Search

Αντιπαράθεση ΗΠΑ με Ρωσία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην πΓΔΜ

339

Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναφορικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην π.ΓΔΜ για την Συνταγματική αναθεώρηση, σηματοδοτούν την αντιπαράθεση τών δύο δυνάμεων.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ την Παρασκευή, να εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Μάθιου Πάλμερ, μετά τη συνάντηση που είχε χθές το βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η απόφαση αυτή της Βουλής της ΠΓΔΜ αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενισχύει τις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι με την απόφαση της Βουλής της χώρας για την έναρξη των διαδικασιών τροποποίησης του συντάγματος, αποφεύχθηκε η εκδήλωση μίας ενδεχόμενης σοβαρής πολιτικής κρίσης, η οποία, όπως είπε, θα είχε «καταστροφικά» αποτελέσματα για τη χώρα.

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την αμέριστη στήριξη που προσφέρουν στη χώρα του, σχετικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής και ευρωπαϊκής της πορείας.

Ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, ακόμη και με βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όχι όμως και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ούτε και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία εμμένει στη στάση της να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. «Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της» αναφέρεται σε ανάρτηση, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια.

«Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που καθοδήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας που έγινε στη Βουλή των Σκοπίων στις 19 Οκτωβρίου για το θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, όπως και το ότι εξασφαλίσθηκαν οι 80 ψήφοι, είναι αποτέλεσμα «εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών».  Όπως αναφέρει αναταποκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό απορρέει από την εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι οκτώ ψήφοι, οι οποίοι δεν επαρκούσαν για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, διασφαλίσθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει, κατά την άποψη του, τι συγκεκριμένα συνέβη, επισημαίνοντας ότι «τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη «σωστή ψήφο» τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ και συνεχίζει: «Τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής». Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία».

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *