Search
κακοκαιρία

Νέα «μίνι» κακοκαιρία την Τετάρτη

576

Μπορεί η κακοκαιρία που σάρωσε τη χώρα, με τον -έστω- και εξασθενημένο κυκλώνα να υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα νέο, μικρής διάρκειας, κύμα που θα εκδηλωθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Στρατή Βουγιούκα, η κακοκαιρία θα είναι μέτριας έντασης και δεν θα έχει καμία σχέση με τα φαινόμενα του κυκλώνα «Ζορμπά». Κύριο χαρακτηριστικό της Τετάρτης θα είναι οι βροχοπτώσεις για κάποιες ώρες στην διάρκεια της ημέρας στην Αττική αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Βουγιούκα, από την Πέμπτη καταγράφεται αισθητή βελτίωση του καιρού μέχρι και το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να φθάνει μάλιστα στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Τα στοιχεία του ΕΑΑ για το ύψος βροχής

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κώστα Λαγουβάρδο το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρήθηκε στο νόμο Φθιώτιδας, όπου το σαββατοκύριακο ξεπέρασε τα 480 χιλιοστά.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής, που ξεπέρασε τα 250 χιλιοστά, είχαμε στο Πήλιο, στην βόρεια και κεντρική Εύβοια, καθώς και στην Αττική.

Συγκεκριμένα, στην Αττική, είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Παπάγου και στον περιφερειακό Υμηττού καταγράφηκαν περίπου 200 χιλιοστά βροχής μέσα στο διήμερο. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, σε αυτό συνετέλεσε η σχετικά αργή κίνηση του μεσογειακού κυκλώνα όταν βρέθηκε κοντά στην ανατολική Στερεά, με αποτέλεσμα το σύστημα του μεσογειακού κυκλώνα και οι βροχές του να παραμείνουν για πολλές ώρες πάνω από το ίδιο σημείο.

Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο είχε εξασθενήσει φτάνοντας πάνω από την Πελοπόννησο κινούμενο προς τα βορειοανατολικά, φαίνεται ότι ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να εξακολουθεί να δίνει και υψηλά ύψη βροχής.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν συνδέεται το φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου η συχνότητα των μεσογειακών κυκλώνων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

«Μελέτες των τελευταίων 40 ετών», διευκρίνησε, «έχουν δείξει ότι δημιουργούνται ένας με δυο κυκλώνες κάπου στη Μεσόγειο. Αρκετοί από αυτούς κινούνται πάνω από την θάλασσα και επομένως δεν μας απασχολούν, αλλά κάποιοι από αυτούς όπως ο συγκεκριμένος πέρασε πάνω από κατοικημένες περιοχές με τα προβλήματα που δημιούργησε».

Κώστας Κορέλλης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *