Κύμα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στον κλάδο των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών αναψυχής οι αλλαγές, που επιβάλλει η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών με την οποία επανακαθορίζονται οι «όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας».
Οι επιχειρηματίες του θαλάσσιου τουρισμού κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό και απειλούν με φυγή από την χώρα μας και αλλαγή σημαίας στα σκάφη τους.
Συγκεκριμένα με την ΚΥΑ επιβάλλεται ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών για τις οποίες μέχρι σήμερα υπήρχε απαλλαγή, με αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο και προειδοποιούν πως η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητάς τους θα αναγκάσει τις εταιρείες να υψώσουν σημαία κοινοτικών ή τρίτων χωρών και να μεταφέρουν τα σκάφη τους σε γειτονικές χώρες, που θα χρησιμοποιούνται ως βάση και θα διέρχονται τράνζιτ την Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες ο ΦΠΑ στις ανταγωνίστριες χώρες είναι 0% για την Τουρκία, 6,6% την Ιταλία, 13% την Κροατία και 10% τη Γαλλία. Η επιβολή ΦΠΑ 24% στη χώρα μας καθιστά πρακτικά ασύμφορη την αγορά νέων σκαφών ή την αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα ο ελληνικός στόλος θα οδηγηθεί σε γήρανση και θα τεθεί εκτός ανταγωνισμού.
Πλήγμα εξάλλου θα δεχθεί και η ναυπηγική δραστηριότητα για επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ενώ θα κινδυνεύσουν και επενδύσεις που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
Οι εκπρόσωποι των φορέων αποδίδουν την αιφνιδιαστική απόφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντλήσει πρόσθετα έσοδα, ωστόσο επισημαίνουν πως αν ισχύσουν οι διατάξεις και φύγουν σκάφη για άλλες σημαίες θα πληγούν πολλά ασφαλιστικά ταμεία και 120 συνδεόμενα επαγγέλματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους ο ετήσιος τζίρος επαγγελματικών τουριστικών σκαφών αναψυχής είναι πάνω από 350 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων των ελληνικών μαρίνων.
Συγκεκριμένα από τα 4,1 εκατ. ευρώ εσόδων που υπολογίζεται να έχει φέτος η μεγαλύτερη μαρίνα Αττικής στον Άλιμο, η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από επαγγελματικά σκάφη, που χρησιμοποιούν τις 900 από τις 1.150 διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού.
Αντίστοιχα στο Λαύριο τα έσοδα από επαγγελματικά σκάφη αντιστοιχούν στο 37% των συνολικών εσόδων του λιμανιού.
Ο στόλος επαγγελματικών σκαφών τουρισμού περιλαμβάνει 5.280 πλοία όλων των τύπων, στα οποία απασχολούνται περίπου 4.500 ναυτικοί, που είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και άλλα ταμεία, αφού τα σκάφη έχουν ελληνική σημαία.
Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους: «Ο κύριος προβληματισμός των επαγγελματιών είναι ότι η αναφερόμενη ΚΥΑ, με το πρόσχημα της εφαρμογής μίας Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα, που μοναδικά έχει η Ελλάδα, ξαφνικά ουσιαστικά επιβάλει ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών, που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν και επιβαρύνει υπέρμετρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπηρεσιών, που παρέχονται στα σκάφη, που είχαν απαλλαγές, ενώ δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς.
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΥΑ είναι ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία και Μαυροβούνιο) και εξ αυτού του αποτελέσματος:
1) θα μειωθεί δραματικά η δραστηριότητα ναυπηγήσεων, αγορών και αντικαταστάσεων σκαφών, με αποτέλεσμα ο υπό Ελληνική σημαία στόλος να καταστεί υπέργηρος και μη ανταγωνιστικός
2) θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος της χρεούμενης ναύλωσης, με αποτέλεσμα να καταστούμε μη ανταγωνιστικοί
3) θα επιβαρυνθεί το κόστος της ολοκλήρωσης των ήδη προγραμματισμένων αγορών σκαφών (πρόσθεση κόστους ΦΠΑ)
4) θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας πληρωμάτων, λόγω φυγής των σκαφών ή αλλαγής σημαίας
5) θα μειωθούν δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ και άλλα ταμεία
6) θα απωλεσθούν οι δραστηριότητες των ναυπηγο-επισκευασκευαστικών βάσεων –ιδίως του Περάματος– που καλύπτουν τις κατασκευές, επισκευές και συντηρήσεις σκαφών
7) θα επηρεαστούν αρνητικά περίπου 120 παραπλήσια και υποστηρικτικά επαγγέλματα, που απασχολούν επιπροσθέτως πολλές χιλιάδες εργαζομένους
8) θα υπάρξει μεγάλη μείωση στο ΦΠΑ των ναύλων, που σήμερα εισπράττεται, διότι τα σκάφη θα είναι μόνο διερχόμενα, αφού θα ελλιμενίζονται εκτός Ελλάδος
9) θα απωλεσθεί η εισαγωγή «συναλλάγματος» που εισπράττεται από τις ναυλώσεις και συνεισφέρει στο ισοζύγιο πληρωμών
10) θα μειωθούν δραματικά τα έσοδα από τις δαπάνες, που κάνουν οι ναυλωτές των σκαφών και τα χρήματα, που ξοδεύουν στην χώρα
11) θα χαθεί η «πρεσβευτική παρουσία» της Ελληνικής σημαίας στα ακριτικά μας νησιά (Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Γαύδος και άλλα)
12) θα μειωθεί δραματικά η οικονομική συνεισφορά των σκαφών σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, όπου ήδη ελλιμενίζονται σε τουριστικούς λιμένες και μαρίνες».
Νεκτάριος Ανδριόπουλος