Search

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών η κατάργηση των περιορισμών- Financial Times: Υπερβολική αντίδραση οι πιέσεις

338

Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ την ίδια στιγμή με αρνητικές τάσεις ξεκίνησαν οι Ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές  παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Σήμερα στο ΧΑΑ οι μετοχές τραπεζών μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης παρουσιάζουν ανάκαμψη μετα την μεγάλη χθεσινή υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη(-8,78%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05, διαμορφώθηκε στις 670,78 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,77% στα 1,349 ευρώ), της Eurobank (+2,61% στα 0,5510 ευρώ), της Εθνικής (+2,21% στα 1,6180 ευρώ) και του ΟΛΠ (+1,94% στα 16,840 ευρώ).

Σε κερδοσκοπικές πιέσεις αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου τη χθεσινή κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών ενώ ο
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι : «οι τράπεζες πέρασαν ακόμη και τα δυσμενή σενάρια των stress tests» αλλά «Κάποιοι όμως εκμεταλλεύονται κάποια χαρακτηριστικά τις διεθνούς και εσωτερικής συγκυρίας (και) για να κερδοσκοπήσουν».

Financial Times 

Οι τράπεζες εξακολουθούν είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επισημαίνεται σε δημοσίευμα που φέρουν οι Financial Times σχετικά με την σημαντική υποχώρηση τιμών χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι εκτιμήσεις της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σχετικά με τα αίτια αυτής της υποχώρησης και σημειώνεται ότι οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι μια υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη αγορά που κυριαρχείται από ανοικτές πωλήσεις, όπως αναφέρει ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης στους Financial Times.

Moody’s

H πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών είναι θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του.

Ο οίκος αναφέρει ότι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψε τη χαλάρωση των capital controls, «η οποία πιθανότατα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν περαιτέρω τα χρηματοδοτικά προφίλ τους, κάτι που είναι credit positive.

Οι βασικοί παράγοντες, σημειώνει, που οδήγησαν στην απόφαση σημαντικής χαλάρωσης των capital controls ήταν η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τους περασμένους επτά μήνες και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της. «Επιπλέον, η μεγάλη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότησή τους μέσω της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών τα τελευταία τρίμηνα».

Η χαλάρωση των περιορισμών πιθανότατα θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν στις εγχώριες τράπεζες όποια χρήματα έχουν εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εκτιμά ο Moody’s. «Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους στα τελευταία χρόνια βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA, το οποίο ανερχόταν συνολικά στα 4,5 δισ. ευρώ ή 2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών στο τέλος Αυγούστου 2018 έναντι 21% τον Αύγουστο του 2015. Στη μείωση του ELA συνέβαλε και η αύξηση των συναλλαγών διατραπεζικού δανεισμού/ρέπος, καθώς αυξήθηκε η διάθεση των διεθνών επενδυτών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού και αυτοί αποδέχονταν ένα ευρύτερο φάσμα ελληνικών στοιχείων ενεργητικού ως ενέχυρα για τέτοια ρέπος».

Ο Moody’s σημειώνει ότι η μείωση του ELA στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών, επειδή τόσο οι συναλλαγές ρέπος όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από τον δανεισμό μέσω ELA, το κόστος του οποίου είναι περίπου 1,5%. Αναφέρει, επίσης, ότι τρεις από τις έξι ελληνικές τράπεζες που αξιολογούνται έχουν αποπληρώσει πλήρως τον δανεισμό τους από τον ELA: Η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. «Αναμένουμε επίσης ότι η Eurobank και η Alpha Bank θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA τους επόμενους λίγους μήνες, ενώ η Attica Bank θα χρειασθεί πιθανόν λίγο περισσότερο για να εξαλείψει πλήρως τον ELA της».

Η επιτυχής εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και οι προοπτικές σταδιακής επανόδου στην οικονομική ανάπτυξη ωθούν ήδη στην αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,1% ή 5,2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2018, σημειώνει ο οίκος.

 

«Δεν είναι δυνατόν στις 26 του μήνα να βγάζουν τα εσωτερικά capital controls και αντί οι επενδυτές να κάνουν τούμπες και να πέφτουν τα spreads για τα ελληνικά ομόλογα, η πρόσβαση στις αγορές να γίνεται πιο δύσκολη, είπε χαρακτηριστικά στον «Αθήνα 9.84» η κα Δόμνα Μιχαηλίδου, σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Σε ένα ξεπούλημα δεν είναι απαραίτητο ότι αγοράζω», είπε στον «Αθήνα 9.84» ο οικονομολόγος κ.Γιάννης Κανταρτζής και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε το ελληνικό χρηματιστήριο ως trading ευκαιρία», πρόσθεσε .

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *