Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ καθώς και το συνέδριο των Συντηρητικών στη Βρετανία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για δημοψήφισμα – FYROM
«Η ερώτηση της ημέρας:Τι θα συμβεί αν ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει συμμετοχή 50% των ψηφοφόρων της χώρας;». Πάνω από 91% εκείνων που τελικά μπήκαν στον κόπο να εμφανιστούν στις κάλπες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας την Κυριακή ψήφισαν υπερ μιας συμφωνίας που δίνει τέλος στην πολύχρονη διένεξη με τη γειτονική Ελλάδα. Κάτι λιγότερο από 6% είπε τελικά «όχι». Όμως μόνο το 37% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τελικά άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, το οποίο εν μέρει οφείλεται και στο μποϊκοτάζ που κήρυξαν οι πολέμιοι της συμφωνίας.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα: Η μικρή συμμετοχή αποτελεί «μεγάλο πονοκέφαλο» για τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ ο οποίος ήλπιζε ότι στο δημοψήφισμα θα επικρατούσε άνετα το «ναι» κάτι που θα του επέτρεπε να ανοίξει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο, κάτι που θα δώσει τέλος στη διένεξη με την Αθήνα. Ο Ζάεφ ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει ούτως ή άλλως ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να «επιβεβαιώσει την επιθυμία της πλειοψηφίας». Ο Ζάεφ όμως χρειάζεται τα 2/3 του κοινοβουλίου προκειμένου να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα.
Οι Βρυξέλλες... επιχειρούν να σώσουν την κατάσταση: «Συγχαίρω τους πολίτες εκείνους που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα και έκαναν χρήση μιας από τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με μια σημαντική επικράτηση του »ναι» υπάρχει ευρεία στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας» σχολίασε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Προσέθεσε δε ότι «τώρα αναμένω όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να σεβαστούν την απόφαση αυτή και να προχωρήσουν με απόλυτη ευθύνη και ενότητα πέραν τον κομματικών γραμμών προς το συμφέρον της χώρας τους». Είναι γνωστά πάντως τα συμφέροντα των Βρυξελλών στην ευρύτερη περιοχή…
Οι επιπτώσεις: Ποιος γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει η αποχή; Αν το κοινοβούλιο αποτύχει να κερδίσει μια συμμετοχή της τάξεως του 50% οι συνέπειες είναι ξεκάθαρες: Ο κόσμος θα συνεχίσει να προσφωνεί τη χώρα με το ακρωνύμιό της και δεν θα μπορέσει να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ πόσο μάλλον στην Ε.Ε. Αλλά οι ΠΓΔΜίτες θα μπορούν χαρούμενα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
«Το μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το όνομα» σχολιάζει η επίσης στο Politico. Η χαμηλή συμμετοχή, που ήταν μερικώς αποτέλεσμα του μποϊκοτάζ των πολέμιωBORYANA DZHAMBAZOVAν της συμφωνίας προκάλεσε πλήγμα στην κυβέρνηση Ζάεφ και στους Δυτικούς ηγέτες, που στήριξαν ένθερμα τη συμφωνία ελπίζοντας να φέρει στη σωστή «τροχιά» τους 2,1 εκατ. πολίτες και να απομακρύνουν την επιρροή της Ρωσίας από αυτή την περιοχή των Βαλκανίων. Η Ε.Ε στοχεύει να διατηρήσει το «μομέντουμ» γύρω από την αλλαγή του ονόματος και τη συμφωνία μεταξύ του Ζάεφ και του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα ώστε να προχωρήσει με την επίλυση και άλλων διενέξεων στην περιοχή όπως για παράδειγμα το θέμα του Κοσόβου. Οι πολιτικοί στη «Μακεδονία» επί της ουσίας ερμήνευσαν χθες κατά το δοκούν το αποτέλεσμα. Καθώς το δημοψήφισμα ήταν γνωμοδοτικού χαρακτήρα, η μάχη τώρα θα εισέλθει στη βουλή, που πρέπει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές με πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3 ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία. Το «στρατόπεδο του ναι» υπολογίζει ότι έχει τη στήριξη 71 βουλευτών στη βουλή των 120 εδρών, επομένως θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 9 ακόμα για να εφαρμόσει τη συμφωνία. Ακόμα και πριν τα επίσημα αποτελέσματα ο Ζάεφ επιδίωξε να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE να στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή. Προειδοποίησε ότι το κόμμα θα αντιμετωπίσει πρόωρες εκλογές, αν τελικά «μπλοκάρει» τη συμφωνία. «Η ψήφος στο δημοψήφισμα είναι τελική και η θέληση των πολιτών θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η Ευρωπαϊκή Μακεδονία κέρδισε αρκετές ψήφους από οποιονδήποτε άλλο νικητή σε βουλευτικές εκλογές στην ιστορία της» είπε για να προσθέσει ότι «καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ένταξη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ και δεν θα υπάρξει» είπε ο Ζάεφ.
Η Ε.Ε επιχείρησε άμεσα να χαρακτηρίσει την ψηφοφορία μια επιτυχία και παρότρυνε μέσω του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν το κοινοβούλιο να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις Πρέσπες. Αλλά το μήνυμα του Χαν μάλλον δεν εισακούστηκε στο VMRO παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό ανήκει στην ευρω-ομάδα του ΕΛΚ, όπου ανήκουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και άλλα κόμματα που στηρίζουν ένθερμα τη Συμφωνία.
«Η Συμφωνία δεν πήρε το πράσινο φως από τον λαό αλλά μάλλον το αντίθετο» είπε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι, ο αρχηγός του VMRO. «Αυτοί που ψήφισαν όχι και εκείνοι που δεν πήγαν στις κάλπες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα». Δυτικοί ηγέτες συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του δημοψηφίσματος παρότρυναν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την αλλαγή του ονόματος. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων τα Σκόπια – κέρδισαν την προσοχή σημαντικών δυτικών αξιωματούχων – που βρέθηκαν εκεί στηρίζοντας το δημοψήφισμα όπως η Μέρκελ, ο Κουρτς, ο Μάτις, ο Στόλτενμπεργκ. Η κυβέρνηση Ζάεφ συνέδεσε μάλιστα τη συμφωνία για το όνομα με την ενσωμάτωση στους δυτικούς θεσμούς, κάτι που υπονοήθηκε στο ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Συμφωνείτε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»
Ενώ η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επέλθει άμεσα όταν επικυρωθεί η συμφωνία, ο δρόμος της χώρας προς την Ε.Ε είναι πιο σκληροτράχηλος. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα και υψηλά ποσοστά ανεργίας καθώς αρκετός κόσμος έχει μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Επίσης, η χώρα είναι αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα όπως πολιτική διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα κα
Ένα διεθνές ινστιτούτο «η Διατλαντική Επιτροπή για την εκλογική ακεραιότητα» δημοσίευσε έκθεση σύμφωνα με την οποία υπήρξε έντονη κινητικότητα στο Twitter προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Το επίπεδο της δραστηριότητας ήταν πιο αυξημένο σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στο Μεξικό και την Ιταλία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζέιμς Μάτις κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και ενώ η Ρωσία έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, έχει εκφράσει ωστόσο τη δυσαρέσκειά της στην προοπτική ένταξης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
Το ποσοστό συμμετοχής τελικά είναι αμφιλεγόμενο επειδή οι εκλογικοί κατάλογοι στη χώρα δεν είναι ανανεωμένοι. Περιλαμβάνουν 1,8 εκατ. ονόματα, που όμως δεν έχουν ελεγχθεί για χρόνια. Αρκετοί μάλιστα εξ αυτών έχουν ήδη μεταναστεύσει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Δημοψήφισμα στη Μακεδονία: Η ψηφοφορία για την αλλαγή ονόματος δεν είχε συμμετοχή» αναφέρει το BBC. Η ψηφοφορία για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία» απέτυχε να προσελκύσει την απαιτούμενη συμμετοχή. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των Μακεδόνων ψήφισαν χθες αλλά απαιτείται το 50%. Με το 90% όμως όλων όσοι συμμετείχαν να λένε «ναι» στην αλλαγή, ο πρωθυπουργός της χώρας παρότρυνε το κοινοβούλιο «να επιβεβαιώσει την επιθυμία της πλειοψηφίας». Το χθεσινό δημοψήφισμα είχε στόχο να δώσει τέλος στην πολύχρονη διένεξη με την Ελλάδα. Η Αθήνα συμφώνησε να μην μπλοκάρει ξανά την ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής της χώρας, αν οι αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία περάσουν.
«ΠΓΔΜ: Το ισχνό »Ναι» και η δύσκολη επόμενη μέρα» αναφέρει η DW. Μόλις το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος στην ΠΓΔΜ προσήλθε στις κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το όνομά της χώρας, το οποίο συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το 37,26% της προσέλευσης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό δεδομένου ότι απαιτείτο τουλάχιστον από 50% και πάνω, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο, βάσει του Συντάγματος της χώρας. Εντούτοις, επίσης βάσει συνταγματικών προβλέψεων, το δημοψήφισμα αυτό δεν είχε δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ πάντως δεν θα είναι εύκολο να επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, μιας και η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη. Έτσι παραμένη για την ώρα ασαφές αν τελικά η διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα κλείσει τυπικά με την κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας. Ασαφής όμως παραμένει επίσης η πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το σίγουρο είναι ένα. Ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θέλουν ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο η επιλογή του δημοψηφίσματος δημιούργησε στους πολίτες περισσότερο δυσπιστία παρά εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή τους.Γεγονός είναι επίσης ότι ακόμη κι όσοι προσήλθαν στις κάλπες, δηλώνουν γενικά απογοητευμένοι. «Είμαι υπέρ της αλλαγής του ονόματος» ανέφερε η 32χρονη Έλενα. Η νεαρή μουσικός και μητέρα θέλει ένα σταθερό μέλλον για τα παιδιά της. «Είναι καθήκον των πολιτικών μας να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής μας. Πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» λέει χαρακτηριστικά. Ελπίζει επίσης ότι η σύνδεση της χώρας με την ΕΕ θα φέρει στον τόπο περισσότερη δημοκρατία. Από την άλλη, ένας 59χρονος οδηγός ταξί βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Για τον ίδιο η Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει αποκοπή από το παρελθόν και τις ρίζες. «Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει πουλήσει τη γη και την ταυτότητά μας. Το Ζόραν δεν είναι καν μακεδονικό όνομα, αλλά σερβικό. Δεν ξέρω γιατί οι Αμερικανοί υποστηρίζουν αυτόν τον κομμουνιστή. Όσο για το θέμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ… Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα!», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Πέρα από το δημοψήφισμα σίγουρο είναι επίσης ότι η χώρα επί Ζάεφ δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κατάσταση δεν ήταν βέβαια πολύ καλύτερη επί κυβερνήσεως Γκρουέφκι. Τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά πρότζεκτ του Γκρουέφσκι στα Σκόπια το 2014 κόστισαν στη χώρα περίπου 700.000 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έχει δει η χώρα», δήλωσε στη DW η Σιμόνα Σπιρόφσκα, ηθοποιός που είχε ενεργό ρόλο στην «Πολύχρωμη Επανάσταση» του 2016. «Το εθνικιστικό σχέδιο της κυβέρνησης Γκρουέφσκι επιδείνωσε τη διαμάχη με την Ελλάδα. Η προσπάθεια ανακατασκευής της ιστορίας και της ταυτότητάς μας ήταν περιττή και είχε αρνητικό αντίκτυπο στη νεότερη γενιά. Ο Γκρουέφσκι έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ανήκουν σε μια ανώτερη φυλή» αναφέρει η ηθοποιός από την ΠΓΔΜ. Ελπίζει πάντως ότι θα λυθούν στο μέλλον τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και ότι θα έρθει ο καιρός για αυτοκριτική. Κι όπως λέει εν κατακλείδι: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής χώρας. Επειδή είμαστε για την ώρα μακριά από αυτό.»
Στη Βρετανία
Αρκετές εφημερίδες επικεντρώνονται στη σύγκρουση μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και αρκετών στελεχών των Συντηρητικών μετά τις δηλώσεις του πρώτου για το σχέδιο της Μέι σχετικά με το Brexit.
«Ράψτο, BoJo» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Metro που αναφέρει ότι έχει ήδη προειδοποιηθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να «κάνει πίσω και να σταματήσει να υπονομεύει την πρωθυπουργό».
Μιλώντας στην Daily Mail ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ λέει πως ο Μπ. Τζόνσον είναι «ανίκανος να εμπλακεί στην πολιτική ενηλίκων» και προβλέπει ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
Η Sun αναφέρει ότι μια ομάδα βουλευτών έχει δημιουργήσει ήδη εκστρατεία εναντίον του με τίτλο «ο οποιοσδήποτε εκτός από τον Μπόρις» προκειμένου να εμποδίσει αίτημα υποψηφιότητας για την αρχηγία του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ μιλώντας στην Daily Telegraph ζητώντας να επανέλθει η ενότητα του Brexit. Προειδοποιεί ότι ο διχασμός θα προκαλέσει στο «λάθος Brexit, ένα Brexit που επιθυμεί ο Κόρμπιν, καθόλου Brexit». Απορρίπτει ότι ο ίδιος διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος, επιμένοντας ότι «στηρίζει ένθερμα την Μέι».
To ΒΒC αναφέρει ότι στην ομιλία του ο υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ τη Δευτέρα θα προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα βρεθεί τελικά με καμία επιλογή από ένα σκληρό Brexit, αν η E.E επιχειρήσει να «μας παγιδεύσει» σε μια τελωνειακή ένωση.
O Guardian από την πλευρά του αναφέρει ότι οι προειδοποιήσεις των συντηρητικών βουλευτών στο συνέδριο μπορεί να οδηγήσουν σε αφανισμό το κόμμα εκτός πια και αν επικεντρωθούν όλοι στις ανάγκες των νέων ψηφοφόρων.
Για το ίδιο θέμα η γερμαική Taggesschau ανέφερε ότι υπάρχει μια «σύγκρουση δυνάμεων» μεταξύ Τζόνσον και Μέι σε αυτό το συνέδριο με την Bild να δίνει έμφαση στον χαρακτηρισμό του Τζόνσον για το σχέδιο Mει ως «άθλιο».
Στο μεταξύ, έκκληση στο κόμμα της να συσπειρωθεί γύρω από το σχέδιό της για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, λέγοντας πως η επιθυμία των επικριτών της για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βρίσκεται στο κέντρο των δικών της προτάσεων για το Brexit. Ταυτοχρόνως κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην περιορίζονται στην απόρριψη των προτάσεών της αλλά να καταθέτουν αντιπροτάσεις, όπως απαιτεί κάθε έντιμη διαπραγμάτευση.
Κατά την έναρξη ενός από τα πιο τρικυμιώδη ετήσια συνέδρια του Συντηρητικού Κόμματος (Τό- ρις), όπως προμηνύεται, τα σχέδια της Μέι δέχθηκαν επίθεση από δύο πρώην υπουργούς, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να τα αποκαλεί «ανισόρροπα». Η ήδη εύθραυστη ηγεσία της Μέι δέχθηκε επιπλέον πίεση αυ- τό τον μήνα όταν η Ε.Ε. απέρριψε τμήματα του λεγόμενου σχεδίου Τσέκερς. Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έδωσε μια θετική ερμηνεία σε εκείνες τις συνομιλίες, λέγοντας πως είναι έτοιμη να σκεφθεί τις ανησυχίες της Ε.Ε. Η Μέι δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι απομακρύνεται από το σχέδιο Τσέκερς, που πήρε το όνομά του από την εξοχική κατοικία της όπου πέτυχε μια συμφωνία για το Brexit με τους υπουργούς της τον Ιούλιο, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις ότι οι προτάσεις της προσφέρουν το χειρότερο σενάριο. Πάντως, η ομάδα της Μέι φιλοδοξεί ότι το συνέδριο του κόμματός της θα της δώσει ένα βήμα προκειμένου να ανανεώσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει εκείνους τους ανθρώπους που «μόλις τα καταφέρνουν», στην προσπάθεια να μεταθέσει το επίκεντρο από το Brexit σε μια εσωτερική ατζέντα. Όμως η πρώτη ανακοίνωσή της -για έναν επιπρόσθετο φόρο που θα καταβάλλουν οι ξένοι αγοραστές κατοικιών- δεν κατάφερε να επαναφέρει τη συζήτηση στην αφετηρία, με βασικό θέμα να είναι και πάλι το Brexit, μια ενδεχόμενη εκστρατεία για την ηγεσία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα μια ερευνητική ομάδα αναφέρει πως η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. έχει κοστίσει στην κυβέρνηση 500 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα, εξαφανίζοντας προς το παρόν κάθε προοπτική για μελλοντική εξοικονόμηση όταν σταματήσουν οι πληρωμές προς την Ένωση.
Για Eurogroup – Ιταλία
Η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης είναι το θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών του Eurogroup όμως έντονες αντιδράσεις από τη Γερμανία και άλλους αναμένονται για τα υψηλά ελλείμματα στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, αναφέρει η DW. Έκκληση στην ιταλική κυβέρνηση να μην αυξήσει το χρέος της χώρας απευθύνουν ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ιγκνάτσιο Βίσκο. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε τονίσει ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού κινείται, όπως όλα δείχνουν, εκτός των κοινά αποδεκτών δημοσιονομικών κανόνων». Ο Ιταλός πρόεδρος δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ότι η «κατάσταση της χώρας απαιτεί «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και βιώσιμο χρέος». Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας τόνιζε «το χρέος δεν πρέπει να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ. Η Ιταλία πρέπει να δώσει βάρος σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να θέσει υπό έλεγχο τον νέο δανεισμό». Απαντώντας στις εκκλήσεις τόσο του Ιταλού προέδρου, όσο και της ΕΕ να μην εκτιναχθεί το χρέος της χώρας ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι θα περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, που προβλέπει νέο δανεισμό 2,4% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. «Δεν με ενδιαφέρει αν οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματέο Σαλβίνι στη Ρώμη. Τα διάφορα γκάλοπ δείχνουν ότι Λέγκα και Πέντε Αστέρια, συνολικά, εξασφαλίζουν το 60% στην πρόθεση ψήφου των ιταλών. Και ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 17%, ενώ η κεντροαριστερά με τις διάφορες μικρές δυνάμεις βρίσκεται στο 22%. Παράλληλα, η προοδευτική παράταξη συνεχίζει να είναι βαθιά διχασμένη. O πρώην πρωθυπουργός των «Δημοκρατικών», Ματέο Ρέντσι δεν συνεργάζεται, για να μπορέσει να επιλεγεί ένας νέος αρχηγός. Ελπίζει ακόμη να μπορέσει να επιστρέψει στην εξουσία.
Οι έριδες, στο εσωτερικό του κόμματος είναι συνεχείς και μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μια κοινή στρατηγική. Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το προοδευτικό μέτωπο οδεύει προς διάσπαση. Η μόνη πρόταση που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται από πολλά στελέχη, είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο ενόψει ευρωεκλογών, το οποίο να περιλαμβάνει από τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη Γερμανία
Η Welt αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθη στα εγκαίνια ενός αμφιλεγόμενου τεμένους – του μεγαλύτερου στη Γερμανία – στην Κολωνία το Σάββατο. Η Welt σημειώνει ότι κάποιοι ζητούν έλεγχο των δραστηριοτήτων του τεμένους από τις μυστικές υπηρεσίες.
Στη Γαλλία: Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στην επίσκεψη Μακρόν στο νησί του Σαιντ Μαρτίν και μιας αμφιλεγόμενης selfie.
Η Sud Ouest αναφέρει ότι ο πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με αρκετή κριτική για μια selfie με δύο κατοίκους του νησιού ο ένας εκ των οποίων χρησιμοποίησε στη φωτο το μεσαίο του δάχτυλο. Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε την κίνηση «ασυγχώρητη».
«Ο Μακρόν καταδιασκέδασε και αγάπησε κάθε παιδί στη χώρα αυτή παρά τις ανοησίες που έκαναν» αναφέρει το Europe 1.
Ο Μακρόν δεσμεύθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του νησιού που επλήγη απο τον τυφώνα Ίρμα, πριν από ένα χρόνο.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη