Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο που φέρεται να επεξεργάζεται η ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Ο ESM με δήλωση του εκπροσώπου τους επισημαίνει ότι ο Μηχανισμός δεν συμμετέχει σε προπαρασκευαστικές εργασίες για ένα πλάνο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών. Από την πλευρά της, η Κομισιόν παρακολουθεί την προσπάθεια κατάρτισης ενός τέτοιου σχεδίου χωρίς να έχει τοποθετηθεί ως προς το υπό διαμόρφωση περιεχόμενό του.
Το σίγουρο είναι ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και ο ESM έχουν διακριτό ρόλο στην περίπτωση αυτή. Η Κεντρική Τράπεζα είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για όποια παρέμβαση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με δεδομένο ότι αυτή θα αποτελεί εν δυνάμει πανευρωπαϊκό προηγούμενο. Παράλληλα, ο ESM, ως βασικός πιστωτής της χώρας, έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο της ελληνικής οικονομίας συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κονδυλίων που προέρχονται από τον δανεισμό του Κράτους (δημοσιονομικό μαξιλάρι). Οι όροι χρήσης του άλλωστε είναι καταγεγραμμένοι στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουλίου.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων Ελλάδας και θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ. Το Ταμείο, το οποίο θα καταρτίσει τη δική του Έκθεση τον ερχόμενο Μάρτιο, αναμένεται να τοποθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με το αίτημα της μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλάβει την διαρθρωτική υφή του μέτρου, αλλά και τον αντίκτυπό του στην Έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, η άποψη του ΔΝΤ έχει περισσότερο ειδικό βάρος στις αγορές (στις οποίες για την ώρα δεν υπάρχει πρόσβαση) από ό,τι στους κόλπους των πιστωτών της Ελλάδας.
Με τα σημερινά δεδομένα, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη μη εφαρμογή των περικοπών, με τη σημείωση ότι αυτές θα εφαρμοστούν σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.
Γιάννης Παπαγεωργίου