Με μέση τιμή τα 1,14 ευρώ το λίτρο κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης ωστόσο η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,17-1,18 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28-1,30 ευρώ.
Και φέτος δύσκολος χειμώνας περιμένει χιλιάδες νοικοκυριά καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να πάρουν… φωτιά, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και για τη διεθνή πορεία της τιμής του.
Πολλά νοικοκυριά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αναμένεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και το επίδομα θέρμανσης να είναι για άλλη μια φορά μειωμένο εύχονται ο χειμώνας που έρχεται να μην είναι τόσο βαρύς.
Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, η μέση τιμή πώλησης εκτιμάται στο 1,14 ευρώ το λίτρο, αυξημένη δηλαδή κατά 7%-8% από τον περασμένο Μάιο και το κλείσιμο της περσινής περιόδου.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται με μέση τιμή περί το 0,95 ευρώ το λίτρο.
Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών, αφού είναι ενδεικτικό πως οι διεθνείς τιμές Platts αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 696 ευρώ τον τόνο, όταν τον περασμένο Οκτώβριο κινούνταν στα 512 ευρώ. Στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το 50%-55% αντιστοιχεί σε φόρους και τον ΦΠΑ.
Το επίδομα θέρμανσης
Το μόνο κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, είναι τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει για την ύπαρξη υπερπλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή έκτακτου ειδικού μερίσματος. Οι λεπτομέρειες διάθεσης θα καθοριστούν μέσα στον Νοέμβριο καθώς το βασικό κριτήριο είναι να γίνει γνωστό το δημοσιονομικό περιθώριο που θα μπορεί να μοιραστεί ως επίδομα θέρμανσης.
Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι.
Όσον αφορά στα καυσόξυλα, οι έμποροι υποστηρίζουν ότι οι τιμές θα είναι αυξημένες περίπου 10% και θα ξεκινούν από 80-90 ευρώ ο τόνος και θα φτάσουν μέχρι και τα 155-165 ευρώ ο τόνος ανάλογα με το είδος του ξύλου και το πώς φτάνουν στον καταναλωτή (άκοπα, σε παλέτες κ.α.).
Αυξημένα κατά 10% οι τιμές στα καυσόξυλα
Τα καυσόξυλα από τη Βουλγαρία μπορούν να τα προμηθευτούν φθηνότερα οι καταναλωτές, κοντά στα 65-70 ευρώ ο τόνος. Σε ό, τι αφορά τα πέλετ οι τιμές κυμαίνονται, σύμφωνα με τους εμπόρους στα περσινά επίπεδα. Ο τόνος φτάνει τα 200- 300 ευρώ.
Ανασταλτικά στη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να λειτουργήσει και η αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών στο φυσικό αέριο, το οποίο πλέον φθάνει σε πολλές πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές και υποστηρίζεται από ένα διευρυνόμενο δίκτυο αλλά και από μία τιμή η οποία είναι κατά 50% περίπου χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο.
Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο επηρεάζεται από την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά πιο οικονομικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λαμβάνοντας ως παράδειγμα τις τιμές της «Ελληνική Εταιρία Ενέργειας» τον τελευταίο μήνα (Σεπτέμβριος 2018), αυτές διαμορφώνονται στα 0,05652 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,05443 το Σεπτέμβριο του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει πλήρως απελευθερωθεί, που σημαίνει ότι όλοι οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα επιλογής του προμηθευτή τους και να επιλέξουν τη πιο συμφέρουσα προσφορά σε συνδυασμό ή όχι με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ίδιο ισχύει για το ρεύμα αλλά και για συνδυασμό ρεύματος και φυσικού αερίου (double play) που προσφέρουν ήδη αρκετοί προμηθευτές στην αγορά και σύντομα αναμένεται να προσφέρει και η ΔΕΗ που σχεδιάζει την είσοδό της στο φυσικό αέριο.
Χριστιάννα Κούσιου