Search
κατασχέσεις λογαριασμών

«Βροχή» από κατασχετήρια έφεραν εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ – Πάνω από 6 εκ. κατασχέσεις την τελευταία τριετία

635

Περισσότερες από 6 εκατ.  κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου εφάρμοσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την τελευταία τριετία.

Από τις κατασχέσεις, εισπράχθηκαν 3,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογούμενων στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, από τα οποία τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,5 δισ. ευρώ «φρέσκα».

Στο εννιάμηνο αποκαλύπτεται ότι 1.322.900 οφειλέτες (94,5%) με χρέη έως 3.000 ευρώ, έχουν συνδράμει μόλις το 18,7% των συνολικών εισπράξεων. Ειδικότερα, 283,3 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,512 δισ. ευρώ. Οι μεγαλοοφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, συνέδραμαν 658,175 εκατ. ευρώ και είναι μόλις 1.899 φορολογούμενοι.

Ως προς τον αριθμό των επιβληθεισών κατασχέσεων, ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι , είναι μεθοδολογικά εσφαλμένο να συγκρίνεται ο αριθμός των επιβληθεισών κατασχέσεων με τον αριθμό των οφειλετών καθώς σε ένα οφειλέτη μπορεί να έχουν επιβληθεί περισσότερες από μία κατασχέσεις. «Με άλλα λόγια, το πλήθος των κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων, και δη των ηλεκτρονικών, για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό, δεν αντιστοιχίζεται με σχέση ένα προς ένα με το πλήθος των οφειλετών», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε, το σύνολο των κατασχετηρίων για το 2017, έφτασε τις 1.643.500 κατασχέσεις για περίπου 312.000 οφειλέτες, δηλαδή περίπου 5,3 κατασχετήρια ανά ΑΦΜ.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι το πλήθος των κατασχετηρίων αυτών βαίνει μειούμενο μετά από έγγραφο της Α.Α.Δ.Ε. του Δεκεμβρίου 2017, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες στις ΔΟΥ για την αξιοποίηση του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών –Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π., πριν από την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, το ότι οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων, με βάση τις επιχειρησιακές στοχεύσεις της ΑΑΔΕ δεν προέρχονται από μικρές οφειλές προκύπτει ενδεικτικά από τα ακόλουθα στοιχεία:

-Ακατάσχετος λογαριασμός

-Όσοι έχουν οφειλές στο ελληνικό δημόσιο είναι αντιμέτωποι με κατασχέσες.

Το μοναδικό «όπλο» που έχουν είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Τον ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να τον δημιουργήσουν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και πρέπει να επιλεγεί η ενότητα «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Οι καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας. Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων.

Τεκμαίρεται ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.

Για παράδειγμα σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2400 ευρώ, και δύο συνδικαιούχους, δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (αν ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος) καθώς υπάρχει το όριο προστασίας των 1250 ευρώ.

Γενικώς σε κοινούς λογαριασμούς, κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο και το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *