«Θέλω μια διαφορετική κυβέρνηση, χρειάζεται μία συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στο τρίτο συνέδριο του Ποταμιού στο Σινέ Κεραμεικός.
«Χρειάζονται συναινέσεις και συνεργασίες», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία στο παρελθόν.
Ειδικά για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σημείωσε ότι πρόκειται για «παρωχημένη αριστερά και ακραία δεξιά μαζί. Κυβερνούν αγκαλιασμένοι, θα πρέπει να τιμωρηθούν μαζί. Εϊναι μία η ετυμηγορία. Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απέτυχε – Θέλω την Ελλάδα αλλιώς», προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του αναλύει τις προτεραιότητες του κόμματος θέτοντας ως νούμερο ένα την αποκομματικοποίηση του κράτους:
Προτεραιότητα Νο1: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ! Κανένας κομματικός διορισμός! Καμία κομματική προαγωγή! Να διώξουμε τους κομματικούς εγκάθετους από το δημόσιο και τα πανεπιστήμια.
Προτεραιότητα Νο2: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ! Ο καθένας πιστεύει στον Θεό που θέλει! Τα σχολικά βιβλία δεν είναι ντιρεκτίβες προπαγάνδας. Το κράτος & η ιεραρχία δεν έχουν θέση στις κρεβατοκάμαρες των πολιτών
Προτεραιότητα No3: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ δεν είναι για μας μια γραφική… Γενική Γραμματεία. Είναι η σκέψη που συνοδεύει κάθε απόφαση. Οι αποφάσεις του κεντρικού κράτους, της περιφερειακής διοίκησης πρέπει να υπακούουν σε αυτό τον κανόνα
Προτειραιότητα Νο4: ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Αν πραγματικά θέλουμε το καλό των συνταξιούχων, πρέπει να βάζουμε πρώτα τα εγγόνια τους. Να φτιάξουμε ένα σύστημα ασφάλισης με τη σκέψη σε αυτούς που δουλεύουν και πληρώνουν. Να στηρίξουμε & όχι να γκρεμίσουμε την παραγωγή.
Προτεραιότητα Νο5: ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ! «Όλοι με την Ευρώπη είμαστε πλέον,» θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος! Δεν είναι έτσι! Δεν υπάρχει à la carte Ευρωπαίος. Είναι εύκολο να βρεις πολλές αντιευρωπαϊκές εμμονές σε αυτούς που σήμερα κυβερνούν.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «το Βόρεια Μακεδονία είναι επιβεβλημένη λύση, γιατί η παράταση του προβλήματος είναι αρνητική. Δεν πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τους πολίτες στα παραμύθια των ακραίων», υπογράμμισε.
«Ο θάνατος ενός ανθρώπου στο Αργυρόκαστρο φανέρωσε την επιπολαιότητα με την αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα, δημιουργούμε θρύλους για να δημιουργήσουμε χάσματα» είπε χαρακτηριστικά για τη δολοφονία Κατσίφα, αποκαλύπτοντας ότι τοι δεύτερο σκέλος της φράσης ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Επανέλαβε και τις θέσεις του κόμματός του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Για το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κοκ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέφερε την πρότασή του προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 και επέμεινε στην ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Με τρόπο που θα επιτρέπει την εκλογή κυβέρνησης, με διπλή κάλπη για κόμμα και βουλευτές και απαγόρευση της αποστασίας.
Σε ότι αφορά στη συμμετοχή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής έκανε αυτοκριτική αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη. «Είναι όλη δική μου», είπε χαρακτηριστικά.
Αλιβιζάτος: Mην κλείνετε την πόρτα στο ΚΙΝΑΛ
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου στο συνέδριο του Ποταμιού, πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις συνέδρων. Κάλεσε τον Στ. Θεοδωράκη και τα στελέχη του Ποταμιού να μην κλείσουν την πόρτα στη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής που, όπως είπε, μπορεί να μην ευοδώθηκε τώρα αλλά είναι απαραίτητη μπροστά στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα, φέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία του σοσιαλιστή Αλέξανδρου Παπαναστασίου και του φιλελεύθερου Γ. Καφαντάρη. «Μην καταστρέψετε τις βελούδινες συνθήκες στις οποίες έγινε», είπε .
Ο κ. Αλιβιζάτος διαφώνησε με την αυστηρή κριτική που άσκησε το Ποτάμι στον Κώστα Σημίτη «ειδικά στις σημερινές συνθήκες και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», αναγνωρίζοντας ότι ήταν σωστή η στάση του Ποταμιού στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και στην πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων διαφθοράς στο παρελθόν.
Στο συνέδριο μήνυμα έστειλε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και ο Νίκος Δήμου, ενώ μίλησαν και οι Θάνος Βερέμης, Στ. Μάινας και Αρίστος Δοξιάδης ο οποίος κάλεσε το Ποτάμι να πάρει ξεκάθαρη θέση στις εκλογές τι κυβέρνηση θέλει να στηρίξει.
Το συνέδριο συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων κι αύριο πρόκειται να ολοκληρωθεί με τους χαιρετισμούς των κομμάτων και την επανεκλογή του Στ. Θεοδωράκη και των νέων οργάνων του.