Search

Προϋπολογισμός 2019 για την Υγεία: Μικρή αύξηση των παροχών σε εργαζόμενους

510

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 στον τομέα της Υγείας προβλέπει μικρές αυξομειώσεις στα έσοδα και τις δαπάνες των νοσοκομείων, αλλά και κάποια μικρή αύξηση στις παροχές προς του εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο, που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, προβλέπονται τα εξής για τον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων:

  • Έσοδα: 2,41 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων το 2018.
  • Πληρωμές ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία: 888 εκατομμύρια ευρώ (όσα και φέτος).
  • Δαπάνες: 2,31 δισ. ευρώ, έναντι 2,25 δισεκατομμυρίων το 2018.
  • Παροχές στους εργαζόμενους: 583 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 523 εκατομμυρίων το 2018.

Η εκτίμηση εσόδων του κράτους από ασφαλιστικές εισφορές εμφανίζει αύξηση κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημειώνεται και στις δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο σε 2,72 δισ. ευρώ, έναντι 3,15 δισεκατομμυρίων τον Ιανουάριο.

Από αυτά, τα 374 εκατομμύρια αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία (ήταν 349 εκατομμύρια στις αρχές του έτους).

Από τον Ιούλιο του 2016, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί 3,5 δισ. ευρώ το 2016), 1,6 δισεκατομμύριο το 2017 και 1,5 δισ. ευρώ κατά το τρέχον έτος.

Έως και τον Αύγουστο, είχαν μεταφερθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους περίπου 4,63 δισ. ευρώ.

Έως τον Ιούλιο, είχαν εξοφληθεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ύψους περίπου 3,99 δισ. ευρώ.

Έλεγχος σε νοσοκομεία

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται πως έχει ξεκινήσει η τακτική παρακολούθηση δαπανών στο υπουργείο Υγείας, με έμφαση σε εποπτευόμενους φορείς, όπως νοσοκομεία, κ.λπ..

Γι αυτό το λόγο έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με στόχο την επισκόπηση δαπανών, καθώς και την καταγραφή και αξιολόγηση δράσεων και διαδικασιών.

Στόχος της επιτροπής είναι να εντοπίσει δαπάνες μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και να διαμορφωθούν κοινά αποδεκτές ποσοτικοποιημένες προτάσεις, ώστε να απελευθερωθούν πόροι.

Η επιτροπή θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιάρθρωση του συστήματος προμηθειών, την αναβάθμιση της παρακολούθησης αποθηκών – παρακαταθηκών των νοσοκομείων, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας των ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων.

Νίνα Κομνηνού

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *