Σε … γόρδιο Δεσμό έχει μετατραπεί για τους συνταξιούχους, η αναδρομική επιστροφή των κρατήσεων που τους επιβλήθηκαν με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους οποίους το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.
Οι πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την δικαστική δικαίωση (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών) δύο συνταξιούχων της ΔΕΗ που εισέπραξαν από τον ΕΦΚΑ περίπου 3.400 ευρώ, χωρίς το Δημόσιο να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα, έδωσαν νέα ώθηση στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Όμως, η τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας “κονταίνει” τις ελπίδες των συνταξιούχων, καθώς επισημαίνει ότι:
Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, δεν αλλάζουν τα δεδομένα.
Η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ (2015) και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.
Τι σημαίνει αυτό, κατά τους αρμοδίους;
Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικώς για τις περικοπές του 2012 πριν από την απόφαση του ΣτΕ, θα δικαιωθούν. Όσοι προσέφυγαν αργότερα και βρίσκονται υπό τη νομοθετική ομπρέλα του νόμου Κατρούγκαλου είτε δεν θα δικαιωθούν, είτε θα λάβουν μικρό μέρος της αναδρομικής επιστροφής.
Εξάλλου:
Η απόφαση του ανωτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, το 2015, απέκλεισε από τα αναδρομικά όσους δεν είχαν υποβάλλει έως τότε αγωγή.
Τίθεται θέμα παραγραφής των απαιτήσεων. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου η παραγραφή είναι διετής και για τους υπόλοιπους, πενταετής.
Το σημείο- κλειδί
Η μεγάλη ανατροπή, μπορεί να γίνει στην περίπτωση, κατά την οποία το ΣτΕ χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό και το νόμο Κατρούγκαλου, οπότε καταρρίπτεται το κυβερνητικό επιχείρημα περί αποκατάστασης της συνταγματικότητας στο ασφαλιστικό. Η απόφαση, αναμένεται στις αρχές του 2019.
Τα βήματα για την διεκδίκηση αναδρομικών, είναι -σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές-τα εξής:
1. Ο ενδιαφερόμενος, υπολογίζει μόνος ή με την βοήθεια ειδικού τις διαφορές, με βάση τα ενημερωτικά των συντάξεων.
2. Στην συνέχεια, υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση στον ΕΦΚΑ. Με την αίτηση ο ενδιαφερόμενος διασφαλίζει την μη παραγραφή των αξιώσεων του, για χρονικό διάστημα έξι μηνών και όχι την καταβολή αναδρομικών. Μάλιστα, καλό θα ήταν οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν στην εν λόγω εφαρμογή το εξής κείμενο: «Ζητώ να μου καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά που παρανόμως περικόπηκαν από την σύνταξή μου και να καταβάλλεται στο εξής αυτή ακέραια».
3. Με δεδομένη την εξασφάλιση του απαιτούμενου χρόνου έως και την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως νομικό ανάχωμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποφασίσουν εάν τελικά θα προχωρήσουν σε αγωγή (ατομική ή καλύτερα ομαδική, λόγω κόστους) για την διεκδίκηση της επιστροφής χρημάτων.
Δημήτρης Κωστάκος