Ζητήματα αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στο πόθεν έσχες και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής εγείρει η επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα εκφράζονται ενστάσεις για την υποχρέωση των εν διαστάσει συζύγων υπόχρεων να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες υποστηρίζοντας ότι σε κατάσταση διάστασης , το δεύτερο μέρος παύει να αποτελεί στενά συνδεόμενο πρόσωπο με τον υπόχρεο και ως εκ τούτου η σχετική υποχρέωση εκλείπει.
Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με τον αστικό κώδικα «καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής», και μόνον για τον λόγο αυτό.
Στην σχετική έκθεση εντοπίζονται κοινά σημεία με το υπόμνημα που απέστειλαν στη Βουλή τέσσερις ενώσεις Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών («Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας», «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», «Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και «Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος»). Στο υπόμνημα κρίνεται αντισυνταγματική η υποχρεωτική δήλωση στα πόθεν έσχες μετρητών (άνω των 30.000 ευρώ) εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων και κινητά περιουσιακά στοιχεία άνω των 40.000 ευρώ.
Στέλλα Παπαμιχαήλ