Για να μην αισθάνεται κανείς έφηβος μαύρο πρόβατο
Τα «Μαύρα Πρόβατα» είναι το καινοτόμο project που προσπαθεί να υλοποιήσει το ΚΕΘΕΑ για να προσφέρει στους εφήβους έναν ασφαλή διαδικτυακό χώρο, όπου θα μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα, εμπιστευτικά, ανώνυμα, δωρεάν και με ειδικούς, για όλα εκείνα που τους απασχολούν.
Επίσης θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση σε θέματα όπως bullying στο σχολικό τους περιβάλλον, ζητήματα διαπροσωπικων σχέσεων, σεξουαλικής ταυτότητας, για τον πειραματισμό με τις ουσίες ή τις δυσλειτουργίες μέσα στην οικογένεια και ότι ακόμα τους απασχολεί.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης «Μαύρα Πρόβατα» θα απευθύνεται σε έφηβους από 13 έως 21 χρονών. Θα είναι στελεχωμένη από προσωπικό του ΚΕΘΕΑ, αλλά και φορέων που εξειδικεύονται στην υποστήριξη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
«Πρόοκειται για ένα έργο καινοτόμο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και ενισχύει σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους εφήβους στη χώρα μας» επισημαίνει στον Αθήνα 9.84 η Τόνια Καστριώτη υπεύθυνη εξεύρεσης πόρων του ΚΕΘΕΑ. «Η πλατφόρμα «Μαύρα Πρόβατα» θα καλύπτει όλους τους νέους, που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέγγιση παραδοσιακών δομών συμβουλευτικής, είτε επειδή διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. νησιά) ή στο εξωτερικό (και είναι ελληνόφωνοι), είτε επειδή έχουν κάποια αναπηρία, επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προτιμούν περισσότερο να γράψουν, παρά να μιλήσουν για το θέμα που τους απασχολεί ή λόγω των συνθηκών της ζωής τους δεν μπορούν ή διστάζουν να απευθυνθούν σε παραδοσιακές δομές υποστήριξης.
Χρηματοδότηση
Το act4Greece στηρίζει τη δράση «Μαύρα Πρόβατα» από 02/05/2018 έως 02/11/2018, με στόχο να συγκεντρωθούν €98.000. Δυστυχώς έως σήμερα 30/10 2018, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 465 ευρώ.
«Απέχουμε πάρα πολύ από το να πιάσουμε τον στόχο μας» λέει η κυρία Καστριώτη «ωστόσο το ΚΕΘΕΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια και μετά την λήξη της καμπάνιας που τρέχει το act4Greece και λήγει σε λίγες μέρες. Πιστεύουμε ότι η δράση αποτελεί ένα καινοτόμο «εργαλείο» αφενός ψυχολογικής υποστήριξης, αφετέρου πρόληψης φαινομένων βίας, ρατσισμού, διακοπής του σχολείου, εξάρτησης από ουσίες, αλλά και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για τη συνεργασία ομοειδών φορέων».
Συνεργασία φορέων
Η πλατφόρμα θα είναι στην τελική ευθύνη του ΚΕΘΕΑ. Θα στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, προερχόμενους από το ΚΕΘΕΑ, αλλά και άλλους εξειδικευμένους φορείς (ενδεικτικά θα προταθεί συνεργασία με τους εξής φορείς: ΑΧΕΠΑ, Μονάδες Υγείας Εφήβων, Συνήγορος του Παιδιού, Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, Μαζί για το Παιδί, Το χαμόγελο του Παιδιού, 18 Άνω, Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Praksis, Άρσις, ΚΕΕΛΠΝΟ, Κέντρο Ζωής), νομικούς και τεχνικούς δικτύου, ώστε να διασφαλίζεται η άρτια λειτουργία της.
Kάθε υπηρεσία/φορέας θα παρέχει κάποιον ειδικό, ο οποίος θα δεσμεύεται να είναι online για περίπου 4 ώρες την εβδομάδα.
Δωρεές
Δωρεές μπορούν να πραγματοποιηθούν και με απ’ ευθείας κατάθεση στο Δίκτυο Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας ή με αποστολή εμβάσματος μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων internet, phone και mobile banking στο Λογαριασμό με αριθ. 080/006576-53 (ΙΒΑΝ: GR7701100800000008000657653 / BIC: ETHNGRAA).
Καλλιόπη Ασλανίδου