Search

Σε Μόσχα και Ντόχα ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος

489

Επίσημη επίσκεψη σε Μόσχα και Ντόχα πραγματοποιεί ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος από την προσεχή Κυριακή.  Στην Μόσχα, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σόιγκου, αναμένεται ότι οι συνομιλίες των δυο υπουργών θα είναι προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης των τις «παγωμένων» ελληνορωσικών σχέσεων και θα επικεντρωθούν σε δυο κυρίως ζητήματα.

Η Ελλάδα διαθέτει πανάκριβα ρωσικά αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, όπως τα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) TOR-M1 , OSA-AKM και μακρού βεληνεκούς S-300 PMU1. Για να παραμείνουν τα όπλα αυτα επιχειρησιακά αξιόπιστα, χρειάζονται ανταλλακτικά και πυρομαχικά. Η πρώτη συμφωνία λοιπόν θα αφορά τον αμυντικό-βιομηχανικό τομέα.

Η βασική όμως συζήτηση μεταξύ των δυο Υπουργών Άμυνας στην οποία θα μετέχουν και σύμβουλοι και οι συνεργάτες τους, θα είναι οι εξελίξεις , πολιτικές , διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια. Η Ρωσία έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, διότι σχεδιάζει να διέλθουν από βαλκανικές χώρες οι αγωγοί μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αέριου προς την Ε.Ε., μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η FYROM. Η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει την πολιτική επιρροή της στα Βαλκάνια, γι΄ αυτό ακριβώς, είναι αντίθετη στην ένταξη της π. Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και γενικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Βαλκανική χερσόνησο.

Ο συνομιλητή του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου στη Μόσχα, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, θεωρείται ο Κυβερνητικός αξιωματούχος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

Από την Μόσχα, ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος θα μεταβεί απευθείας στην Ντόχα την πρωτεύουσα του Κατάρ, προσκεκλημένος του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας του ΚΑΤΑΡ Dr. Khalid Al – Attiyah. Ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος , θα μιλήσει σε κλειστό Συνέδριο με θέμα το προσφυγικό και την διεθνή τρομοκρατία, ενώ στις κατ ιδίαν συζητήσεις με τον καταριανό ομόλογό του θα ασχοληθούν με θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και με ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των θαλασσίων οδών μεταφοράς ενέργειας στη Μεσόγειο.

 

Χρήστος Καπούτσης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *