Search

Άνγκελα Μέρκελ-Μάρκους Ζέντερ: ανακωχή για την επιβίωση

1406

Η εσωκομματική κρίση στους κόλπους της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία.
Κρίσιμες όχι μόνο διότι κάθε εκλογική αναμέτρηση σε περιφερειακό επίπεδο αντιμετωπίζεται στη Γερμανία σαν δημοσκόπηση. Η ιδιαιτερότητα της Βαυαρίας εδράζεται στο γεγονός ότι είναι το προπύργιο της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το μοναδικό από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας στο οποίο κατέρχονται σε εκλογικές αναμετρήσεις ακόμη και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στα υπόλοιπα 15 η Ένωση εκπροσωπείται από το αδελφό κόμμα, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

“Στην εκστρατεία μου δε θα έρθει μία, αλλά ένας καγκελάριος”

Οι τελευταίες κρίσεις οφείλονται εν πολλοίς στις κινήσεις του Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU, είτε πρόκειται για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, είτε, πιο πρόσφατα, για την υπόθεση Μάασεν. Μέχρι πρότινος, στο πλευρό του στεκόταν ο Μάρκους Ζέντερ, ο βαυαρός πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που το καλοκαίρι είχε σειρά συναντήσεων με τον αυστριακό καγκελάριο, Ζεμπάστιαν Κουρτς, ένθερμο πολέμιο της πολιτικής των ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, και μάλιστα είχε κάνει την άνευ προηγουμένου δήλωση: “Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας δεν θα εμφανιστεί μία, αλλά ένας καγκελάριος”, εννοώντας φυσικά τον Κουρτς.

Κι όμως, χθες η και όχι ο καγκελάριος έκανε τη μία και μοναδική της εμφάνιση στη Βαυαρία δύο ακριβώς εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Οκτωβρίου. Αφορμή στάθηκε το Συμπόσιο Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Στην πρώτη σειρά στην περίτεχνη Αυτοκρατορική Αίθουσα της Μονής Βενεδικτίνων στο Ότομποϊρεν κάθονταν δίπλα-δίπλα χαμογελαστοί η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρκους Ζέντερ. Στο πλευρό τους, ο Τέο Βάιγκελ, στέλεχος του βαυαρικού κόμματος και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μεσολάβησε ώστε να κάνει η καγκελάριος το ταξίδι από το Βερολίνο, καθώς η πρόσκληση δεν προήλθε από τον Ζέντερ.

Από εχθροί-φίλοι

Κι ενώ πριν από λίγους μήνες ο βαυαρός πρωθυπουργός εκδήλωνε με θράσος την περιφρόνησή του για την καγκελάριο, χθες δήλωνε στην Βαυαρική Ραδιοφωνία ότι “υποδέχθηκε εγκάρδια την καγκελάριο” και ότι “πιστεύει πώς η εμφάνισή της θα δώσει νέα ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία”. Και εδώ βέβαια είναι όλη η ουσία.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ζέντερ τάχθηκαν υπέρ μίας φιλοευρωπαϊκής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, η καγκελάριος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην ΕΕ: “Με προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι δεν έχουμε κοινή ματιά στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής”, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να ομονοούν στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ασυνήθιστα μειλίχιος ο Ζέντερ, δήλωσε: “H Βαυαρία και η Γερμανία δεν θα τα καταφέρουν χωρίς την Ευρώπη”, ενώ, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, είπε σε πολύ πιο ήπιο τόνο από ό,τι συνηθίζει: “H επιθετική προσέγγιση δεν οδηγεί πουθενά. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τόσο μεγάλες ροές, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τις διαχειριζόμαστε”. Πάντως, πρέπει να ειπωθεί ότι στην έδρα του η καγκελάριος κέρδισε περισσότερο χειροκρότημα.

Αποστασιοποίηση από τον Ζέεχοφερ

Η στροφή 180 μοιρών του Ζέντερ πυροδοτείται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει η CSU στις δημοσκοπήσεις -μόλις 35%. Μάλιστα, ο ίδιος δεν κρύβει ότι θεωρεί πώς παρέλαβε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας στο προπύργιο του κόμματος από τον Ζέεχοφερ όταν πια ήταν πολύ αργά (πριν από έξι μήνες) και ότι αν είχε παραμείνει στο αξίωμα ο Ζέεχοφερ η δημοσκοπική κατρακύλα θα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο Ζέεχοφερ όμως είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει το πόστο νωρίτερα και το έπραξε μετά τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού όταν του ανατέθηκε το υπουργείο που τόσο ήθελε, το αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική.

Με τη δήλωσή του περί αποφυγής της επιθετικής προσέγγισης στο προσφυγικό και την ταυτόχρονη επιβράβευση της ευρωπαϊκής πολιτικής της καγκελαρίου, ουσιαστικά ο Ζέντερ αφήνει μόνο τον Ζέεχοφερ που όλο το καλοκαίρι ασκούσε τεράστια πίεση στην καγκελάριο και στον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πάντως, η έστω και φαινομενική αποκατάσταση των σχέσεών της με τον Ζέντερ είναι προς όφελος και της Μέρκελ, η οποία μετά και την καταψήφιση του επί 13 χρόνια στενού της συνεργάτη Φόλκερ Κάουντερ για τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης στο Μπούντεσταγκ, χρειάζεται όση περισσότερη στήριξη μπορεί να βρει.

Δεν αποκλείεται λοιπόν οι σχέσεις της με τον Ζέντερ να συσφιχθούν περαιτέρω. Το πιθανότερο είναι η ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα που θα προκύψει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε δύο Κυριακές για την CSU να καταλογισθεί στον Ζέεχοφερ και όχι στον Ζέντερ που ανέλαβε πριν από λίγους μόλις μήνες. Αν ο Ζέεχοφερ αποκαθηλωθεί, ο επικρατέστερος διάδοχος δεν μπορεί παρά να είναι ο Ζέντερ. Τουλάχιστον αυτό ψιθυρίζεται στην CSU.

Η καγκελάριος, ωστόσο, μπορεί να κάνει υποχωρήσεις, αλλά τον τόνο θα συνεχίσει να τον δίνει εκείνη: η στόχευση του κόμματος και της κυβέρνησής της είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκή και δεν πρόκειται να ανεχθεί δηλώσεις και τακτικές με ευρωσκεπτικιστικές αποχρώσεις. Χθες φάνηκε ότι ο Ζέντερ έλαβε το μήνυμα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *