Search

EVENTS Project : Η αξία του αθλητισμού στην ψυχική μας υγεία

643

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το καταληκτικό Συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου EVENTS Project το οποίο περιελάμβανε επιστημονικές ανακοινώσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη σύνδεση αθλητισμού και ψυχικής υγείας, κατάθεση σχετικών προσωπικών εμπειριών αλλά και  ιδιαίτερη συγκίνηση των συμμετεχόντων από την ανταλλαγή των εμπειριών τους.

Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία (21, 22 & 23/9/18, Αθήνα) αποτέλεσε  το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας.

Η τριήμερη αθλητική διοργάνωση απαθανατίστηκε με έναν εξαιρετικά «ζωντανό» και συγκινητικό  τρόπο στα πλάνα του Γιώργου Γκικαπέππα, ο οποίος σκηνοθέτησε το σχετικό Ντοκιμαντέρ με τίτλο “Back on track”. Εικόνες και αναμνήσεις που δημιούργησαν  στους συνέδρους που συμμετείχαν στη Διοργάνωση την ανάγκη να μοιραστούν την εμπειρία της συμμετοχής αλλά και τη θετική επίδραση που είχε στους ίδιους και τους αθλούμενους από 14 χώρες που συνόδευαν.

Οι ομιλίες

Βασισμένη σε αυτή τη φιλοσοφία – της διάδοσης του αθλητισμού ως βασικού παράγοντα υγείας, ψυχικής ισορροπίας και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού –  ήταν και η παρουσίαση του εκπροσώπου της ΕΠΟ, Γιώργου Βασσάλου (UEFA Futsal Coaching Program Educators for Greece) για μια σειρά προγραμμάτων που στόχο έχουν να διαδώσουν τη χαρά και τις ευγενείς αξίες του Ποδοσφαίρου με την υποστήριξη της FIFA και της UEFA και υλοποιούνται με τη συνεργασία των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας και δεκάδων κοινωνικών φορέων και ειδικών.

Την αξία του αθλητισμού στην ψυχική μας υγεία ανέδειξε με τρόπο μοναδικό ο Χρυσόστομος Γιαννουλάκης, Dr. of Sport Management και αθλητής κολύμβησης, παραθέτοντας τη δική του προσωπική εμπειρία για το πως πίσω από μια επιτυχημένη φιγούρα με υψηλές αθλητικές και ακαδημαïκές διακρίσεις, κρύβονταν σοβαρές ψυχικές διαταραχές που φοβόταν να εκφράσει και να μοιραστεί ακόμη και με τους πιο δικούς του ανθρώπους.  Μια έντονα στρεσογόνα κατάσταση που πάλευε μέρα με τη μέρα και κατάφερε να ξεπεράσει μέσα από τη σταδιακή του επιστροφή «στον αγαπημένο υδάτινο του κόσμο» και να σταθεί ξανά στα πόδια του χωρίς να χρειάζεται πλέον φαρμακευτική υποστήριξη και να μπορεί να δρα καθημερινά με αισιοδοξία και ψυχική ηρεμία.

Μια προσωπική εμπειρία που ήρθε να επικυρωθεί επιστημονικά μέσα από την ανασκόπηση της κυρίας Κομάνθης Κουλουτμπάνη – Υποψήφια Διδάκτωρ ΣΕΦΑΑ – με επίκεντρο τη συνεισφορά της φυσικής άσκησης στις ψυχικές παθήσεις επισημαίνοντας, μάλιστα, και συγκεκριμένα είδη σωματικής δραστηριότητας που συνιστώνται ανάλογα με την ψυχική διαταραχή.

Στο ίδιο κλίμα ανάδειξης του αθλητισμού σε θεραπευτική μέθοδο, μίλησε η Marianne Viberg – Φυσιοθεραπεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Asgard, στη Βόρεια Νορβηγία – κάνοντας μια εκτενή παρουσίαση της συγκεκριμένης κλινικής όπου δεν χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή αλλά όλη η θεραπεία πραγματοποιείται μέσα από δομημένα σχήματα αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Ο Παντελεήμων Εκκεκάκης -καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Iowa, Αμερική,  και πρόεδρος της επιστημονικής  επιτροπής του  συνεδρίου – επικεντρώθηκε στην θεραπευτική δυναμική της σωματικής δραστηριότητας σε περιπτώσεις κατάθλιψης, στα σημεία εξέλιξης αυτής της προσέγγισης αλλά και στις προσπάθειες που πρέπει ακόμα να γίνουν. Χαρακτηριστικά ήταν τα σχετικά χαμηλά ποσοστά επιτυχίας των φαρμακευτικών αγωγών που έχουν προκύψει μέσα από έρευνες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση άρθρων στο διαδίκτυο που ακυρώνουν τη θετική επίδραση της άσκησης στην κατάθλιψη, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό και αφορμή συζητήσεων ανάμεσα στους συνέδρους.

Ενδιαφέρουσα συνέχεια στο θέμα της καταπολέμησης της κατάθλιψης έδωσε ο Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ιωάννης Μωρρές, παρουσιάζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του αθλητισμού μέσα από τα αποτελέσματα που συνέλεξε από την εμπειρία του σε διάφορα κέντρα θεραπείας της Ευρώπης ( Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Αγγλία) τονίζοντας και την ανάγκη εφαρμογής της συνταγογράφησης της σωματικής δραστηριότητας σε μια σειρά ψυχικών διαταραχών.

Ήταν ένα συνέδριο με εξέχουσες προσωπικότητες του Ακαδημαïκού και Αθλητικού χώρου με συμπεράσματα και τοποθετήσεις που προσέθεσαν κύρος και σταθερές βάσεις στον στόχο του Events Project: θεσμική σύνδεση του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης με την ψυχική υγεία.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *