Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, εκτελεί ωκεανογραφικές και άλλες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά των ακτών της Κύπρου, νοτιοανατολικά της Κρήτης και στα Διεθνή ύδατα, σε μια συγκεκριμένη περιοχή που έχει καθοριστεί με την ΝAVTEX 1035/18, που έχει εκδώσει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
Η τουρκική ΝΑVTEX, περιλαμβάνει και ένα τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που εφάπτεται της Αποκλειστικής Οικονομικης Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Τα κράτη, ως γνωστόν, ασκούν Κυριαρχία στην υφαλοκρηπίδα τους. Η Ελλάδα, έχει αυτή την εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα λόγω
του Καστελόριζου, το οποίο διαθέτει υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που όμως αμφισβητεί η
Τουρκία.
Επομένως, η παρουσία της Φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στην περιοχή, συνιστά σύννομη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που όμως προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας.
Το Barbaros με την συνοδεία δυο πολεμικών πλοίων του τούρκικου Στόλου κινείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τουρκικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν και αναβαθμίζουν τα γεγονότα σε σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα εφαρμόζει από τις πιο σύγχρονες στρατιωτικές στρατηγικές, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος.
Στην περιοχή, εκτός από την ελληνική Φρεγάτα, βρίσκονται και δυο αντιτορπιλικά του αμερικανικού Στόλου, που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.
Το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί με ψυχραιμία τη τουρκική δραστηριότητα και αποφεύγει την κλιμάκωση, που μπορεί να
προκαλέσει την «γκριζοποίηση» της περιοχής, όπως φαίνεται ότι επιδιώκει η Τουρκία. Υπενθυμίζουμε, ότι η Τουρκία αντιδρά στην πρόσφατη διακήρυξη της Κρήτης, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο σε σχέση με τα θαλάσσια
σύνορα των τριών χωρών και την ενεργειακή και στρατιωτική τους συνεργασία. Η κίνηση του BARBAROS, σχετίζεται και με
την δυσφορία της Τουρκίας για την συμφωνία που υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Ελούντα, στην Κρήτη, στην 6η κατά σειρά Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Χρήστος Καπούτσης