Η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών συντάξεων είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να πείσει τους ξένους επενδυτές. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 984 ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Ντάρβας. Μάλιστα, τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
«Δυστυχώς η δυναμική της ανάπτυξης ελληνικής οικονομίας είναι αρκετά αδύναμη. Μπορείς να το δεις στην παραγωγικότητα που είναι ανάμεσα στις πλέον ισχνές στην Ευρώπη. Μπορείς επίσης να δεις την απασχόληση και τις συνέπειες που έχει η μετανάστευση ταλαντούχων νέων Ελλήνων. Και μπορείς επίσης να δεις ότι το επίπεδο των επενδυτικών κεφαλαίων είναι πάρα πολύ χαμηλό.
…Θεωρώ ότι το πρώτο βασικό ζήτημα είναι να χτίσει Ελλάδα αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απολύτως όλες τις προϋποθέσεις που της ζητήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου. Η πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι απολύτως απαραίτητη. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο πρέπει να είναι η προσέλκυση όλο και περισσότερων ξένων επενδύσεων. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την χώρα ελκυστική για ξένους επενδυτές.
«Δε θα συμβούλευα να ζητηθεί ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης»
Στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ο Ζολντ Ντάρβας συμπεριέλαβε και τις περικοπές των συντάξεων.
«Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό είναι πολύ σημαντικές για την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού του ίδιου αλλά και από άποψη δικαιοσύνης. Το πλαίσιο που ισχύει για τους νέους συνταξιούχους είναι διαφορετικό από αυτό που ισχύει για τους παλιούς. Γενικότερα αν η Ελλάδα θέλει τόσο νωρίς να επαναδιαπραγματευθεί πάνω σε συμφωνίες που έχει υποσχεθεί, αυτό δίνει την εντύπωση στους ξένους επενδυτές και στους ανθρώπους των αγορών ότι… κοιτάξτε αυτή η χώρα δεν είναι σοβαρή στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οπότε ας είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί μέχρι να δούμε τι ακριβώς κάνουν… Δεν θα συμβούλευα λοιπόν να ζητηθεί. Είναι σίγουρα πάρα πολύ επώδυνο αλλά κατά την άποψή μου δυστυχώς είναι απαραίτητο μέτρο.
Φοροαποφυγή
Ο Ζολτ Ντάρβας χαρακτήρισε ως κρίσιμης σημασίας το ζήτημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, τονίζοντας ότι σήμερα πληρώνουν φόρους λίγοι και με μεγάλους φορολογικούς συντελεστές.
«Είναι σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Το ένα ζήτημα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετά σταδιακά. Ακόμα σημαντικότερο είναι να έχεις ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι θα πληρώνουν φόρους. Γιατί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι πολλοί λίγοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους με πολύ ψηλούς συντελεστές. Πολλοί κρύβουν το εισόδημα και τον πλούτο τους. Πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση με εταιρείες που κρύβουν τα έσοδά τους. Αυτό θα έφερνε τεράστια δημόσια έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επωφελή σκοπούς.
Δεν είναι… Ελλάδα η Ιταλία
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel επεσήμανε ότι το μέγεθος της χώρας και η συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων δεν επιτρέπει συγκρίσεις. Ωστόσο οι παθογένειες της ιταλικής οικονομίας έρχονται και αυτές από μακριά.
«Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σίγουρα μία είναι το μέγεθος της χώρας.. Μία ιταλική κρίση μπορεί να είναι εξουθενωτική. Υπάρχουν κι άλλες διαφορές που σχετίζονται με τις κυβερνητικές πολιτικές. Στην Ελλάδα οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις πρώτα οι σοσιαλιστές από το ΠΑΣΟΚ, μετά η Νέα Δημοκρατία και τελευταία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά συνεργάστηκαν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές τις πολιτικές των τριών κυβερνήσεων. Όλες λειτούργησαν κάτω από ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Όλες έπρεπε κατά βάση να κάνουν αυτά που οι ευρωπαίοι πιστωτές ζητούσαν. Στην Ιταλία αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μία κυβέρνηση που δεν συνεργάζεται. Επιμένει ότι θέλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όπως να αυξήσει κατά πολύ το έλλειμμα, πολύ ψηλότερα από την είχε συμφωνήσει νωρίτερα ώστε να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρώπης. Θέλει να αντιστρέψει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Συνεπώς η κατάσταση στην Ιταλία είναι πιο σοβαρή λόγω του μεγέθους της χώρας αλλά και της συμπεριφοράς της παρούσας κυβέρνησης.
Επίσης, τα προβλήματα της δεν είναι πρόσφατα. Το πισωγύρισμα της Ιταλίας ξεκίνησε σχεδόν 20-25 χρόνια πριν, από την αρχή της δεκαετίας του 90. Από τότε η θέση της σε σχέση με τον ευρωζώνη συνεχώς επιδεινώνεται. Για παράδειγμα στις αρχές της δεκαετίας του 90 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιταλίας ήταν περίπου ίδιο με αυτό της Γερμανίας της Γαλλίας και άλλων δυτικών χώρων Σήμερα είναι 20 μονάδες μικρότερο.
Brexit: Αισιόδοξος για συμφωνία, ανήσυχος αν περνά από τη Βουλή των Κοινοτήτων
«Δίνω πολύ μεγάλες πιθανότητες μία συμφωνία την τελευταία στιγμή να επιτευχθεί. Αλλά έχοντας επισημάνει αυτό θα πρέπει επίσης να πω ότι η συμφωνία αυτή θέλει πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Κοινοτήτων του ΗΒ. Αυτό είναι λιγότερο βέβαιο», τονίζει ο Ζολτ Ντάρβας. Και συνεχίζει: «Βλέπω ότι η Τερέζα Μέι και η κυβέρνηση της έχουν αναγνωρίσει ποιες είναι οι βασικές επιλογές τους. Έχουν κατανοήσει για παράδειγμα ότι αν θέλουν την ύπαρξη ελεύθερων συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρεια Ιρλανδίας και αν θέλουν την στενότερη συνεργασία μεταξύ παραγωγών από την Βρετανία και από την Ευρώπη, τότε πρέπει να παραμείνουν πολύ κοντά στην έννοια ευρωπαϊκή αγορά . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εφαρμόζει όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που σχετίζονται με την αγορά προϊόντων. Πιστεύω ότι αυτό το έχει κατανοήσει η βρετανική κυβέρνηση γι’ αυτό και οι προτάσεις που έχει κάνει είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Και γι’ αυτό δίνω μεγάλη πιθανότητα στο τέλος της ημέρας να έχουμε μία συμφωνία. Αυτή όμως στη συνέχεια πρέπει να περάσει από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και εκεί βλέπω μεγαλύτερη πιθανότητα οι πολιτικοί εκεί να εμφανιστούν περισσότερο δυσαρεστημένοι. Να πούνε δηλαδή ότι πρόκειται για μία ψεύτικη έξοδος γιατί τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Έτσι η πιθανότατα να απορρίψουν την συμφωνία είναι υψηλότερη. Αλλά να επαναλάβω ότι μία συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βρετανικής κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί. Μπορεί όχι άμεσα αλλά το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς»
Γιάννης Παπαγεωργίου