Η Νέα Καληδονία κατακτήθηκε από τον Ναπολέων Γ’ το 1853 και έκτοτε αποτελεί γαλλικό έδαφος, αν και κατοχυρώθηκε ως υπερπόντια κτήση της Γαλλίας πολύ αργότερα. Την Κυριακή θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.
Η Νέα Καληδονία που βρίσκεται βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, ανατολικά της Αυστραλίας και δυτικά των Νησιών Φίτζι, αποτελεί υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτά του 2017, στη χώρα ζουν 278.500 κάτοικοι με τον γηγενή πληθυσμό να ονομάζεται Κανάκ.
Αυτονομιστικό κίνημα
Το 1970 οργανώθηκε μαζικά το αυτονομιστικό κίνημα και οι εντάσεις κορυφώθηκαν με τα χρόνια μέχρι την δεκαετία του ’80 όπου ξέσπασε ένας εμφύλιος πόλεμος. Η πιο μαύρη σελίδα της χώρας ήταν η αιματηρή κατάληξη μίας ομηρίας αστυνομικών από τους αυτονομιστές το 1988 στην πόλη Ουβέα που έληξε με την εισβολή του στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων. Εκεί έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα, μεταξύ αυτών και ο Ζαν Μαρί Τχιμπάου, ηγέτη της φυλής των Κανάκ και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας.
Σιωπηλός ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν που βρέθηκε έξι μήνες πριν, τον Μάιο στη Νέα Καληδονία, απέφυγε με κάθε τρόπο να πάρει θέση για το δημοψήφισμα της Κυριακής. Αρκέστηκε να θυμίσει στους κατοίκους του νησιού ότι «η Γαλλία δεν θα είναι η ίδια χωρίς τη Νέα Καληδονία».
Μόλις χθες, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Μπενζαμάν Γκριβό, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος επιμένει στη σιωπή του και δεν θα εκφράσει άποψη πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.
Μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την προοπτική της ανεξαρτησίας να κερδίζει με μεγάλη διαφορά, ωστόσο η τελευταία συμφωνία προβλέπει ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν περάσει τώρα, μπορεί να γίνει ξανά δημοψήφισμα τα επόμενα χρόνια.
Ο Ναπολέων° αιτιατική: το Ναπολέοντα.
Οι μόνοι εγγράμματοι δημοσιογράφοι έχουν πεθάνει ή είναι συνταξιούχοι.