Σε πλήρη εξέλιξη είναι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και έξωθεν «παρεμβάσεις» την ώρα που συνεχίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν αυτή τη φορά να παρέμβουν ανοιχτά αποστέλλοντας επιστολή στον πρόεδρο του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μίτσοσκι ζητώντας του επί της ουσίας να επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και χωρίς να «απειλούνται», στην επικείμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της γείτονος.
Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τον κ Μίτσοσκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ εκφράζει μάλιστα ανοιχτά την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ και τον παροτρύνει να δημιουργήσει «το χώρο, δημόσια αλλά και ιδιωτικά, προκειμένου τα μέλη του κοινοβουλίου από τον συνασπισμό σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές, ελεύθεροι από απειλές βίας, εκφοβισμού και εξαναγκασμούς».
Στην ΠΓΔΜ, η κοινοβουλευτική διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με την Ολομέλεια να συγκαλείται εκ νέου στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), ενώ κατά τη χθεσινή συζήτηση δεν προέκυψε κάποια σημαντική εξέλιξη. Ο Ζόραν Ζάεφ σε παρέμβασή του αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση του χρησιμοποιεί τους θεσμούς για να ασκήσει πιέσεις ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι «δεν αλλάζει το όνομα της χώρας, αλλά συμπληρώνεται».
Επί του πρακτέου η πρώτη ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία (80 βουλευτές από τους συνολικά 120) θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί χθες όμως οι εγγεγραμμένοι ομιλητές, 66 στο σύνολο δεν έδωσαν αυτό το περιθώριο. Θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να διατηρήσει αυτή τη διαδικασία ανοιχτή για δέκα μέρες έως ότου πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την Παρασκευή. Κανείς δεν γνωρίζει πάντως με βεβαιότητα αν ο Ζόραν Ζάεφ έχει καταφέρει να διαμορφώσει την επιθυμητή πλειοψηφία για τις συνταγματικές αλλαγές.
Αλεξάνδρα Βουδούρη