Search

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

488

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για τον στόχο 16 με τίτλο «Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί μερος Α’: Ανθρώπινα Δικαιώματα».

«Το 2014 σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάστηκε μία έκθεση για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα από την οποία καταδεικνύεται ότι δεν επλήγησαν μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα με τη δημοσιονομική κρίση:  Είχαμε οπισθοχώρηση και σε ζητήματα προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωάννιδης. 

Όπως εξήγησε, η έρευνα κατέδειξε ότι με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά προγράμματα στην Ελλάδα, «έχουν επιπτώσεις και στους τομείς των κλασσικών ατομικών δικαιωμάτων, ακόμα και στα ζητήματα του κράτους δικαίου» και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο είχαμε τη νομοθετική διαδικασία. Ο κ. Ιωαννίδης είπε, ότι κατά την περίοδο της όξυνσης της κρίσης είδαμε «νομοσχέδια χιλιάδων σελίδων  που περνούσαν με ένα άρθρο, μέσα σε μία μέρα».  «Ο τρόπος με τον οποιον λειτουργεί η βουλή και ο τρόπος που παράγονται κανόνες δικαίου που επιηρεάζουν τη ζωή μας είναι ζητήματα πολύ κρίσιμα για το κράτος δικαίου», σημείωσε.

«Στη χώρα μας ευτυχώς είμαστε σε μία σχετικά καλή κατάσταση.  Υπάρχουν αρκετές δομές υποστήριξης των πρώην εξαρτημένων στην κοινωνική επανένταξη και μερικά νομοθετήματα που διευκολύνουν στην κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση, σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες  που υπάρχει μόνο μία επιδοματική πολιτική», δήλωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ Ανδρέας Κρεμμύδας.  

«Βλέπουμε μια υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Έφερε ως παράδειγμα, τη Σαουδική Αραβία και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, κάνοντας λόγο για σοκαριστικό γεγονός που -όπως είπε- «δείχνει αυτήν την αντίληψη ότι, ως μια χώρα πλούσια, πετρελαιοπαραγωγός και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος καταναλωτής όπλων της παγκόσμιας οπλικής αμυντικής βιομηχανίας, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις και να παραμένεις ατιμώρητος».

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Βραζιλίας: «Η κατάσταση αρχίζει και σκοτεινιάζει με την εκλογή ενός προέδρου ο οποίος, σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής, έχει εκφραστεί ανοικτά ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει στοχοποιήσει ολόκληρες φυλετικές και κοινωνικές κατηγορίες, είτε είναι γυναίκες, είτε μαύροι, είτε ομοφυλόφιλοι. To θέμα είναι να δούμε κατά πόσο αυτό θα περάσει από τη ν πλευρά της δημόσιας ρητορικής στην πλευρά της δημόσιας πολιτικής».

«Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα κυρίως στην κατεύθυνση του να αρθούν  αδικίες πάρα πολλών χρόνων με δύο στόχους: Ο ένας είναι να οδηγηθούμε σε μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, με απώτερο στόχο την απόλυτη χειραφέτηση της κοινωνίας», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη. Όπως είπε «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, ακόμα και με οικονομικούς όρους, χωρίς να μιλάμε για μια συμπεριληπτική κοινωνία και όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι κλειδωμένοι στην ντουλάπα».

Όπως εκτίμησε η κ. Γιαννακάκη το μεγάλο στοίχημα είναι «η εγρήγορση της κοινωνίας όσον αφορά στο ρατσιστικό λόγο και το ρατσιστικό έγκλημα». Και εξήγησε: «Σαφώς χωρίς νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορούν να γίνουν πράγματα, αλλά πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία. Σε αυτή τη χώρα διαχρονικά δεν πάσχουμε από νόμους. Το θέμα είναι η εφαρμογή τους και πώς όλα αυτά θα “κατέβουν”  στην κοινωνία».

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *