Search
ΙΤΑΛΙΑ-ΕΕ

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

267

Η πρωτοφανής κίνηση της Κομισιόν να απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι ένα απο τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιταλία

«Η E.E απορρίπτει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού με πρωτοφανή επίπληξη» αναφέρουν οι FT. Οι Βρυξέλλες απέρριψαν το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού σε μια πρωτοφανή κίνηση που «απειλεί» να προκαλέσει μεγαλύτερους «τριγμούς» στις σχέσεις της Κομισιόν με την λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν άλλη «εναλλακτική» από το να απαιτήσουν αλλαγές την ώρα που η Ρώμη επέμενε να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις σχετικά με τα σχέδιά της για αύξηση του ελλείμματος, που επί της ουσίας παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τους οποίους έχει δεσμευθεί η ιταλική κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή συνιστά πρωτοφανές γεγονός, καθώς οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να αποδεχθούν το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενός κράτους – μέλους. Η Ρώμη έχει τώρα στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες για να καταθέσει ένα νέο σχέδιο. Ο κ. Ντομπρόφσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί ζήτησαν από την Ιταλία να ξεκινήει άμεσα εντατικές διαβουλεύσεις. «Ας δώσουμε στον διάλογο μια ευκαιρία. Πήραμε μια ξεκάθαρη απόφαση σήμερα αλλά η πόρτα μας είναι ανοιχτή» δήλωσε ο κ Μοσκοβισί. Αλλά οι ηγέτες της Ιταλίας δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της. «Γνωρίζουμε ότι αν πρόκειται να παραδοθούμε, θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουμε στους ειδικούς που είναι πάντα υπέρμαχοι των τραπεζών και της λιτότητας» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο σε ανάρτησή του στο Facebook. «Δεν θα παραιτηθούμε. Γνωρίζουμε ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Επομένως, δεν θα σταματήσουμε». Ο Ματέο Σαλβίνι, ο έτερος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες «δεν επιτίθενται στην κυβέρνηση, αλλά στον λαό». Η Ρώμη δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αγνοήσει την Κομισιόν και τις απαιτήσεις της να επανεξετάσει το προσχέδιό της προκαλώντας την επίσημη απόρριψη από τις Βρυξέλλες. Αν η Ιταλία αποτύχει να συμμορφωθει τότε βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένα πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. (…) Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται οτι η Ιταλια έχει χρησιμοποιήσει όση ευελιξία θα μπορούσε στο πλαίσιο του συστήματος των κανόνων σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως για παράδειγμα εξαιρέσεις στις δαπάνες για τις υποδομές, τις επενδύσεις, το προσφυγικό. Τα όρια του δυσθεώρητου χρέους της Ιταλίας δεν επιτρέπουν επιπλέον δαπάνες. Αν η Ιταλία κάνει πίσω και «διορθώσει» τους αριθμούς της, η Κομισιόν θα πρέπει να επανεξετάσει τις αρνητικές έως τώρα εκτιμήσεις της. Οι Βρυξέλλες πρόκειται μάλιστα να δημοσιεύσουν τις εκτιμήσεις για τα επόμενα 3 χρόνια σε ό,τι αφορά το ιταλικό χρέος και την ανάπτυξη περίπου στις 8 Νοεμβρίου. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της κυβέρνησης της Ρώμης είναι πιο αισιόδοξες απο ό,τι των Βρυξελλών με το έλλειμμα να υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 2.4% από ό,τι υπολογίζει η Ρώμη. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζιοβάνι Τρία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του θα μπορούσε να παρέμβει όπου και όταν θεωρείται χρήσιμο.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg o Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε πως «ανυπομονεί να εξηγήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού στα μέλη της Κομισιόν». Επεσήμανε ότι η Ιταλία έχει κάποιον τρόπο να «διορθώσει» συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου της, αλλά όχι τις δαπάνες. Αν του ζητηθεί να αλλάξει την ουσία «θα είναι δύσκολο για εμένα, καθώς δεν μπορώ να το αποδεχθώ». Πάντως, ο Κόντε ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β». «Δήλωσα ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ είναι το ανώτατο όριο. Μπορώ να πω ότι αυτό είναι το όριό μας».
«Λέγκα, Κίνημα 5 Αστέρων εναντίον της Ε.Ε: Δεν αλλάζουμε τίποτα. – Ήδη εξετάζεται ο τρόπος … που θα απαντήσουν συνολικά στην Κομισιόν» αναφέρει η Repubblica.

«Ηχηρό χαστούκι από τις Βρυξέλλες στην Ιταλία της στέλνει πίσω τον προσχέδιο του προϋπολογισμού» αναφέρει το Politico. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κομισιόν προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, και όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους πειραματισμούς (διαδικασία βάσει του άρθρου 7) ας δούμε πως θα εξελιχθεί, σχολιάζει το Politico. Τα επόμενα βήματα: Η Ιταλία έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες για να παρουσιάσει το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει τη διαταγή, ή να επανακαταθέσει το προσχέδιο με κάποιες αλλαγές. Αν συμβεί αυτό και αν η Κομισιόν προστατεύει την ισχύ των Συνθηκών τότε το αποτέλεσμα είναι η Ιταλία να μπει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις αρχές Δεκέμβρη με μια μορφή εισηγήσεων που θα συνταχθεί από τους υπουργούς Οικονομικών για να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Με αφορμή την απόρριψη του ιταλικού προσχεδίου προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Handelsblatt σε σχόλιό της με τίτλο «Μοιραίες παραλείψεις» σημειώνει: «Ζούμε για μια ακόμα φορά το ίδιο δράμα. Ένα κράτος, αυτή τη φορά το ιταλικό, ζει πάνω από τις οικονομικές του δυνατότητες και συσσωρεύει χρέος γύρω στο 130% του ΑΕΠ. Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα των τραπεζών που εδώ και χρόνια χρηματοδοτούσαν τα ελλείμματα. Σε περίπτωση κρίσης χρέους απειλούν να βυθιστούν μαζί με το εν λόγω κράτος. Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει: Το έργο που είχε πρεμιέρα στην Ελλάδα ανεβαίνει εκ νέου στην ιταλική χερσόνησο. Σε περίπτωση πραγματικής κρίσης οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, μιας και κατέχουν ομόλογα του ιταλικού δημοσίου ύψους 375 δις ευρώ. Το γεγονός ότι φθάσαμε εδώ οφείλεται στις ανεύθυνες ενέργειες κράτους και τραπεζών, που αποκαλύπτουν και μια μοιραία παράλειψη της ΕΕ. Ουδέποτε οι Βρυξέλλες πήραν πρωτοβουλία να τερματίσουν αυτή την ολέθρια συμμαχία κράτους και τραπεζών. Για παράδειγμα στην Ιταλία δεν υπάρχει ανώτατο όριο κατοχής τίτλων του ιταλικού δημοσίου, με το οποίο θα περιορίζονταν σημαντικά η διαπλοκή μεταξύ κράτους και τραπεζών. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στην ΕΕ πλειοψηφίες για τέτοιες ριζικές μεταρρυθμίσεις. Όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες οφείλουν να μην συναινέσουν σε μια κοινή εγγύηση καταθέσεων».

Για ESM- Ελλάδα

«Για την επόμενη διετία η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές προκειμένου να αντλήσει φρέσκο χρήμα», εκτίμησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Λουξεμβούργο, σημειώνει η ιστοσελίδα της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας orf.at αναφέροντας ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» που έχει στη διάθεσή της η Αθήνα φθάνει τα 22 δισ. ευρώ. Και η ιστοσελίδα παρατηρεί: «Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμβουλεύει την Ελλάδα να επιστρέψει προσεκτικά στις αγορές και προτείνει για παράδειγμα μια έκδοση ομολόγου πριν τελειώσει το 2020 όταν οι αποδόσεις θα έχουν μειωθεί και πάλι. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι αρμόδιοι θα πράξουν σωστά», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ. Αναφερόμενος στην Ιταλία ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα σχέδια για νέο δανεισμό προκαλούν μεν ανησυχία, δεν αποτελούν ωστόσο αιτία πανικού. «H Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα».

Για Κασόγκι

«Δολοφονία Κασόγκι: ο Ντ. Τραμπ λέει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είχε αναμειχθεί» αναφέρει ο Guardian. Ο Ντ. Τραμπ δήλωσε για πρώτη φορά ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα μπορούσε να είχε αναμειθεί στην επιχείρηση δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι σημειώνοντας ότι «ο πρίγκιπας είναι που εξουσιάζει τα πάντα» στο Ριάντ. Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού προέδρου έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην WSJ και που δείχνουν μια μικρή αλλαγή στην άποψη που έχει διαμορφωθεί στον Λευκό Οίκο για τη δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη. Ερωτηθείς για πιθανή ανάμειξη του πρίγκιπα στη δολοφονία ο Τραμπ δήλωσε ότι «ο πρίγκιπας εξουσιάζει τα πάντα εκεί. Επομένως, αν κάποιος θα μπορούσε να έχει (δώσει εντολή) θα μπορούσε να είναι αυτός».

«Η δολοφονία Κασόγκι η χειρότερη περίπτωση συγκάλυψης λεει ο Τραμπ» αναφέρει το BBC. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι 18 άνδρες έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία αλλα θα δικαστούν στην Τουρκία.

«Η δολοφονία ενός άνδρα το όνομα του οποίου δεν ήταν γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, έχει προκαλέσει ρήγματα σε γεωπολιτικές συμμαχίες και ενώσει παραδοσιακούς αντιπάλους» σχολιάζει το Politico.

Η υπόθεση δολοφονίας του άραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και οι επιπτώσεις της σχολιάζεται από αρκετές γερμανικές εφημερίδες. Ενδεικτικά παραθέτουμε την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί: «Στην αντιπαράθεση του τούρκου προέδρου Ερντογάν και του σαουδάραβα διαδόχου Μπιν Σαλμάν η Δύση δεν έχει και πολλές επιλογές. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις προτεραιότητές του, όπως πωλήσεις όπλων, περιορισμός της ιρανικής επιρροής, στήριξη του Ισραήλ. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να αγνοήσει και τις κατηγορίες λόγω της βαρύτητάς τους. Στην Ευρώπη η όλη υπόθεση αντιμετωπίζεται κυρίως με ηθικά κριτήρια, όπως δείχνει στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση για τις εξαγωγές γερμανικών όπλων. Είναι ωστόσο γεγονός ότι δεν είναι προς το συμφέρον μας αν η Σαουδική Αραβία επανέλθει στην εποχή όταν ενίσχυε και εξήγαγε ακραίες ερμηνείες του Ισλάμ».

Για επίσκεψη Άμπε στην Κίνα

«Νέα σελίδα στις σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας: ο Άμπε επισκέπτεται το Πεκίνο» αναφέρει ο Guardian. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε θα φθάσει στο Πεκίνο την Πέμπτη εν μέσω μιας προσπάθειας να επαναπροσδιοριστούν οι διμερείς σχέσεις, κάτι που θα θεωρούνταν σχεδόν αδυνατον, πριν από κάποια χρόνια. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας χειροτέρευσαν δραματικά το 2012 όταν αναζωπυρώθηκε η κόντρα των δύο χωρών γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η «σύγκρουση» κρατά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η πολιτική «προστατευτισμού» του νέου αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραπ σε ό,τι αφορά το εμπόριο άνοιξε τον δρόμο για μια συνάντηση Κορυφής μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του Κινέζου ηγέτη, Σι Ζινπίνγκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη εδώ και 7 χρόνια. Αξιωματούχοι στο Τόκιο σχολιάζουν πως αυτή η τριήμερη επίσκεψη βάζει σε «νέα τροχιά» τις διμερείς σχέσεις ενώ οι δύο χώρες θα γιορτάσουν την 40η επέτειο της μεταξύ τους συμφωνίας ειρήνης και φιλίας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *