Τα εγκαίνια του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου των Βαλκανίων και της Ευρώπης της επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. στο Στεφανοβίκειο. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Κ. Κρέτσου παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτση.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη χώρα, αλλά και για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, με συνολικό κόστος 320 εκ. ευρώ.
Η τελετή των εγκαινίων θα αρχίσει από το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο όπου θα ποαρουσιασεί όλη την πορεία της Λίμνης Κάρλας, πριν την αποξήρανση, μετά την αποξήρανση και πως φτάσαμε στο σήμερα. Εν συνεχεία θα τελεστούν τα εγκαίνια στη Λίμνη Κάρλα και ακολούθως επίσκεψη στο Μουσείο του Λημναίου Πολιτισμού στα Κανάλια.
«Η Κάρλα σηματοδοτεί πολλά πράγματα: αλλαγή του μικροκλίματος, αύξηση της παραγωγής καθώς 150.000 στρέμματα αρδεύονται χάρη στην Κάρλα, οι νίκες έρχονται μέσα από στρατηγική, καθώς το έργο το αναλάβαμε «πεθαμένο», με διαλυμένες εργολαβίες, με παρατημένα έργα, τα αντλιοστάσια μηχανολογική είχαν καεί ήταν κατεστραμμένα, νερό δεν έμπαινε, υπήρχε μια μεγάλη αναστάτωση» ανέφερε ο κ.Αγοραστός και υπενθύμισε την συνέχεια της λίμνης μέσα από την καταγραφή του πολιτισμού, με την ανακάλυψη τριών παλαιολιθικών οικισμών , τον μύθο του Ήταυρο και την γέννηση του Ασκληπιού.
Στα σημαντικότερα αναμενόμενα οφέλη συγκαταλέγονται
Η ενίσχυση της ύδρευσης της περιοχής του Βόλου με καλής ποιότητας υπόγειο νερό ,καθώς το Πολεοδομικό Συγκρότημας αντιμετωπίζει έλλειμμα νερού καλής ποιότητας
Η μερική αποκατάσταση του οικοσυστήματος, με την επαναδημιουργία της λίμνης και τη δημιουργία των προβλεπόμενων υγροτόπων και φυτικών οικοσυστημάτων γύρω από αυτήν.
Η ανάκαμψη της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με τη μείωση των απολήψεων, που θα επιτευχθεί με υποκατάσταση της χρήσης υπογείων νερών για άρδευση με νερά της δημιουργούμενης λίμνης.
Η ελαχιστοποίηση της συμβολής των απορροών της λεκάνης της Κάρλας στη ρύπανση του Παγασητικού κόλπου, με τη συγκέντρωση των απορροών στη λίμνη.
Η βαθμιαία βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση της αξιοποιήσιμης ποσότητας των επιφανειακών νερών, μέσω της κατασκευής του ταμιευτήρα και του καθαρισμού των στραγγισμάτων από την άρδευση των καλλιεργειών με φυσικές διαδικασίες.
Με τη συγκέντρωση στη δημιουργούμενη λίμνη των απορροών της κλειστής λεκάνης Κάρλας εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των πεδινών περιοχών και οι συνθήκες καλής στράγγισης των εδαφών, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των εδαφών.
Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, της χλωρίδας και της πανίδας. Με την υποστήριξη της άγριας ζωής και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας μεταναστευτικών πτηνών.
Το έργο θα συμβάλλει στην αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της περιοχής και στην προσέλκυση επισκεπτών με τη δημιουργία έργων οικοτουρισμού και αναψυχής.
Η δημιουργία υποδομών και ευνοϊκών συνθηκών για την πραγματοποίηση νέων, συμβατών με τη βιώσιμη ανάπτυξη, δραστηριοτήτων και απασχόλησης (αλιεία, οικοτουρισμός).
Η αναμενόμενη αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής (χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι υψηλότερες το χειμώνα)
Το μεγάλο έργο «Επαναδημιουργία Λίμνης Κάρλας» άρχισε να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 245.000.000 €
Την μακρά ιστορία της λίμνης περιγράφει ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής , και σημειώνει ότι πρόκειται για τεκτονικό βύθισμα που έγινε κατά την πρώτη περίοδο της τεταρτογενούς εποχής και στο οποίο εναποτέθηκαν τα πρώτα λιμναία ιζήματα.
Η λίμνη ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα (2.500 π.Χ.) με το όνομα Βοιβηίς ενώ στον Μεσαίωνα ονομάστηκε Κάρλα,αλλά από το ντόπιο πληθυσμό αναφέρεται και με το όνομα Βάλτος.
Κατά το 1938-9 πραγματοποιείται η πρώτη οριοθέτηση ανώτερου (48,50μ) και κατώτερου (47,30μ) υψομέτρου της στάθμης . Το μέγιστο βάθος της από 5,5 μέτρα που ήταν πριν το 1940 μειώθηκε στα 2 μέτρα το 1950-5.
Οι διακυμάνσεις της στάθμης, οι πλημμύρες της περιοχής, η δημιουργία περισσότερων γεωργικών εκτάσεων και η μείωση των αλιευμάτων και η ανάγκη για περιορισμό των επιδημιών ελονοσίας συνετέλεσαν στην ολική αποξήρανση της λίμνης το 1962 παρά τις σχετικές μελέτες που δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.
Το 1959 ανατέθηκε μελέτη από το υπουργείο Γεωργίας για την αξιοποίηση της πεδιάδας της Κάρλας με δεδομένα την κατασκευή ταμιευτήρα 64700 στρεμμάτων, σήραγγας και τάφρων πεδινών υδάτων. Η λίμνη θα χρησιμοποιούνταν για άρδευση με αρδευτικά κανάλια και θα τροφοδοτούνταν με νερά του Πηνειού. Αντί αυτού όμως τελικά κατασκευάστηκε σήραγγα για την ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης που άρχισε τον Ιανουάριο του 1957 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1962.
Όπως αναφέρει στο ιστορικό ο Φορέας Διαχείρισης με την αποξήρανση της λίμνης φάνηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις από τη μη ολοκλήρωση του έργου όπως προβλεπόταν με την κατασκευή του ταμιευτήρα των 64700 στρεμμάτων.
Ακόμα και τα χωράφια που προήλθαν από την αποξήρανση της Κάρλας, έκτασης περίπου 78.000 στρεμμάτων, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα οφέλη, καθώς πλημμύριζαν με την πρώτη νεροποντή.
Mετά από έντονες διαμαρτυρίες κατασκευάστηκε ταμιευτήρας 42.000 στρεμμάτων στο χαμηλότερο τμήμα της πρώην λίμνης Κάρλας κοντά στο χωριό Κανάλια.
Επίσης, για τη διαχείριση του ταμιευτήρα αλλά και των γύρω περιοχών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, δημιουργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.).
.