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζαεφ.Οι δυο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.

Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε  μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Οτι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει.»

Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής

Με καταμετρημένο (10.30 μ.μ) πάνω από 60%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,7%, ενώ εναντίον της το 5,9%. Στο 34,76% διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές για το δημοψήφισμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας . Σε απόλυτους αριθμούς ψήφισαν περίπου 621 χιλιάδες πολίτες, ενώ το κυβερνητικό στρατόπεδο χρειαζόταν συμμετοχή τουλάχιστον 900 χιλιάδων.

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος (19:00 τοπική ώρα) έκλεισαν οι κάλπες που είχαν στηθεί στην ΠΓΔΜ για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο οι πολίτες των Σκοπίων καλούνταν να απαντήσουν αν συμφωνούν (ναι) ή διαφωνούν με την ένταξη της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με την επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η καταγεγραμμένη συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μόλις 34,09%. Στις 18:00 ώρα Ελλάδος, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή ήταν στο 29,01%, σαφώς κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία.

Σε απόλυτους αριθμούς οι ψηφίσαντες υπολογίζονται σε 521 χιλιάδες, τη στιγμή που χρειάζεται να λάβουν μέρος περίπου 900 χιλιάδες.

Η αντίδραση από Κομισιόν για το δημοψήφισμα

«Συγχαίρω όσους πολίτες συμμετείχαν στο σημερινό δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα και άσκησαν μια από τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με μια σημαντική ψήφο υπέρ του «ναι» υπάρχει ευρεία στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας» σχολίασε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν για να προσθέσει ότι «τώρα αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν την απόφαση και να την προωθήσουν με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ενότητα πέραν των κομματικών γραμμών για το συμφέρον της χώρας τους».

Κάλεσμα Ζάεφ

«Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών» για την κατεύθυνση της χώρας, έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάεφ, όμως λίγη ώρα αργότερα διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση.

Κάλεσμα στους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν αυτή τη σοβαρή απόφαση για τις μελλοντικές γενιές, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ από τη πόλη Στρούμιτσα όπου ψήφισε, προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο μαζί με τον γιο του.

Νωρίτερα ψήφισε και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας».

Ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι αν οι πολίτες επιθυμούν ή όχι η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προϋπόθεση των οποίων είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εγγεγραμμένοι είναι 1,8 εκατομμύριο πολίτες και παρότι εκτιμάται ότι θα επικρατήσει το «Ναι», ζητούμενο είναι το ποσοστό της συμμετοχής, καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να ψηφίσει το 50% του εκλογικού σώματος, δηλαδή περίπου 900ιες χιλιάδες πολίτες.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 ώρα Ελλάδας και μια πρώτη εικόνα αποτελέσματος αναμένεται μία ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στη Βουλή

Η Βουλή των Σκοπίων θα πρέπει μετά το δημοψήφισμα να υπερψηφίσει αναθεώρηση του Συντάγματος με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο κ. Ζάεφ επί του παρόντος δεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές, ενώ ήλπιζε πως θα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την υπερπλειοψηφία με όχημα το δημοψήφισμα.

Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Ο αρχηγός της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα, λέγοντας πως το ερώτημα – που εστιάζει στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO – είναι παραπλανητικό.

Τι αποφασίζουν

Στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *