Μια ομάδα νέων ανθρώπων, ένας μικρός ανακατασκευασμένος χώρος, η πολύπαθη Πλατεία Θεάτρου και ο δήμος Αθηναίων έχουν πλέον ένα κοινό παρονομαστή, τον συλλογικό πολιτισμό.
Στον αριθμό 6 της Πλατείας Θεάτρου, στεγάζει τις δραστηριότητες της η θεατρική ομάδα «Εμείς» που έχει πλέον εξελιχθεί σει μία πολυκαλλιτεχνική κίνηση, με πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση της προσβασιμότητας στην τέχνη. Πρόκειται για ένα από τα επτά νέα καταστήματα που άνοιξαν στην πλατεία, μέσω της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» του προγράμματος ΠΟΛΗ² του δήμου Αθηναίων, με την επωνυμία «Ο Χώρος».
«Ο Χώρος» περιλαμβάνει ειδική μπάρα και τουαλέτα για άτομα με ειδικές ανάγκες. θα φιλοξενεί μαθήματα, σεμινάρια, ειδικά εργαστήρια, άλλες ομάδες και «φιλοδοξεί» να μετατραπεί, σταδιακά, σε ένα μικρό θεατράκι.
«Εμείς»
«Η ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς» είναι η εξέλιξη της θεατρικής ομάδας «Εμείς» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο Χρήστος Παμαμιχαήλ, μέλος της ομάδας, θεατρολόγος και ηθοποιός. «Δημιουργήθηκε το 2009 προασπίζοντας τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας στην τέχνη. Από το 2013 λειτουργούμε με ένα τρόπο πιο συλλογικό και πιο αυτοοργανωμένο. Με την παράσταση Ιnterview, που έιχε θέμα την ανεργία κάναμε περισσότερες από 230 παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ζυρίχη, ενώ έχει ανέβει από 2 θιάσους σε Καλαμάτα και Νέα Υόρκη. Παίξαμε στις φυλακές του Ελαιώνα Θήβας για τις γυναίκες, επίσης σε ένα κέντρο απεξάρτησης για φυλακισμένους. Εκεί είδαμε τι σημασία έχει να μπορεί κάποιος να εκφραστεί αλλα και να παρακολουθήσει. Πραγματοποιήσαμε θεατρικό εργαστήρι στις φυλακές του Ελαιώνα Θήβας. Κάθε καλοκαίρι, εδώ και 4 χρόνια διοργανώνουμε το Our Festival. Ένα φεστιβάλ με δράσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών και στόχο την συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών. Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ ρεματιάς του δήμου Χαλανδρίου».
Liminal – Υπηρεσίες καθολικής πρόσβασης
«Η Liminal είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύσαμε, σαν αδελφάκι της ομάδας «Εμείς», με εξειδίκευση στην προσβασιμότητα στον πολιτισμό» σημειώνει ο κ. Παπαμιχαήλ. «Παρέχει υπηρεσίες προσβασιμότητας σε παραστάσεις και θεάματα. Δημιουργεί θεατρικές εμπειρίες μέσω της χρήσης υπηρεσιών προσβασιμότητας σε υπάρχουσες ή νέες παραγωγές και της υλοποίησης θεατρικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δράσεων. Φιλοδοξία μας, η εξέλιξη της εγχώριας σκηνής σε ένα δημοκρατικότερο, πιο δίκαιο και βιώσιμο πεδίο δημιουργίας».
Ο «Χώρος» στην Πλατεία Θεάτρου
«Επιτέλους έχουμε τον πρώτο χώρο μας στην Πλατεία Θεάτρου» λέει χαμογελώντας ο Χρήστος Παπαμιχαήλ. «Ο δήμος, μέσω του προγράμματος ΠΟΛΗ², μας παρέχει τα λειτουργικά έξοδα για έξι μήνες, δηλαδή, ενοίκιο, ίντερνετ, νερό και ρεύμα αλλά μας έχει βοηθήσει και στο να έχουμε ειδική μπάρα και τουαλέτα για άτομα με ειδικές ανάγκε. Κάτι που ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξουμε μόνοι μας. Γενικώς μας στηρίζει και με την επικοινωνία, με τα γραφικά και όπου μπορεί. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μας το πρόγραμμα του δήμου. Στόχος μας είναι ο «Χώρος» από τον Νοέμβριο να έχει φουλ πρόγραμμα. Έχουμε προγραμματίσει την πρώτη μας εκδήλωση 12 Νοεμβρίου και σιγά σιγά φιλοδοξούμε να εξοπλίσουμε κατάλληλα τον χώρο έτσι ώστε να λειτουργεί ως ένα θεατράκι.
ΠΟΛΗ² (ΠΟΛΗ στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ)
Το ΠΟΛΗ² [ΠΟΛΗ στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ] είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και υπογράφεται από το This is Athens και καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αθήνας να συνδημιουργήσουν.
Το ΠΟΛΗ² παρέχει μικρές οικονομικές επιχορηγήσεις και αναπτυξιακή υποστήριξη σε κατοίκους, επαγγελματίες, επίσημες κι ανεπίσημες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να προχωρήσουν σε συνεργατικές παρεμβάσεις στην πόλη.
Με τη δράση «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», το πρόγραμμα προσφέρει οικονομική και τεχνική υποστήριξη σε κατοίκους και επιχειρήσεις ώστε να υλοποιήσουν δικές τους προτάσεις για ήπιες, μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.
Με τη δράση «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ», το πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας και έχει στόχο να δώσει πνοή στις υποβαθμισμένες περιοχές.
Καλλιόπη Ασλανίδου