Search
Μαρίνες

Λιμάνια, μαρίνες, Ελ. Βενιζέλος στην λίστα των άμεσων ιδιωτικοποιήσεων – Εφικτός ο φετινός στόχος των εσόδων

819

Ξαναζεσταίνονται οι μηχανές των ιδιωτικοποιήσεων καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων της χώρας (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας, Ραφήνας).

Σε αντίθεση με τους Οργανισμούς Λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης που ιδιωτικοποιήθηκαν για τα μικρότερα λιμάνια έχει επιλεχθεί η λύση της παραχώρησης δραστηριοτήτων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που θα ανοίγει τον δρόμο για τις παραχωρήσεις βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του στρατηγική μελέτη για τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των λιμένων.

Η αρχή θα γίνει άμεσα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και θα ακολουθήσει το λιμάνι της Καβάλας. Αυτό εξάλλου δήλωσε την Τρίτη και ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος: «Πρώτα στο ραντάρ το δικό μας και των επενδυτών είναι τα λιμάνια στους άξονες της Εγνατίας Οδού: ανατολικά με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και δυτικά με Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα. Μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζουμε να εκκινήσουμε τους αντίστοιχους διαγωνισμούς».

«Ελ. Βενιζέλος»

Το θέμα της επέκτασης της παραχώρησης του αεροδρομίου κατά 20 έτη (μέχρι το 2046) που μετά από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) ανέβηκε από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ στα περίπου 1,38 δισ. ευρώ θεωρείται λήξαν και πλέον αναμένονται οι τυπικές εγκρίσεις για να ολοκληρωθεί. Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί την πώληση του 30% που κατέχει στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ) με στόχο η διαδικασία να ξεκινήσει στο πρώτο δίμηνο του 2019.

Σημειώνεται πως μέτοχοι της ΔΑΑ είναι το ελληνικό Δημόσιο με 55% (εκ των οποίων το 30% έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση), εταιρείες του καναδικού συνταξιοδοτικού Ταμείου PSP Investment με 40% με τους Καναδούς να έχουν και τη διοίκηση της εταιρείας και τέλος ο όμιλος Κοπελούζου με 5%.

Επιλογή του Ταμείου ήταν να ολοκληρωθεί πρώτα η επέκταση της παραχώρησης και στη συνέχεια να προχωρήσει στην πώληση του 30% έναντι μεγαλύτερου τιμήματος.

Μαρίνες

Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει έξι διαγωνισμούς για μαρίνες, εκτός των δύο που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τους τουριστικούς λιμένες Αργοστολίου, Ζακύνθου, Ιτέας, Ρόδου, Αρετσούς και Μυκόνου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αλίμου με το ενδιαφέρον να είναι έντονο καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων με περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού. Στο δεύτερο στάδιο του σχετικού διαγωνισμού έχουν περάσει οκτώ κοινοπραξίες ή εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι. Ειδικότερα πρόκειται για τις: Lamda Dogus (Lamda Development και τουρκική Dogus), κοινοπραξία Port Adhoc SASDream Yacht Mediterranee J&P ΑΒΑΞ, κοινοπραξία ΑΒΙΑΡΕΠ Ελλάς – Κόσμος Ελλάς, κοινοπραξία του ομίλου Ελλάκτωρ με τον τουρκικό όμιλο Koch, ΑΤΕΣΕ, Ιντρακάτ και Πόρτο Καρράς (Τεχνική Ολυμπιακή).

Στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση για τουλάχιστον 35 χρόνια της μαρίνας Χίου. Στο δεύτερο στάδιο συμμετέχουν τρία επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα: η κοινοπραξία Avlum Enterprises Company Limited – Ιωάννης και Ηλίας Δ. Τέφας Ναυπηγοεπισκευαστική ΑΕΒΕ – Κλεοπάτρα Μαρίνα ΑΕ και Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας ΑΕ Ειδικού Σκοπού, η Pan Brothers Associates Inc. και η Κάσος Κτηματική Τουριστική και Εμπορική ΑΕ.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε ξεκινήσει και τις διαδικασίες για τη μαρίνα Πύλου αλλά ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Και εκεί γίνονται προσπάθειες για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες.

Ακίνητα

Στον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνονται και τα ακίνητα που βρίσκονται προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ και κυρίως αυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Το επόμενο διάστημα θα βγουν αρκετοί διαγωνισμοί για ακίνητα που βρίσκονται σε ιαματικές πηγές το οποία όπως είπε ο κ. Ξενόφος: «Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος».

Η πρώτη προσπάθεια πάντως δεν ήταν επιτυχής. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ξενία» στην Κύθνο κηρύχτηκε άγονος και θα επαναληφθεί. Παράλληλα προωθείται η ταυτόχρονη αξιοποίηση των τριών ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ στη Φθιώτιδα. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Γαλλήνη στα Καμένα Βούρλα, τους χώρους του camping στον Κονιαβίτη και το ακίνητο των Θερμοπυλών. Ακίνητα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθούν μαζί προς αξιοποίηση σε έναν διαγωνισμό, αφού τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως μαζί μπορούν να δημιουργήσουν ένα «cluster ιαματικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας».

Τέλος προωθείται και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου. Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την τουριστική αξιοποίηση των 350 στρεμμάτων από τα περίπου 738 στρέμματα της έκτασης.

Εφικτός ο στόχος των εσόδων

Στο μεταξύ και όσο προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει για πρώτη φορά στην ιστορία του να πιάσει φέτος τον στόχο εσόδων της χρονιάς. Ο «πήχης» για φέτος βρίσκεται στα 2 δισ. ευρώ και αν τελικά ολοκληρωθεί η επέκταση της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» έγκαιρα μπορεί ακόμη και να ξεπεραστεί. Ήδη το Ταμείο έχει γράψει έσοδα από: Την πώληση του 67% του ΟΛΘ (238 εκατ. ευρώ, την πώληση του 5% του ΟΤΕ (280 εκατ.), το ποσοστού του ΔΕΣΦΑ (251 εκατ. ευρώ), την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (22 εκατ. ευρώ) καθώς και περίπου 180 εκατ. ευρώ από τις συχνότητες ραδιοφάσματος και από πωλήσεις ακινήτων.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *