Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του Γερμανού ομολόγου του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, στην Ελλάδα «θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» τις απαιτήσεις «που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής».
«Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει ότι «όλες αντιθέτως τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού».
Ο κ. Παυλόπουλος παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της Ευρώπης στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές καθώς εκτιμά πως αυτές αποτελούν στη σημερινή συγκυρία «μια μεγάλη πρόκληση» για κάθε πραγματικά Ευρωπαίο.
Ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί το ευρωπαϊκό όραμα η υπενθύμιση προς όλους τους Ευρωπαίους εταίρους «της αρχής της Αλληλεγγύης» ιδίως όσον αφορά την επίλυση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επισημαίνοντας πως «όσοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχή αυτή, παραβιάζουν ευθέως τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε παράλληλα την ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας και να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος αφού «οι ανισότητες δίνουν βάση σε μορφώματα και οντότητες που επιβουλεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον Γερμανό Πρόεδρο, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό και οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Αλεξάνδρα Βουδούρη